Την αξία του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου ανέδειξε η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022. Η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, φιλοξένησε τη σπουδαία αυτή θεματική που αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη σημαντικότερη προσφορά του βιβλίου που είναι η ηθική και πνευματική καλλιέργεια του ατόμου, τη μεταξύ τους σχέση, αλλά και τη συγγραφή βιβλίων από ακαδημαϊκούς. Προσκεκλημένοι ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Μαρία Καρεκλά και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πέτρος Παπαπολυβίου.
Προσωπικά βιώματα και εμπειρίες με την τότε επτάχρονη κόρη της, αλλά και από τις έρευνες που η ίδια έκανε ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας, η Μαρία Καρεκλά, επικαλέστηκε ως αφορμή για τη συγγραφή του 1ου της βιβλίου, που προέκυψε καθώς χρειάζονταν υλικό για να μεταφέρουν στα παιδιά ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες και γνώσεις. Όπως εξήγησε, ένας καλός τρόπος για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά ήταν μέσω ενός παραμυθιού, του οποίου γινόταν και βιωματική χρήση σε εργαστήρια ανά το παγκύπριο, αλλά και σε περιπτώσεις στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η εικονογράφηση του βιβλίου, ανέδειξε πως ειδικά για τα παιδιά είχε μεγαλύτερο εκτόπισμα. Η κα Καρεκλά τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, 450 παιδιά στην Κύπρο μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα αγχώδεις καταστάσεις στη ζωή τους, κατανόησαν τις έννοιες και είχαν αποτέλεσμα στο δικό τους άγχος μέσω του βιβλίου. Το δεύτερο βιβλίο της, μιλά για εθιστικές συμπεριφορές και τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ η ίδια δήλωσε πολύ περήφανη που αμερικάνικος εκδοτικός οίκος επέλεξε εκείνην και τη συν-συγγραφέα της για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου.
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, ανέφερε ότι «κάθε νέα έκδοση είναι ένα παιδί σου, απαιτεί προετοιμασία, κόπο, πόνο, ξενύχτι, καθώς δυστυχώς, ο χρόνος ειδικά των πανεπιστημιακών είναι περιορισμένος». Ο κ. Παπαπολυβίου εξήγησε ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιο πόνημά του, αλλά τόνισε το αίσθημα χαράς που παίρνει κανείς από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου. Συγκινημένα παράλληλα μίλησε για ένα του βιβλίο, το οποίο αγαπά ιδιαίτερα, αφού κατάφερε να συνδέσει την Κύπρο και τη Μακεδονία, δύο χώρες όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Μέσω του βιβλίου αυτού οι κάτοικοι διαφόρων χωριών έμαθαν για τους εθελοντές συγχωριανούς τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μνημεία προς τιμή τους.
Οι φιλοξενούμενοι μίλησαν επιπρόσθετα για τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη συγγραφή ανάλογα του τύπου του πονήματος και του κοινού στο οποίο απευθύνεται, ενώ ενεθάρρυναν τους/τις νέους/ες που επιθυμούν να γράψουν βιβλία να το πράξουν. Ο κ. Παπαπολυβίου τόνισε τη σημασία να μην χρησιμοποιούνται υπερβολικά επίθετα για την περιγραφή ιστορικών γεγονότων, να μην παραλείπονται αναφορές πηγών και να μην διαστρεβλώνεται η ιστορία. Σχολίασε, επιπλέον, ότι η ιστορία δεν είναι μόνο η πολιτική του τόπου, αλλά και η ιστορία ανθρώπων, δίνοντας ως παράδειγμα, τη συγγραφή ιστορίας αθλητών/ποδοσφαιριστών ή άλλων ατόμων.
Αναφερόμενοι σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς για την εκτύπωση και προώθηση βιβλίων, οι δύο καλεσμένοι συμφώνησαν ότι πρέπει να δίνονται κίνητρα στους/στις νέους/ες για να γράψουν, είτε σε μορφή επιβράβευσης, όπως πρόσθεσε η κα Καρεκλά, είτε ως υποτροφίες ή/και βραβεία σε νέους/ες αντί σε παλαιότερους συγγραφείς, όπως περιέγραψε ο κ. Παπαπολυβίου.
Κατά τη συζήτηση απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα όπως, από ποιους συγγραφείς ενδεχομένως να επηρεάστηκαν, ποια βιβλία ξεχωρίζουν από τη συλλογή τους, αν αγχώνονται στη σκέψη μιας νέας συγγραφής, πώς ξυπνά ο κοιμώμενος γίγαντας της δημιουργικότητας, πώς τους αντιμετωπίζει η οικογένειά τους όταν για μήνες απομονώνονται, με ποιον τρόπο ενδεχομένως επηρεάστηκε ο ψυχισμός τους κατά την καραντίνα και αν υπήρξε αφορμή αναστοχασμού, αν θα δημοσίευαν οτιδήποτε με ψευδώνυμο, ποιες οι συνήθειές τους κατά τη συγγραφή, από πού εμπνέονται και αν γνωρίζουν το τέλος από την αρχή του συγγράμματος. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν θέσεις όπως αν ο/η συγγραφέας πρέπει να είναι αυθεντικός/ή ή να γίνει αρεστός/ή στους/στις αναγνώστες/ριες του/της, αν χάθηκε η μαγεία του βιβλίου και γενικά της βιβλιοθήκης και ποιες συμβουλές δίνουν για τη συγγραφή ενός καλού πονήματος, αλλά και ποιο θεωρείται πετυχημένο βιβλίο.
Ολοκληρώνοντας την εκπομπή, η κα Κωμοδρόμου ανακοίνωσε τους/τις βραβευθέντες/είσες από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Εκδόσεις 2021, οι οποίοι/ες θα τιμηθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Η εκπομπή μεταδόθηκε από το ΡΙΚ, ενώ μπορείτε να την ακούσετε από τον σύνδεσμο https://www.ucy.ac.cy/logos/.
H πανεπιστημιακή εκπομπή “Λόγος και Αντίλογος” ολοκληρώνει δυο χρόνια από την πρώτη μετάδοσή της. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και μέχρι σήμερα μετρά ήδη 24 θεματικές των 90 λεπτών η κάθε μία. Φιλοξενήθηκαν περίπου 100 ακαδημαϊκοί, ερευνητές/τριες και φοιτητές/τριες.
Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Κύπρου