Οι προσπάθειες κατανόησης των αιτιών μιας εγκληματικής συμπεριφοράς έχουν προβληματίσει και συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επιστήμονες, ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αποτρέψουν μια πιθανή διάπραξη ενός εγκλήματος.
Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας φαίνεται πως προσφέρει ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση της έρευνας. Συγκεκριμένα ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth των ΗΠΑ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα ως εργαλείο πρόληψης της εγκληματικότητας.
Έγκαιρη πρόληψη
Ειδικότερα, επιχειρείται μια ανάλυση του φόβου σε νεαρούς ενήλικες και στη συνέχεια σε μικρότερα παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, όπως μας ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Κώστας Φάντης, ο οποίος είναι ο μοναδικός Κύπριος που συγκαταλέγεται στην ομάδα των Αμερικανών ερευνητών. Άλλωστε όπως τόνισε, όσο μικρότερο είναι το παιδί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματικότερη η πρόληψη.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον δρα Φάντη πρόκειται για μια εργαστηριακή έρευνα, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο εξάμηνο στην Αμερική, εκεί όπου σχεδιάζει να παρευρεθεί και ο ίδιος με φυσική παρουσία από τη νέα χρονιά και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Το δείγμα της έρευνας θα είναι τόσο κλινικό όσο και πληθυσμιακό, διευκρίνισε, το οποίο θα ανήκει σε διάφορες υποομάδες, οι οποίες αναμένεται να αποκαλύψουν σημαντικά ευρήματα ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Χώρες χαμηλού ρίσκου
Ερωτηθείς για το ποιες χώρες έχουν την καλύτερη πρόληψη εγκληματικότητας, απάντησε ότι μέσα από την ερευνητική του συνεργασία ξεχωρίζει τη Νέα Ζηλανδία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Αγγλία. Μάλιστα δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις ελλείψεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας στην Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν δομές για ανήλικους παραβάτες στην χώρα.
“Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο άτομα που έχουν πολύ χαμηλό φόβο αλλά και υψηλό φόβο μπορεί να εμπλακούν σε παραβατικές συμπεριφορές για διαφορετικούς λόγους”.
“Ποτέ δεν λέμε ότι τα άφοβα παιδιά θα καταλήξουν κάπου άσχημα, αλλά είναι σε υψηλό ρίσκο. Και η δουλειά της κοινωνίας είναι να τα βοηθήσει να ελέγξουν αυτά τα συναισθήματα”.
“Πρέπει να δουλέψουμε με πιο μικρές ηλικίες και είναι κάτι που δεν κάνουμε στην Κύπρο”.
Όπως εξήγησε ο δρ Φάντης η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία εστιάζει στα φοβικά χαρακτηριστικά των νέων συνδέεται με τη θεωρία της ψυχοπάθειας σε βιβλιογραφικό επίπεδο. Επίσης μας ενημέρωσε ότι τον ερχόμενο Μάιο του 2022 στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για την ψυχοπάθεια, όπου θα παρουσιαστούν στοιχεία για το τί βάζει σε ρίσκο την ανάπτυξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς ή εγκληματικότητας.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του δρος Φάντη, η οποία παραχωρήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021: