Το μύρτιλο είναι ένα φρούτο που παρουσιάζει αύξηση στην αγροτική παραγωγή της Κολομβίας, τα τελευταία χρόνια και η τιμή του στην χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται στα σχεδόν δύο ευρώ για την ποσότητα των 125 γραμμαρίων. Τι γίνεται όμως σήμερα στην Ευρώπη; Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, το μύρτιλο δεν είναι και τόσο γνωστό. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν το γνωρίζουν καν!
Το μύρτιλο ως υπερτροφή
Συνεπώς δεν είναι ευρείας κατανάλωσης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία ευεργετική τροφή ή αλλιώς την “μπλε δύναμη”, όπως την ονομάζουν. Το μύρτιλο έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες στην υγεία των ανθρώπων. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών. Βοηθάει στην όραση, στην ουρολοίμωξη, στις αλλεργίες, στην χοληστερόλη, στην υπέρταση και στον διαβήτη. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής έχει μικρή ζήτηση σε Ελλάδα και Κύπρο.
Απόπειρες παραγωγής στην Ελλάδα
Ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην Φλώρινα και τη Δράμα, υπάρχουν μεμονωμένοι παραγωγοί, οι οποίοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα αυξηθεί η ζήτηση στην ελληνική αγορά. Πωλείται σαν νωπό ή κατεψυγμένο φρούτο, σε μαρμελάδες, και σε αποξηραμένα φύλλα για την παραγωγή τσαγιού. Η τιμή του κυμαίνεται από τέσσερα έως έξι ευρώ τα 125 γραμμάρια. Επίσης, στην Κρήτη το φτιάχνουν και σε λουκούμια.
Δεν καλλιεργούνται στην Κύπρο
Στην Κύπρο δεν παράγονται καθόλου μύρτιλα, αλλά εισάγονται, από χώρες όπως την Ολλανδία. Στην κυπριακή αγορά το μύρτιλο δεν διατίθεται νωπό, αλλά κυρίως κατεψυγμένο φρούτο. Και στις δύο ευρωπαϊκές χώρες πωλούνται σε μικρές ποσότητες σε υψηλή τιμή, σε σχέση με τα ντόπια φρούτα. Συγκεκριμένα στην Κύπρο κοστίζουν 2,95 ευρώ τα 125 γραμμάρια. Ο καταναλωτής θα τα βρει στα ψυγεία κάποιων υπεραγορών κυρίως σε πόλεις, όχι σε χωριά. Δηλαδή είναι συνήθως προνόμιο των πρωτευουσιάνων. Τα αγοράζουν κυρίως όσοι έχουν ταξιδέψει εκτός συνόρων και τα έχουν γνωρίσει σε άλλες χώρες του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι οι Κύπριοι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους δεν τα γνωρίζουν και δεν τα αγοράζουν, ωστόσο είναι θετικοί στο να τα εντάξουν στο καλάθι των αγορών τους όταν τους γίνει συνήθεια.

Μεγάλη ζήτηση στην Πολωνία
Αντίθετα στην Πολωνία τα μύρτιλα έχουν την τιμητική τους! Παράγονται και πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες στις υπεραγορές, αλλά και σε μικρότερα καταστήματα, τόσο σε πόλεις όσο και σε χωριά. Στην Πολωνία τα 250 γραμμάρια κατεψυγμένου μύρτιλου κοστίζουν 2,5 – 3 ευρώ. Τα εργοστάσια που τα κάνουν καταψυγμένα τα αγοράζουν 4 – 5 ευρώ το κιλό, από τους ντόπιους πλανόδιους ή από μεσάζουσες εταιρείες, οι οποίες τα πωλούν σε μεγάλες ποσότητες. Παρασκευάζονται κατεψυγμένα, διότι υπάρχουν μεγάλες παραγγελίες για εξαγωγές και δεν τους αρκούν τα πολωνικά μύρτιλα. Τα ντόπια μύρτιλα φυτρώνουν σε θάμνους στα δάση της χώρας κάτω από ψηλά δέντρα. Ωστόσο, οι παραγωγοί για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς καλλιεργούν και αμερικάνικα μύρτιλα. Επίσης, η Πολωνία εισάγει μύρτιλα από την Ουκρανία. Παρόλα αυτά οι καλλιεργητές είναι πολύ δύσκολο να προσφέρουν τις συνθήκες που απαιτούν, δηλαδή συνεχώς βρεγμένη γη και να είναι κάτω από τη σκιά του πεύκου ή της δρυός. Όποιος επισκεφθεί την χώρα διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα φθηνό πολωνικό φρούτο, το οποίο πωλείται σε μεγάλες ποσότητες σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η ζήτηση καθορίζει την προσφορά
Παρατηρούμε λοιπόν, ότι ακόμη και στην αγορά ενός φρούτου, όπως είναι το μύρτιλο, ισχύει ο παγκόσμιος κανόνας της αγοράς, δηλαδή η προσφορά και η ζήτηση. Με λίγα λόγια η ζήτηση καθορίζει την τιμή του μύρτιλου. Ένα φρούτο που η παραγωγή του το καθιστά εξωτικό, θρεπτικό και εκλεκτό!
Το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύθηκε μεταφρασμένο στα ισπανικά τον Ιούλιο 2021 στο περιοδικό Metroflor της Κολομβίας: