Τα οφέλη της ποινικοποίησης της γυναικοκτονίας στην Κύπρο μας εξηγεί η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή τη φετινή διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Όπως αναφέρει η κ. Δημητρίου με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου θεσπίζεται το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης δια βίου, προκειμένου να τεθεί μία ασπίδα ασφαλείας απέναντι στη βία που υφίστανται οι γυναίκες εις βάρος τους, λόγω φύλου. Συνεπώς η συγκεκριμένη τροποποίηση του ποινικού κώδικα θα ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι που να συνάδει και με τις υποχρεώσεις της για εξάλειψη της βίας και των διακρίσεων προς τις γυναίκες ή ομάδες γυναικών. Θα συμβάλει επίσης στην απάλειψη των στερεοτύπων, στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης, αλλά και κουλτούρας πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτει. «Θεωρώ ότι ο/η νομοθέτης οφείλει σε αυτό το πλαίσιο να ονοματίσει ένα παραδεκτό φαινόμενο και να προσδώσει ορατότητα σε μια κοινωνική πραγματικότητα», συμπληρώνει.
«Η κάθε γυναίκα που υφίσταται έμφυλη βία αποτελεί προσωπική μας υπόθεση», υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Βουλής.
Μας αφορά όλους
Όπως σημειώνει, είναι ένα φαινόμενο που ομολογουμένως βρίσκεται σε έξαρση, απειλεί την κοινωνία μας και μας αφορά όλους, ανεξαιρέτως. Γυναίκες και άνδρες. «Αλίμονο εάν περιμέναμε να έχουμε κάποιο προσωπικό βίωμα για να εισηγηθούμε προτάσεις και να λάβουμε μέτρα για πρόληψη τέτοιων περιστατικών. Η βία κατά των γυναικών είναι μια πληγή για την κοινωνία και δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες, αλλά έχει αντίκτυπο σε όλο τον κοινωνικό ιστό, επιδρώντας διαβρωτικά σε οικογενειακό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο», διαπιστώνει.
Πρόληψη έμφυλης βίας
Ερωτηθείσα για το τι σκοπεύουν να κάνουν σε πρακτικό επίπεδο για την πρόληψη σε σχέση με τα περιστατικά έμφυλης βίας, απαντά ότι «θα προσπαθήσουμε, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο μέσα από την προώθηση σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων, αλλά και την προαγωγή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Στα χέρια μας έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, τη στήριξη των θυμάτων καθώς και την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών για τους θύτες. Ήδη η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που προχώρησε στην ποινικοποίηση του σεξισμού και ευελπιστούμε ότι τώρα θα πρωτοστατήσει και στο θέμα της γυναικοκτονίας, κάνοντας ένα σημαντικό άλμα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο οφείλουμε με δράσεις και πρωτοβουλίες να εστιάσουμε στην πρόληψη και να καταστήσουμε την κοινωνία συμμέτοχη σε αυτή την προσπάθεια», τονίζει.
Ευαισθητοποίηση των δύο φύλων
«Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση και των δύο φύλων. Και πρέπει να είναι μία συλλογική και αδιάλειπτη προσπάθεια, προκειμένου να καλλιεργηθεί ενσυναίσθηση αλλά και κουλτούρα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απάλειψης στερεοτύπων μέσα από την παιδεία, τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικών όσο και σε επίπεδο οικογενειακών δομών. Όλα αρχίζουν από τη διαπαιδαγώγηση και την προβολή των σωστών προτύπων. Αν μεγαλώνουμε παιδιά που σέβονται τη ζωή και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης, που σέβονται τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά με τις ιδιαιτερότητες του/της, που σέβονται τη διαφορετικότητα στις ανθρώπινες επιλογές…», ευελπιστεί η κ. Δημητρίου.
«Αν μεγαλώνουμε είτε αγόρια είτε κορίτσια, που δείχνουν με λόγια και έργα την αλληλεγγύη τους, που βοηθούν τους πιο αδύναμους… Τότε μπορούμε να ελπίζουμε σ’ έναν κόσμο όπως τον οραματιζόμαστε», εύχεται.
Ορισμός γυναικοκτονίας
Στην πρόταση νόμου που πρότεινε η Πρόεδρος της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στις 3 Νοεμβρίου 2021, γυναικοκτονία θεωρείται η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα, άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, λόγων τιμής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, πρακτικής ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, σεξουαλικού προσανατολισμού και/ή ταυτότητας φύλου, σχέσης εξάρτησης, εμπιστοσύνης ή επιρροής η οποία δημιουργεί ευαλωτότητα, άσκησης βίας προς επίτευξη συνουσίας, άσκησης ενδοοικογενειακής βίας, στοχοποίησης στο πλαίσιο ενόπλων συγκρούσεων.
Ρίτα Σούπερμαν: Εισηγείται βελτιώσεις του συστήματος για τις γυναικοκτονίες