Η παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη μαστίζει εδώ και χρόνια την κτηματαγορά της Κύπρου, δικαιολογώντας εν μέρει και την καχυποψία στη μεσολάβηση για εξεύρεση στέγης.
«Ο τομέας των ακινήτων αποτελεί έναν βασικό κλάδο της οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στην Κύπρο. Παρατηρούμε συνεχώς να αυξάνονται τα κατασκευαστικά έργα πολυκατοικιών και να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες νέες πολυκατοικίες, αφού αυξάνεται και η ζήτηση νεόδμητων διαμερισμάτων. Μέσα σε αυτό το κλίμα της μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων, ορισμένοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους κτηματομεσίτες, χωρίς να έχουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», είπε.
Οι αιτίες
Ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται με την παράνομη κτηματομεσιτεία είναι ανεξέλεγκτος μας τόνισε κτηματομεσίτης. «Είναι πάρα πολλοί και δημιουργούν προβλήματα στον κλάδο», υπογραμμίζει. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί παράνομοι κτηματομεσίτες, γιατί υπάρχει μικρός αριθμός ατόμων στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών και δεν μπορούν να το ελέγξουν.
Παράλληλα, κτηματομεσίτες σημειώνουν και τη δυσκολία απόκτησης της άδειας, ως έναν επιπλέον λόγο στην έξαρση της παράνομης κτηματομεσιτείας. Επιπλέον, οφείλεται και στην ταχεία ανάπτυξη των κατασκευαστικών έργων κατοικιών και στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης νεόδμητων κατοικιών. «Από τις πωλήσεις κατοικιών παίρνουν μεγαλύτερη προμήθεια, σε σχέση με την ενοικίαση κατοικιών», τονίζουν κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται σε όλη την Κύπρο.
Οι επιπτώσεις
Η παράνομη κτηματομεσιτεία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τους κτηματομεσίτες, αφού πλήττει το κύρος των κτηματομεσιτικών συναλλαγών. Επίσης, εδραιώνει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή, την παρανομία και την άδικη μεταχείριση των πολιτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Μαρίνο Κυναιγείρου.
Η φοροδιαφυγή και η παρανομία ενοχλούν ιδιαίτερα και τους κτηματομεσίτες, οι οποίοι νιώθουν προσβεβλημένοι και αδικημένοι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα, όπως εξηγούν και οι ίδιοι. «Εμείς πληρώνουμε φόρους, ενοίκια και άλλα έξοδα για να επιβιώσει η επιχείρησή μας, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι υποδύονται τους κτηματομεσίτες και ρισκάρουν να συλληφθούν».
Ποινικές υποθέσεις
Υπάρχουν και υποθέσεις παράνομης κτηματομεσιτείας, οι οποίες εκδικάστηκαν πρόσφατα. Το ΣΕΚ επιθυμεί να πληροφορήσει τους πολίτες ότι τα τελευταία χρόνια εκδικάστηκαν από τα επαρχιακά δικαστήρια 65 ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν την καταδίκη 30 νομικών και 76 φυσικών προσώπων που ενεργούσαν ως παράνομοι κτηματομεσίτες, όπως καταγράφει ο κ. Κυναιγείρου. Επίσης, ο κ. Κυναιγείρου προσθέτει ότι εκκρεμούν αρκετές δεκάδες ποινικές υποθέσεις ενώπιον των επαρχιακών δικαστηρίων εναντίον τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων, οι οποίοι ασκούν παράνομα το επάγγελμα του κτηματομεσίτη.
Οι λύσεις
Ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της παράνομης κτηματομεσιτείας, σύμφωνα με την έντυπη έκδοση του ΣΕΚ, είναι ο καταναλωτής να εμπιστεύεται εγγεγραμμένους και αδειούχους κτηματομεσίτες και να ζητά πάντα την επαγγελματική τους ταυτότητα. Ο κτηματομεσίτης οφείλει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο και να διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό άδειας. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης και, σε περίπτωση που δεν τηρείται, ο καταναλωτής μπορεί να κινήσει αγωγή εναντίον του παράνομου κτηματομεσίτη ή να τον καταγγείλει στο ΣΕΚ, το οποίο στοχεύει στη μεγαλύτερη προστασία του κοινού.