Την έλλειψη ενός ευνοϊκού νομικού και οικονομικού περιβάλλοντος για τη λειτουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης υπογράμμισε η νομική σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Civil Society Advocates, Ελένη Καραολή, σε εκδήλωση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις που οργάνωσαν το γραφείο του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κύριου Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ
Στην εκδήλωση με τίτλο «Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η σημασία Ίδρυσης και Δράσης τους στην Κύπρο», η κ. Καραολή σημείωσε ότι η ανυπαρξία σαφών κινήτρων και διακριτού οφέλους για όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο ενδιαφέρον για την άσκηση κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Υπάρχουν κενά, προσέθεσε, στην υφιστάμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα οφέλη και τους λόγους ίδρυσης μιας κοινωνικής επιχείρησης. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
Έλεγχος και διαφάνεια
Για την επιτυχία μιας κοινωνικής επιχείρησης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διάθεση για κοινωνική προσφορά, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της επιβολής ελέγχου, τη διαφάνεια και τη διαχείριση των κερδών, σύμφωνα με την κ. Καραολή.
Συγκεκριμένα, το 70% των κερδών της κάθε κοινωνικής επιχείρησης πρέπει να επανεπενδύεται για την επίτευξη των κοινωνικών στόχων της ίδιας της επιχείρησης, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Αντιθέτως, κάποιοι επιλέγουν να αυξήσουν τους μισθούς και τις προσλήψεις εργαζομένων ώστε να παραμείνει στους ίδιους το μεγαλύτερο ποσοστό του κέρδους, υπογράμμισε. Πρέπει, όμως, να υπάρχει έλεγχος και παραδειγματική τιμωρία, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις απάτης, τόνισε ο κ. Θεοπέμπτου.
Πάθος για αλλαγή
Βασικό χαρακτηριστικό όσων ενδιαφέρονται να ιδρύσουν μια κοινωνική επιχείρηση είναι το πάθος για αλλαγή και το έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά, ανέφερε η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Έργου «Go social», Κυριακή Δημητρίου.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Τηγανοκίνηση», κ. Μιχάλης Λοϊζίδης, ανέφερε ότι «ο Κύπριος πάσχει από τη φοβία του ρίσκου και συνεπώς «χρειάζονται παθιασμένοι άνθρωποι με πολλή ψυχή και φαντασία για να περάσουν από τα λόγια στην πράξη ώστε να δημιουργήσουν μια κοινωνική επιχείρηση».