Η Βαρσοβία, ως η πρωτεύουσα της Πολωνίας, τα τελευταία χρόνια προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών, αφού είναι μία από τις πιο προσιτές οικονομικά ευρωπαϊκές πόλεις. Εκεί ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τόσο τα ιστορικά μνημεία, όσο και τη σύγχρονη πλευρά της ζωής. Τα Χριστούγεννα βρεθήκαμε στη Βαρσοβία και συνομιλήσαμε με τον μοναδικό Κύπριο ξεναγό της πρωτεύουσας της Πολωνίας Χρυσόστομο Παπαδόπουλο.
Ο κ. Παπαδόπουλος εργάζεται ως ανεξάρτητος ξεναγός στη Βαρσοβία και όπως αποκάλυψε στον «Π» έχει θέσει ως στόχο στα μελλοντικά του σχέδια να γίνει ο πρώτος Κύπριος ξεναγός στο μουσείο του Άουσβιτς. Επίσης, διαθέτει από το 2004 ένα μικρό εστιατόριο στη Βαρσοβία με ελληνική και κυπριακή κουζίνα, τη «Γαλάζια γωνιά», το οποίο σχεδιάζει να πουλήσει για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το πάθος του, την ξενάγηση. «Είναι πιο εύκολο επάγγελμα, σε αντίθεση με το εστιατόριο που είναι κουραστικό. Εργάζομαι εδώ και 15 χρόνια στο εστιατόριο και συνάμα ασκώ και το επάγγελμα του ξεναγού. Όμως, με το πέραμα του χρόνου αποφάσισα να αφήσω το εστιατόριο και να ασχοληθώ μόνο με τις ξεναγήσεις, που είναι το χόμπι μου βλέποντας και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους Έλληνες», ανέφερε. Ο κ. Παπαδόπουλος λατρεύει την ιστορία της Πολωνίας και τη γνωρίζει καλύτερα και από ντόπιους κατοίκους, αφού δεν σταματά να διαβάζει ιστορικά βιβλία. Μάλιστα, δήλωσε ότι βρίσκει χαρά μέσα από τις ξεναγήσεις του με τους Έλληνες, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για ιστορική γνώση. «Βρίσκω πολύ θετική ανταπόκριση από τους Έλληνες τουρίστες, μέσα από το ζωηρό ενδιαφέρον τους και την έντονη συμμετοχή τους με τις ερωτήσεις τους», πρόσθεσε.
Περήφανος ξεναγός
Το 1981 έφθασε στη Βαρσοβία με υποτροφία για να σπουδάσει Διατροφολογία στη Γεωργική Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παντρεύτηκε και απέκτησε δύο κόρες, οι οποίες ζουν και εργάζονται στη Βαρσοβία. «Μέχρι το 2003 εργαζόμουν σε διάφορες θέσεις στον τομέα της γαστρονομίας», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού ερασιτεχνικά, με αφορμή τις πρώτες αφίξεις Κύπριων τουριστών στη Βαρσοβία. «Συμπτωματικά, το 2004 που δεν είχα εργασία και άρχισαν να έρχονται οι Κύπριοι στην Πολωνία για διακοπές, με είχε παρακαλέσει ένα κυπριακό τουριστικό γραφείο να είμαι ο leader group για την καλοκαιρινή περίοδο. Σιγά-σιγά άρχισε να με ελκύει το επάγγελμα του ξεναγού και εκπαιδεύτηκα τόσο ως ξεναγός στην πόλη της Βαρσοβίας όσο και ως ξεναγός στο παλάτι του βασιλιά», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. «Νιώθω περήφανος που είμαι ξεναγός σε μια μαρτυρική πόλη, η οποία μαχόμενη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχασε τα 3/4 του πληθυσμού της», τόνισε.
Αξιέπαινη πορεία
Ο κ. Παπαδόπουλος μας εκμυστηρεύεται ποιες ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές του κατά τη διάρκεια της εξέτασής του το 2008 για να αποκτήσει το δίπλωμα του ξεναγού στο Βασιλικό Παλάτι της Βαρσοβίας, στο οποίο είναι και ο μοναδικός Κύπριος ξεναγός. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η αντιπρόσωπος του μουσείου του παλατιού μού έκανε περισσότερες ερωτήσεις, σε αντίθεση με τους άλλους εξεταζόμενους, για να αποδείξει στους εξωτερικούς εξεταστές ότι γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία του παλατιού, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Πολωνίας».
Τα πρώτα βήματα
Η δυσκολία που αντιμετώπισε ο κ. Παπαδόπουλος στο ξεκίνημα της καριέρας του ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να είναι πολύ καλός γνώστης της πολωνικής ιστορίας. «Έπρεπε να διαβάζω πολύ και να μάθω πολύ καλά την ιστορία», υπογράμμισε. «Νιώθω περήφανος που είμαι ξεναγός σε μια μαρτυρική πόλη, που αντιμετώπισε τόσους πολέμους με αποκορύφωμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.
Μια άλλη δυσχέρεια κατά τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στη Βαρσοβία ήταν οι δυσκολίες επιβίωσης κατά τη χρονική περίοδο 1981-1989, εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης της εποχής εκείνης, όπως αναφέρει. «Ήταν πολύ δύσκολα λόγω των απεργιών. Υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και καταναλωτικών αγαθών», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πράσινη πρωτεύουσα
Η Βαρσοβία είναι μια μεγάλη, αραιοκατοικημένη, οργανωμένη, καθαρή πόλη, με πολύ καλή συγκοινωνία, όπως λεωφορεία, τραμ, μετρό και τρένα. Τα μέσα αυτά περνούν από διάφορα σημεία της πόλης ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έχουν μεγάλη απήχηση στους πολίτες, αφού τα χρησιμοποιούν μαζικά σε καθημερινή βάση. Επίσης, είναι μια από τις πιο πράσινες πόλεις στον κόσμο, αφού σε κάθε έναν κάτοικο αντιστοιχούν περίπου 110 τ.μ. πράσινο. Επιπλέον, διαθέτει πολλά μεγάλα πάρκα, λωρίδες πρασίνου στον δρόμο, στα πεζοδρόμια και γλάστρες με λουλούδια παντού. Επιπρόσθετα, ανακαλύπτει οικολογικούς τρόπους οργάνωσης όπως είναι οι δημόσιες βιβλιοθήκες από κορμούς δέντρων ή τα τοιχάκια στα πάρκα από πέτρες.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει μια εβραϊκή συνοικία, όπως μας υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος, στην οποία κατοικούσαν στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού τρεις νομπελίστες. Αναλυτικότερα, ήταν η Marie Curie, η οποία τιμήθηκε το 1903 με το Νόμπελ Φυσικής και το 1911 με το Νόμπελ Χημείας. Ο Joseph Rotblat, ο οποίος πήρε το 1995 το Νόμπελ Ειρήνης, και ο Isaac Singer, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1978.