Μετά το εκλέγειν, ας έρθει και το εκλέγεσθαι για τον γυναικείο πληθυσμό στην Ελλάδα, ο οποίος διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα για θέσεις που ακόμη δεν έχει διεκδικήσει να κατέχει.
Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι, όπως «πού θα μπλέξω με τους άνδρες», αλλά και ο συνεχής ανισότιμος αγώνας δρόμου που κάνει μια γυναίκα για να αποδείξει ότι αξίζει, σε σχέση με έναν άντρα ίδιας ή και κατώτερης κατοχής προσόντων από εκείνη.
Πόσες γυναίκες πολιτικές αναλύτριες έχουμε δει να έχουν δημόσιο λόγο και να σχολιάζουν τα γεγονότα; Πόσες επιστημόνισσες για θέματα ιατρικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά ή τεχνολογικά;
Δεν υπάρχουν ή δεν θέλουν να εμφανίζονται στο δημόσιο σκηνικό;
Φυσικά και υπάρχουν. Το κατά πόσο θέλουμε να τις ακούμε και να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο είναι ευθύνη όλων μας.
Άραγε αν καταρτίσουμε έναν κατάλογο με μερικά ονόματα και τηλέφωνα από αυτές, πόσο συχνότερη θα είναι η παρουσία τους στα ρεπορτάζ, τις αναλύσεις και τις συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης;
Λέτε να κουράστηκαν, πριν καν ξεκινήσουν;
Πάντως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, η συμμετοχή των υποψήφιων γυναικών για την θέση της Περιφερειάρχισσας ήταν χαμηλή.
Παρά τις λιγοστές γυναίκες που επέλεξαν να βάλουν υποψηφιότητα για την ηγεσία της περιφερειακής αρχής του τόπου τους, στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, πέντε ήταν οι Περιφέρειες, στις οποίες διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών τους οι συνολικά έξι υποψήφιες, από τις 13 Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα.
Δείτε αναλυτικότερα:
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Κυρίτση Αγλαΐα: Ποσοστό 13,18%, Ψήφοι 13.230
Χοχλάκα Βασιλική: Ποσοστό 11,42%, Ψήφοι 11.469
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Καραγιάννη Χρυσούλα: Ποσοστό 10,92%, Ψήφοι 18.395
Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα: Ποσοστό 1,94%, Ψήφοι 15.803
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Τζανακούλη Ελευθερία: Ποσοστό 9,49%, Ψήφοι 35.713
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Λυμπεροπούλου Δήμητρα: Ποσοστό 1,56%, Ψήφοι 5.246