Μία επίσκεψη στο Μουσείο Αστυνομίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1933 αρχικά ως Εγκληματολογικό Μουσείο από τον τότε αποικιοκράτη αρχηγό Αστυνομίας W.C.C. King, αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Εισήλθαμε στα… άδυτα της Αστυνομίας και ξεναγηθήκαμε από τον υπεύθυνο του μουσείου, Ματθαίο Σιαμπτάνη.

Το μουσείο είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες: Στο ισόγειο υπάρχουν εκθέματα από την ιστορία της Αστυνομίας και στον πρώτο όροφο από εγκλήματα του παρελθόντος. «Τα παλαιότερα εκθέματα αφορούν εμπροσθογεμή πιστόλες και τουφέκια από την περίοδο του 1690. Δυστυχώς δεν διευκρινίζεται η προέλευσή τους, εάν είναι τεκμήρια ή όπλα που χρησιμοποιούσε η Αστυνομία της εποχής», αναφέρει ο κ. Σιαμπτάνης. Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει μεταλλικές ασπίδες, στρατιωτικά κράνη, φωτογραφίες των αρχηγών Αστυνομίας και φανούς που χρησιμοποιούσε η Αστυνομία πριν έρθει το ρεύμα στην Κύπρο. Επιπλέον, υπάρχουν ποινικοί φάκελοι των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, τεκμήρια της σφαγής των Κοντεμενιωτών το 1958, τεκμήρια που παρουσίασαν στο δικαστήριο οι Άγγλοι το 1931 όταν έθεσαν το Κομουνιστικό Κόμμα εκτός νόμου και χειροβομβίδες από τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Υπάρχει η σημαία της Αστυνομίας κατά την Αγγλοκρατία, οι στολές του αρχηγού Αστυνομίας στις επίσημες τελετές, στολές έφιππων αξιωματικών και αστυνομικών, καθώς και οι στολές που φορέθηκαν κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας.

Από τον Β’ Παγκόσμιο
Στον τοίχο του μουσείου υπάρχουν άλλες δύο σημαίες. Μία ναζιστική την οποία έφερε ως λάφυρο Κύπριος αστυνομικός ο οποίος πολέμησε κατά των Γερμανών στο Κυπριακό Σύνταγμα του Βρετανικού Στρατού. Και μια ιταλική σημαία που αναγράφει στα ιταλικά «Φασίστες Ιταλοί της Λάρνακας», η οποία ανήκε σε μια οικογένεια Λατίνων και κατασχέθηκε από την Αστυνομία πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, υπάρχουν βόμβες αεροπλάνου που δεν εξερράγησαν, όταν η Κύπρος βομβαρδίστηκε από ιταλικά αεροσκάφη. Ο επισκέπτης μπορεί να δει και μια χειροκίνητη συσκευή εξαερισμού, ράγες, βαγονάκι, μηχανισμοί και εξαρτήματα διάτρησης εδάφους, σκαπτικά εργαλεία και ομοιώματα όπλων, «τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την απόδραση των Εβραίων από το στρατόπεδο κράτησής τους στην περιοχή Καράολος Αμμοχώστου» ανέφερε ο κ. Σιαμπτάνης. «Από αυτούς γύρω στους 1.800 κατάφεραν να δραπετεύσουν και να φτάσουν στην Παλαιστίνη ανοίγοντας σήραγγα από το στρατόπεδο του Καράολου προς τη θάλασσα, επινοώντας μια χειροκίνητη μηχανή εξαερισμού που τους βοηθούσε να αναπνέουν μέσα στη σήραγγα».
Το «Black Maria»
Δύο οχήματα που περιλαμβάνονται στα εκθέματα χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα του μουσείου. Το πρώτο είναι ένα Land Rover, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά στους αγροτικούς σταθμούς και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ρυμουλκό. Το δεύτερο είναι ένα χιονοδρομικό όχημα, μάρκας Active Fisher, το οποίο αγοράστηκε το 1975 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 2002. Επιπλέον, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το όχημα μεταφοράς κρατουμένων «Black Maria», το οποίο χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι για να μεταφέρουν τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στο δικαστήριο, στις φυλακές και στην κρεμάλα. Με τη λήξη του αγώνα, το όχημα παρέμεινε στις κεντρικές φυλακές και χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά υποδίκων και καταδίκων.
Η Harley του Μακαρίου
Οι μοτοσυκλέτες που περιλαμβάνονται στη συλλογή αφορούν μια και είναι από τις πρώτες που αγοράστηκε από την κυπριακή Αστυνομία, μάρκας Triumph, και αποτέλεσε τη βασική μοτοσυκλέτα των αστυνομικών. «Πληροφορίες λένε ότι η μοτοσυκλέτα αυτή έκανε χαρακτηριστικό ήχο και οι νέοι της εποχής αντιλαμβάνονταν ότι έρχεται Αστυνομία από μακριά», υπογράμμισε ο κ. Σιαμπτάνης. Η δεύτερη είναι μια Harley Davidson που βρισκόταν στη φρουρά του Μακαρίου. «Η μοτοσυκλέτα αυτή, μαζί με τρεις άλλες, είναι δωρεά προς τον Μακάριο από φίλο του, ο οποίος ήταν μέτοχος στην εταιρεία Cadillac, κατασκευάστρια των εν λόγω μοτοσυκλετών», πρόσθεσε. Ένα εντυπωσιακό έκθεμα είναι ένα μικρό υποβρύχιο που άνηκε στη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για έρευνες κάτω από το νερό. Ο χειριστής του θα έπρεπε να φέρει καταδυτικό εξοπλισμό για να μπορεί να αναπνέει.

Από εγκλήματα
Στον πρώτο όροφο υπάρχουν φονικά όργανα, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα που έχουν σχέση με εγκλήματα του παρελθόντος τα οποία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί παρακολουθήσει την πορεία, εξέλιξη και εξιχνίαση του εγκλήματος μέσω των δεκαετιών, όπως διάφορα όπλα και μαχαίρια που κατασχέθηκαν ως τεκμήρια από εγκλήματα. Όσον αφορά το σοβαρό έγκλημα υπάρχει ένα κουτάλι το οποίο υπέστη διάβρωση μέσα στο στομάχι του θύματος και ένα σχοινί που χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο δολοφονίας της μάνας από την κόρη της. Επίσης, υπάρχει μια έκθεση από τα προσωπικά αντικείμενα του φυγόδικου Τζεμάλ Μεχμέτ Μίτα, όπως φυσίγγια τυφεκίου, σουγιάς, θήκη τσιγάρων, κουτί με σπίρτα, πίπα (τσιμπούκι), χτένα, δοχείο νερού ή κρασιού (κολότζι) και ένα κόκκινο μαντίλι.
- Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στο Αρχηγείο Αστυνομίας και είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά (εκτός Σαββατοκύριακα και δημόσιες αργίες) από τις 9.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ., κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.