Τις διαταραχές του ύπνου εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Μπαργιώτας, μιλώντας στο 18ο επεισόδιο των podcast με τίτλο «Science Talks» που δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όπως μας ενημερώνει «ο ύπνος είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο μας καθορίζει ως βιολογικά όντα και πρέπει να του δίνουμε τη δέουσα προσοχή και να τον αντιλαμβανόμαστε, μέσα και από την έρευνα».
Ωστόσο, ο ύπνος ως εγκεφαλικό φαινόμενο αποτελεί ένα νέο πεδίο έρευνας, το οποίο σταδιακά αρχίζει να αναπτύσσεται στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως, καθώς η επιστημονική αναφορά στον ύπνο με ιατρικούς όρους έχει εμφανιστεί τα τελευταία 50 με 60 χρόνια, σημειώνει.
Το εργαστήριο ύπνου
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, πρόσφατα δημιουργήθηκε το εργαστήριο ύπνου στην Κύπρο, το οποίο λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και δέχεται ασθενείς με διαταραχές ύπνου και κόπωσης. Στόχος του εργαστηρίου ύπνου, στο οποίο εργάζεται ως εξειδικευμένος νευρολόγος, είναι να ευαισθητοποιήσει το επιστημονικό κοινό της Κύπρου, ώστε να δοθεί έμφαση στην κλινική έρευνα του ύπνου, υπογραμμίζει. Ο Δρ Μπαργιώτας ευελπιστεί ότι μέσα από συνεργασία με ειδικούς γιατρούς θα εντοπίζουν τους ασθενείς και θα τους παραπέμπουν στο εργαστήριο του ύπνου, ώστε να γίνεται η ειδική διάγνωση. Επίσης, επιθυμεί να καταστεί η μελέτη του ύπνου ένα διεπιστημονικό πεδίο για να υπάρχει συνεκτικός δεσμός με κοινούς στόχους ανάμεσα σε γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επιστήμονες.
Ψυχοθεραπευτική ιδιότητα
Ο Δρ Μπαργιώτας εξηγεί τι είναι ο ύπνος και αναλύει το μυστηριακό χαρακτήρα του ύπνου από την Αρχαία Ελλάδα ως ψυχοθεραπευτικό κομμάτι. Με τον ύπνο ασχολήθηκε επίσης η φιλοσοφία και η τέχνη, προσθέτει, χαρακτηρίζοντας τον ως σοφία, θεραπεία και φόβο κατά τη διαδικασία αποσύνδεσης του ατόμου από το περιβάλλον, συμπληρώνει.
«Ο ύπνος είναι ένα ιδιαίτερο πεδίο της ιατρικής», τονίζει. «Άρα και εργασιακά, κοινωνικά και συναισθηματικά μας επηρεάζει».
Διάρκεια ύπνου
Σύμφωνα με τον Δρα Μπαργιώτα, δεν υπάρχει καθορισμένη χρονική διάρκεια για την επιτρεπόμενη ώρα του ύπνου, διότι καθορίζεται από το βιολογικό ρολόι και το περιβάλλον που ζει ο κάθε άνθρωπος. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερες ώρες ύπνου, σε σχέση με τα παιδιά. «Χρειαζόμαστε τον ύπνο γιατί οι καθημερινές πληροφορίες που λαμβάνουμε γεμίζουν με δεδομένα τον εγκέφαλο μας και πρέπει να αποκοπούμε από τις πληροφορίες για να ξεκουραστεί τόσο ο εγκέφαλος μας όσο και τα υπόλοιπα όργανά μας», συμβουλεύει.
Αίτια αυπνίας
Επίσης, αναλύει πότε και πώς μπορεί να συμβεί η υπνική άπνοια, ενώ αποτρέπει την αγορά φαρμάκων χωρίς διάγνωση και θεραπευτική αγωγή. «Δεν είναι κακό να ξυπνάμε μέσα στον ύπνο μας, όταν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε. Η αυπνία ξεκινά όταν ξυπνάμε και δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε», διευκρινίζει. «Στη φάση του ύπνου είμαστε παράλυτοι και αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός για να μας κάνει ακίνδυνους κατά τη διάρκεια ενός ονείρου», καταλήγει.
Ακούστε το επεισόδιο: