Τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς συντροφικής σχέσης και το πώς μπορούμε να τη δημιουργήσουμε, ανέλυσαν ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS 1 Δεκεμβρίου, η λειτουργός πρόληψης από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) Αναστασία Σάββα και οι δύο προπτυχιακές φοιτήτριες του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Μύρια Χατζημιχαήλ και Στέφανη Ανδρέου, στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου. Το Εργαστήριο με τίτλο: «Δημιουργώντας υγιείς συντροφικές σχέσεις» πραγματοποιήθηκε στον χώρο των κοινωνικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου, με ενεργή τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων.
Τα συστατικά
Αναλυτικότερα, όπως εξήγησαν σε μια υγιή σχέση χρειάζονται συγκεκριμένα συστατικά, όπως αμοιβαίος σεβασμός, αγάπη, εμπιστοσύνη χωρίς έλεγχο, καλή επικοινωνία χωρίς φόβο κριτικής, ειλικρίνεια, στήριξη χωρίς να σημαίνει ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα, ιδιωτικότητα – ατομικότητα και στον χώρο του διαδικτύου, ασφάλεια (σωματική κλπ), ισότητα – δικαιοσύνη με τη λήψη κοινών αποφάσεων, οικειότητα, προσαρμοστικότητα, αυτοκριτική και κατανόηση. Επίσης, η επίλυση συγκρούσεων, η διαχείριση του θυμού, αλλά και το χιούμορ συντελούν σε μια υγιή σχέση. Είναι σημαντικό να υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον μεταξύ συντρόφων, συναισθήματα χαράς και ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, συμπλήρωσαν.
Μη υγιείς σχέσεις
Όπως τόνισαν και οι τρεις ομιλούσες, σε μια τοξική σχέση υπάρχουν τρεις μορφές βίας: η ψυχολογική, η σωματική και η σεξουαλική.
«Σκοπός της βίας στη σχέση είναι να αποκτήσει ή να διατηρήσει το άτομο που κακοποιεί την ισχύ στη σχέση», επεσήμαναν.
Ο τροχός ισχύος
Ο τροχός ελέγχου αποδεικνύει ότι «εγκλωβίζει έναν άνθρωπο σε μια σχέση. Δυστυχώς, οι περισσότεροι εξιδανικεύουμε τις σχέσεις, πιστεύουμε ότι θα αλλάξει ή θεωρούμε σημαντικό να είμαστε σε μια σχέση. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται διαρκείς δουλειά τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τον/την σύντροφό μας», τόνισαν.
«Το άτομο που κακοποιεί σκόπιμα συμπεριφέρεται με τρόπους που προκαλούν φόβο, υποβιβασμό και ταπείνωση στοχεύοντας στον έλεγχο του άλλου ατόμου», πρόσθεσαν.
![](https://crimereport.gr/wp-content/uploads/2021/12/WINWORD_3a7WL1pT4X.png)
«Όχι καταπίεση»
Το παρακάτω βίντεο επιβεβαιώνει ότι «κάθε μορφή βίας πληγώνει. Θα πρέπει να εμπιστευόμαστε το πώς αισθανόμαστε σε μια σχέση», προέτρεψε η κ. Σάββα.
Γραμμή στήριξης 1455
Όπως μας αποκάλυψε η κ. Σάββα, τα περισσότερα τηλεφωνήματα στην ανώνυμη, εμπιστευτική και δωρεάν γραμμή στήριξης 1455 του Συνδέσμου αφορούν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Η γραμμή δέχεται τηλεφωνήματα καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
![](https://crimereport.gr/wp-content/uploads/2021/12/SkeftouMeTinPanoKkelle_LaunchPost-1-e1555357021886.jpg)
Θέτουμε όρια
Όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης θα πρέπει να υπάρχει απόλαυση από όλους, να νιώθουν άνετα να επικοινωνήσουν ως προς το τι θέλουν για να μην υπάρχει συναισθηματική βλάβη, να λαμβάνουν τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέσα για προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση των ορίων οι ειδικοί παροτρύνουν «να το πείτε την ίδια στιγμή, αλλιώς εάν δεν σταματήσει είναι σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση», συμπλήρωσαν.
«Συμφωνήστε με τον σύντροφό σας από πριν ότι αν δεν σας αρέσει κάτι μπορείτε να σταματήσετε», υπογράμμισαν.
Συναίνεση στο σεξ
Σύμφωνα με τον ΚΣΟΠ η σεξουαλική συναίνεση είναι η «συμφωνία για συμμετοχή σε σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία κοινοποιείται προφορικά και θέτει τα όρια». Συγκεκριμένα, είναι μια θετική, ενημερωμένη, συγκεκριμένη, χρονικά περιορισμένη απάντηση, η οποία επιδέχεται αλλαγών. Είναι το «ναι» και δίνεται με ελεύθερη βούληση.
Ωστόσο, η συγκατάθεση δεν μπορεί να δοθεί από άτομα, τα οποία είναι ανήλικα, κοιμούνται, είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, είναι αναίσθητα, συμφώνησαν υπό την πίεση εκφοβισμού ή απειλής ή είναι υπό την άσκηση εξουσίας, διευκρίνισαν.
Όπως συμβούλεψαν, το άτομο θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα όρια του όταν η ανάγκη να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός συντρόφου γίνεται ανεπιθύμητο καθήκον και υποχρέωση ή όταν φοβάται ότι σε περίπτωση που αρνηθεί θα έχει σοβαρές συνέπειες, όπως θυμό, βία ή απώλεια της σχέσης.
«Χώνεψέ το»
Το 2020 ο ΚΣΟΠ δημιούργησε ένα πρωτότυπο βίντεο με στόχο να ενθαρρύνει όλους να διεκδικούν τα θέλω τους. Στο παρακάτω βίντεο δίνεται έμφαση στην ελεύθερη βούληση για ερωτική συνεύρεση και όχι στην εκμετάλλευση ενός ατόμου που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, στην κατάρριψη προκαταλήψεων ανάλογα με το ντύσιμο ή τη διάθεση ενός ατόμου, στην ανάληψη ευθυνών, στην απαγόρευση ανάρτησης φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του εικονιζόμενου και στο δικαίωμα αλλαγής της απόφασης για σεξ την τελευταία στιγμή.