Αύξηση παρουσιάζουν οι οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, λόγω κορωνοϊού, προειδοποιεί το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων της Αστυνομίας Κύπρου.
Ειδικότερα, οι δράστες δημιουργούν ψεύτικους ιστοχώρους, στους οποίους προσποιούνται ότι πουλάνε χειρουργικές μάσκες και λοιπό ιατρικό υλικό σε υψηλή ζήτηση, οι οποίες είναι δύσκολο να βρεθούν στα καταστήματα λιανικής, όπως προειδοποιεί η Interpol. Επίσης, υπόσχονται θεραπεία από τον κορωνοϊό έναντι αμοιβής. Συγκεκριμένα, προσφέρουν λύσεις μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες πωλούνται έναντι 100, 150 ή 200 ευρώ.
Μάλιστα στην Ασία, σύμφωνα με την Interpol, μόνο σε μία περίπτωση οι ζημίες ανέρχονται στις 100.000 δολάρια. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι βρίσκονταν σε άλλες περιοχές, όπως στην Ευρώπη, για να εμφανιστούν ως νόμιμοι λογαριασμοί που συνδέονται με την εταιρεία που πλαστοπροσωπείται, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων της Interpol. H διεθνής οργάνωση αστυνομικής συνεργασίας βοήθησε σε πέραν των 30 υποθέσεων απάτης της νόσου Covid-19 που συνδέονταν με την Ασία και την Ευρώπη, οδηγώντας σε κλείδωμα 18 τραπεζικών λογαριασμών και πάγωμα άνω των 730.000 δολαρίων σε ύποπτες δόλιες συναλλαγές.
Εκμετάλλευση πανδημίας
«Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τον φόβο και την αβεβαιότητα που δημιουργεί η νόσος COVID-19 στους αθώους πολίτες, που προσπαθούν να προστατεύσουν την δική τους υγεία αλλά και των αγαπημένων τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol. «Όποιος σκέφτεται να αγοράσει ιατρικές προμήθειες, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η εταιρεία είναι στην πραγματικότητα μια νόμιμη, αξιόπιστη εταιρεία, καθώς διαφορετικά τα χρήματά σας θα κλαπούν από αδίστακτους εγκληματίες», κατέληξε ο επικεφαλής της Interpol.
Οι δράστες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται την παρούσα κατάσταση για να εξασφαλίσουν χρήματα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του γραφείου ο βοηθός υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Κάρκας. Καθημερινά, ο τρόπος δράσης των εγκληματιών του κυβερνοχώρου αλλάζει, σημειώνει ο κ. Κάρκας. «Πάντοτε όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο κάθε εγκληματίας του κυβερνοχώρου θα εντοπίσει και θα αρπάξει την κατάλληλη ευκαιρία, ώστε σε πολύ λίγο χρόνο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος με το μικρότερο κόστος», τονίζει.
Οι χάκερ
Σε τι βαθμό κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο λόγω κορωνοϊού; Κινδυνεύουν περισσότερο από όσες επιχειρήσεις έχουν εντός των εγκαταστάσεών τους εργατικό δυναμικό;
Ο κ. Κάρκας απαντά ότι το hacking, δηλαδή η παράνομη πρόσβαση, επέμβαση και παρέμβαση σε συστήματα πληροφορικής μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χρόνο αν υπάρχουν κενά ηλεκτρονικής ασφάλειας. Μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες και οργανισμοί έχουν εγκατεστημένα τα ενδεδειγμένα μέτρα ηλεκτρονικής προφύλαξης, δεν χρειάζεται η άμεση, φυσική παρουσία οποιουδήποτε προσώπου για ανίχνευση τυχόν περιστατικών που παραβιάζουν την ασφάλεια, υπογραμμίζει ο κ. Κάρκας. «Τα περιστατικά αυτά εντοπίζονται αυτοματοποιημένα βάσει των παραμέτρων του κάθε συστήματος και άμεσα ενημερώνεται εξ αποστάσεως ο υπεύθυνος ασφαλείας κάθε συστήματος. Συνεπώς, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εγκατεστημένα τα ενδεδειγμένα συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, τα περιστατικά αυτά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, ανεξαρτήτως αν η εταιρεία/οργανισμός είναι σε λειτουργία ή όχι», υπογραμμίζει.
Προσοχή στις διαδικτυακές αγορές
Η Interpol προειδοποιεί τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ψάχνουν να αγοράσουν ιατρικές προμήθειες διαδικτυακά ή λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους που προσφέρουν ιατρική υποστήριξη, να ακολουθούν τις εξής οδηγίες (οι οποίες και ισχύουν γενικά για αγορές στο διαδίκτυο):
- Επαληθεύστε την εταιρεία / άτομο που προσφέρει τα στοιχεία πριν από την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε αγορών.
- Να προσέχετε τους ψεύτικους ιστότοπους – οι εγκληματίες συχνά χρησιμοποιούν μια διεύθυνση ιστού που μοιάζει σχεδόν με τη νόμιμη διεύθυνση, π.χ. «Abc.org» αντί για «abc.com».
- Ελέγξτε τα σχόλια μίας διαδικτυακής εταιρείας πριν πραγματοποιήσετε μια αγορά – για παράδειγμα, έχουν υπάρξει καταγγελίες άλλων πελατών που δεν λαμβάνουν τις παραγγελίες τους;
- Να είστε επιφυλακτικοί εάν σας ζητηθεί να κάνετε μια πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα από εκεί που βρίσκεται η εταιρεία.
- Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζά σας ώστε η πληρωμή να σταματήσει.
- Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και να μην ανοίγετε συνημμένα που δεν περιμένατε να λάβετε ή προέρχονται από άγνωστο αποστολέα.
- Να είστε επιφυλακτικοί με ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσφέρουν ιατρικό εξοπλισμό ή ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία για ιατρικούς ελέγχους – οι νόμιμες υγειονομικές αρχές κανονικά δεν επικοινωνούν με το ευρύ κοινό κατ’ αυτόν τον τρόπο.
- Να αποφεύγετε την πραγματοποίηση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα που απαιτούν, αποκλειστικά, την προείσπραξη του τιμήματος των αγαθών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, paypal ή τραπεζικού εμβάσματος και δεν διαθέτουν την αντικαταβολή ή την ηλεκτρονική πληρωμή τη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.
Συμβουλές τραπεζών
Οι τράπεζες προτρέπουν τους πελάτες τους να πραγματοποιούν τις τραπεζικές τους συναλλαγές, όπως πληρωμές, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, ηλεκτρονικά μέσα από τις ψηφιακές υπηρεσίες που διαθέτουν, για να μην υπάρχει συνωστισμός ατόμων μέσα στα καταστήματα. Αυτή την κατάσταση σπεύδουν να εκμεταλλευτούν διάφοροι επιτήδειοι, για να αποσπάσουν τους κωδικούς ασφαλείας καρτών και καταθέσεων ανυποψίαστων χρηστών, όπως το Username, το Password και το PIN, με στόχο την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες, μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής επικοινωνίας, προσποιούμενοι ότι συνδέονται με επίσημους και έμπιστους φορείς. Για να αποφευχθεί η απειλή ηλεκτρονικής απάτης, το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phising), οι τράπεζες δίδουν τις εξής οδηγίες:
- Να μην αποκαλύπτετε σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασης, αφού καμία τράπεζα δεν θα σας το ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.
- Να δημιουργείτε σύνθετους μυστικούς κωδικούς και να τους αλλάζετε συχνά.
- Ειδοποιήσετε αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση που διαπιστώσετε ή υποπτευθείτε κλοπή ή υποκλοπή.
- Θωρακίστε τον υπολογιστή σας με προγράμματα προστασίας, όπως Firewalls, Antivirus, Anitspyware.
- Μην αγνοείτε «περίεργες» συμπεριφορές του υπολογιστή σας, διότι είναι πολύ πιθανόν να προκαλούνται από την εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων.
- Αποφεύγετε τη χρήση υπολογιστών σε δημόσιους χώρους, τη χρήση υπολογιστών τρίτων και την πρόσβαση σε κοινόχρηστα δίκτυα.
- Μην απαντάτε σε email που σας ζητούν στοιχεία των λογαριασμών ή των κωδικών σας και να μην ακολουθείτε τους συνδέσμους (links) που προτείνουν.
- Βεβαιωθείτε ότι πλοηγείστε στην αυθεντική ιστοσελίδα της τράπεζας.