Επτά είναι τα Χριστουγεννιάτικα χωριά της Κύπρου που έβαλαν φέτος τα γιορτινά τους για να υποδεχτούν τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους.
Τα χωριά Αγρός, Δερύνεια, Λεύκαρα, Καλοπαναγιώτης, Κυπερούντα, Λαϊκή Γειτονιά και Φικάρδου λειτουργούν καθημερινά από τις 25 Νοεμβρίου 2023 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2024, προσφέροντας μια χριστουγεννιάτικη εμπειρία, εμπνευσμένη από τα θεματικά χωριά των Χριστουγέννων της Ευρώπης.
Ωστόσο, υπάρχει ένα κυπριακό χωριό αλλιώτικο από τα άλλα: Το Φικάρδου, το οποίο δεν έχει σχεδόν κανέναν μόνιμο κάτοικο.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, το χωριό Φικάρδου μπορεί να θεωρηθεί ένας μικρός παράδεισος στην επαρχία Λευκωσίας. Bρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην περιοχή της Πιτσιλιάς σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λευκωσίας.
«Το χωριό σχεδόν έρημο από κατοίκους, ανακηρύχθηκε ως αρχαίο μνημείο το 1978, ενώ το 1987 του απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra. Είναι ένα απομονωμένο, ειδυλλιακό χωριό, ένα από τα πλέον παραδοσιακά μικρά χωρία του νησιού. Το χωριό συντηρήθηκε με προσοχή, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα σπίτια του 18ου αιώνα τα οποία χαρακτηρίζονται από αξιόλογα ξυλόγλυπτα και τη λαϊκή αρχιτεκτονική.
Τα σπίτια του χωριού είναι κτισμένα το ένα πλάι στο άλλο, από τεράστιες πέτρες από την περιοχή και με πλιθάρια. Τα σπίτια τα χαρακτηρίζουν οι παραδοσιακές εξώπορτες, οι οποίες σε οδηγούν στην εσωτερικά αυλή τους. Δυο από αυτά, του Κατσινιόρου και του Αχιλλέα Δημήτρη, ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και έχουν μετατραπεί σε μουσεία με εκθέματα από τον 16ο αιώνα. Σ΄ αυτά παρουσιάζονται τα στοιχεία της υπαίθρου και της αγροτικής ζωής των προηγούμενων χρόνων.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα όμορφα λιθόστρωτα δρομάκια του Φικάρδου, μόνο με τα πόδια, καθώς λόγω της διαμόρφωσής του και του καθεστώτος προστασίας δεν επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων.
Όλα τα σπίτια του χωριού είναι διατηρητέα και δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να τα επεξεργαστεί και μέσα από αυτά να ταξιδέψει μαζί τους στην κυπριακή παράδοση.
Η εκκλησία του χωριού χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι προέρχεται από τη φράση «κρησφύγετο των φυγάδων», από τους φυγάδες που είχαν επιστρατευθεί από τις δύο κυρίαρχες φυλές που έλεγχαν την περιοχή μεταξύ 400 μ.Χ. – 800 μ.Χ.».