Συντροφικές, συζυγικές, φιλικές, οικογενειακές, εργασιακές σχέσεις καταστρέφονται από την άσκηση της λεκτικής βίας μεταξύ των ανθρώπων, η οποία ξεκινά από μικρή ηλικία μέσα στο σπίτι.
Βρισιές, προσβολές, υποτίμηση, ειρωνεία, αρνητικά σχόλια που στόχο έχουν να υποβιβάσουν την προσωπικότητα και την εμφάνιση του θύματος είναι μερικές από τις μορφές λεκτικής βίας, οι οποίες καταστρέφουν τις σχέσεις των ανθρώπων.
Φράσεις όπως «πώς είσαι έτσι», «γιατί δουλεύεις με τόσο λίγα χρήματα» δημιουργούν άλλες μορφές βίας, την ψυχολογική και την οικονομική, πληγώνοντας το θύμα, εξηγεί η Εγκληματολόγος-Κοινωνιολόγος Δήμητρα Τσίτση, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, που διοργάνωσε ο χρήστης Round Table 6 Limmasol με τίτλο: «Λεκτική βία και οι συνέπειές της».
«Η λεκτική βία είναι το πρώτο κομμάτι, από το οποίο ξεκινά μετά η οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια», τονίζει η κα Τσίτση.
«Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος σας ασκεί λεκτική βία; Οποιοσδήποτε άνθρωπος σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας, είναι λεκτική βία», διευκρινίζει.
Μάλιστα, η κα Τσίτση, παροτρύνει όλους τους ανθρώπους που δέχονται λεκτική βία, να το καταγγείλουν στην Αστυνομία και να απομακρυνθούν από τους δράστες, ενώ το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι μας ασκείται λεκτική βία για να μπορέσουμε να την σταματήσουμε.
«Δυστυχώς η λεκτική βία είναι αόρατη», σημειώνει η Πρόεδρος του Σωματείου «ΙΡΙΣ», Ράνια Ευριπίδου.
Διευκρινίζεται ότι θύματα οποιαδήποτε μορφής βίας, μπορεί να είναι άνδρες και γυναίκες.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη διαδικτυακή συζήτηση: