Την προσωπική τους εμπειρία για το πώς βιώνουν την καραντίνα εδώ και έναν μήνα μας εκφράζουν πολίτες από διάφορες χώρες του κόσμου, στέλνοντας τις δικές τους φωτογραφίες από την πόλη τους. Από την Κολομβία μέχρι τον Καναδά και από την Ολλανδία μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ, πρώτιστο μέλημα όλων των κατοίκων είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού και η επιστροφή στους ρυθμούς προ κρίσης μέσα από την τήρηση των μέτρων. Μερικοί πολίτες αξιοποιούν την καραντίνα δημιουργικά, ενώ κάποιοι άλλοι μένουν στο σπίτι με κακή ψυχολογική διάθεση λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, του περιορισμού στη διακίνηση και της αγοράς προϊόντων. Ορισμένοι πολίτες υπακούν με πειθαρχία στα μέτρα των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ άλλοι είναι ατίθασοι και εκμεταλλεύονται τις καλές καιρικές συνθήκες για έξοδο από το σπίτι. Τα περιοριστικά μέτρα κάθε χώρας, παρά τις διαφορές τους, έχουν θέσει κοινούς προβληματισμούς στους πολίτες του κόσμου, ως κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, κατά πόσο παραβιάζουν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία.
Κολομβία: Η αντισυνταγματική απόφαση και ο φόβος
Στην Κολομβία, όπως σημειώνει η ερευνήτρια αντεγκληματικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Externado de Colombia, Angelica Maria Pardo Lopez, υπάρχει μια κατάσταση πανικού που δεν δικαιολογείται από τα κρούσματα που καταγράφονται. «Είμαστε μια χώρα 50 εκατομμυρίων ανθρώπων που πανικοβλήθηκε και έκλεισε, παρέλυσε την οικονομία της πριν από τέσσερις εβδομάδες, όταν τα κρούσματα ήταν μόνο 35. Για παράδειγμα στις 15 Απριλίου είχαμε 3.000 κρούσματα και 130 θανάτους: ελάχιστα σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Αξίζει να πω ότι οι περισσότεροι θάνατοι δεν αποδίδονται στη νόσο COVID-19. Θέλω να πω ότι πρόκειται για ανθρώπους ηλικιωμένους ή με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ούτως ή άλλως ήταν ήδη ευαίσθητοι και θα επηρεάζονταν εύκολα και σοβαρά από οποιαδήποτε άλλη γρίπη ή κρυολόγημα».

Στέρηση ελευθερίας
Η καραντίνα έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, υπογραμμίζει η κ. Lopez. «Ο κόσμος δεν έχει καθόλου κριτική σκέψη απέναντι στα πράγματα που συμβαίνουν. Έτσι, κυριαρχεί ο φόβος και, εν τω μεταξύ, το κράτος με τα ακραία μέτρα που παίρνει για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση έχει τον απόλυτο έλεγχο». «Με τη συναίνεση των πολιτών, το κράτος μας παίρνει την ελευθερία και τα δικαιώματά μας», υποστηρίζει. «Δεν μπορούμε να ασκούμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την ιδιωτικότητα, την κυκλοφορία, την οικογένεια (για όσους μας έπιασε ξεχωριστά η καραντίνα), τον ελεύθερο λόγο, στο να σχεδιάσουμε τη ζωή μας. Αυτό δεν είναι ένα θέμα κυκλοφορίας μόνο. Πολλά άλλα από τα δικαιώματά μας έχουν επηρεαστεί. Με μια φράση, ακυρώθηκε το Σύνταγμα σε μια μέρα», τονίζει.

Ζώντας χωριστά
Ολόκληρη η χώρα είναι υποχρεωμένη να μείνει σπίτι εδώ και τέσσερις εβδομάδες, σημειώνει η κ. Lopez. «Κανένας δεν μπορεί να βγει εκτός αν είναι για σουπερμάρκετ ή φαρμακείο. Επιπλέον, άνδρες και γυναίκες βγαίνουν με τη σειρά, μέρα παρά μέρα. Μας απειλούν με πρόστιμο και ακόμα και με φυλάκιση αν δεν τα τηρήσουμε. Όποιος βγαίνει πρέπει να φοράει μάσκα και δεν επιτρέπεται να είναι με παρέα. Πρέπει να είναι μόνος του». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι υπάρχει περιορισμός στην αγορά προϊόντων. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να αγοράσεις πάνω από 30 αβγά. «Επίσης, υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση». «Η μεγαλύτερή μου ανησυχία απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν είναι η λογοκρισία και ο στιγματισμός αυτών που πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει διαχειριστεί όλο αυτό είναι λάθος», τονίζει η κ. Lopez. «Όποιοι σκέφτονται διαφορετικά δεν ακούγονται και μένουν στο περιθώριο. Επίσης, με ανησυχεί το πόσο αβέβαια είναι τα δήθεν δημοκρατικά μας καθεστώτα και το πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: την ελευθερία μας». «Τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε καθόλου καλά όταν το μοντέλο που παρακολουθείς είναι αυτό της Κίνας, ένα απολυταρχικό κράτος που δεν νοιάζεται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και δεν αντιμετωπίσει τους ανθρώπους ως πολίτες, αλλά ως αριθμούς», καταλήγει.
Πολωνία
Στην Πολωνία, όπως σημειώνει ο ξεναγός και ιδιοκτήτης εστιατορίου Χρύσης Παπαδόπουλος, οι κάτοικοι από τις 14 Μαρτίου είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους, τηρώντας με συνέπεια και συλλογικότητα τους προληπτικούς περιορισμούς, έχοντας στο μυαλό τους ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Χαρακτηρίζει υπερβολικούς τους περιορισμούς, αναφέροντας ότι όλες οι ιδιωτικές υπηρεσίες είναι κλειστές, εκτός από τις υπεραγορές, τα φαρμακεία, τους σταθμούς καυσίμων και τις τράπεζες. Τα κρατικά γραφεία και τα ταχυδρομεία είναι μεν ανοικτά, αλλά δεν δέχονται κόσμο και έτσι το κοινό εξυπηρετείται τηλεφωνικώς ή με αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις. Σχηματίζονται τεράστιες ουρές έξω από τις υπεραγορές, «προσωπικά περίμενα πριν από λίγες μέρες έξω από μια γνωστή υπεραγορά δύο ώρες για να πάρω καρότσι». Σε κάθε υπεραγορά επιτρέπουν την είσοδο για τόσα άτομα όσα είναι τα ταμεία επί τρία άτομα.

Ατελή χαρακτήρισε τα μέτρα βοήθειας του κράτους προς τους πολίτες ο κ. Παπαδόπουλος, διότι βοηθιούνται μόνο οι αυτοεργαζόμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μέχρι εννέα άτομα. Λανθασμένη πολιτική τη χαρακτηρίζει, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό και πληρώνουν τους περισσότερους φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις. «Το σκεπτικό των κυβερνώντων είναι ότι αυτοί έχουν την οικονομική άνεση να τα βγάλουν πέρα». Για τον πιο πάνω λόγο η κυβέρνηση δεν ανέβασε τον κίνδυνο σε κατάσταση φυσικής καταστροφής επίσημα, αλλά μιλούν για κατάσταση γενικής πανδημίας διότι από τη μία τους επιτρέπει να μην αποζημιώσουν τους πάντες, από την άλλη τους επιτρέπει σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες να κάνουν τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 10 Μαΐου. Με την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο θα νικήσουν». Μάλιστα, έχουν ψηφίσει νόμο σε κατάσταση πανδημίας ώστε χωρίς προεκλογική εκστρατεία να γίνουν οι εκλογές ταχυδρομικά κάτι που είναι αντίθετο με οποιαδήποτε λογική δικαίου και καταπατάτε το δικαίωμα στο απόρρητο, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Σε όλους μας επικρατεί μια τεράστια αβεβαιότητα και ανησυχία για το πότε θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτό το κακό. Πώς και με ποιον ρυθμό θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Ποιες και σε τι βαθμό θα είναι οι επιπτώσεις». Ο κ. Παπαδόπουλος διαθέτει ένα εστιατόριο στη Βαρσοβία, το οποίο λόγω της αναστολής εργασίας του, ο ιδιοκτήτης του μηδένισε το ενοίκιο για τρεις μήνες, ενώ τις κοινωνικές ασφαλίσεις θα τις πληρώνει το κράτος, το οποίο και θα του παρέχει επίδομα 500 ευρώ. Επιτρέπεται να κυκλοφορούν μέχρι δύο άτομα έξω, εκτός από οικογένειες που μένουν μαζί καθημερινά. Για όσους πολίτες υπάρχει υποψία ότι είναι πιθανά κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε καραντίνα και τους ελέγχει καθημερινά η Αστυνομία στον χώρο τους, με το πρόστιμο να φθάνει τις 7.500 ευρώ, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.


Αντισυνταγματικά
Οι πολίτες είναι συνεπείς και κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Έχουν κλείσει τα σύνορα και επιτρέπονται μόνο οι εφοδιασμοί τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, δεν απαγορεύεται η διακίνηση, ωστόσο γίνονται κάποιες συστάσεις. Συνεπώς, «τα πρόστιμα που κόβουν είναι αντισυνταγματικά. Εκμεταλλεύονται την κατάσταση που δεν μπορεί να βγει έξω ο κόσμος να αντιδράσει». Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν ειδική άδεια σε περίπτωση που επιθυμούν να κυκλοφορήσουν έξω, παρόλο που απαγορεύεται να πάνε στα πάρκα ή στα δάση, ενώ σχεδόν όλα τα αγαθά παραλαμβάνονται στο σπίτι με κατ’ οίκον αποστολές (delivery). Για τις αγορές τους είναι ανοικτά όσα καταστήματα πουλάνε τρόφιμα, όπως ζαχαροπλαστεία και φούρνοι, ενώ τα παζάρια είναι όλα κλειστά. Οι καταναλωτές δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν από τον πανικό, γεμίζοντας τα καρότσια με χαρτιά υγείας, ρύζια και κονσέρβες, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.

Γερμανία
Την ίδια αντίδραση στη συμπεριφορά των καταναλωτών μάς παρουσιάζει και η Αναστασία από τη Γερμανία, με τα ράφια των υπεραγορών να είναι άδεια λόγω της μανίας των καταναλωτών να εξασφαλίσουν αλεύρι και χαρτί υγείας. Ειδικότερα, στη Γερμανία υπάρχει περιορισμός των προϊόντων που μπορεί να αγοράσει κάθε καταναλωτής. Για παράδειγμα, επιτρέπεται να αγοράσει μέχρι ένα σαπούνι, για να μπορέσει να έχει κάθε οικογένεια τα είδη πρώτης ανάγκης και να μην υπάρχει έλλειψη αγαθών, όπως σημειώνει η Αναστασία. «Αλεύρι, μαγιά, χαρτί υγείας ξεπουλήθηκαν, δεν μπορείς να βρεις! «Από τη δουλειά με πληρώνουν κανονικά σαν να πηγαίνω», σημειώνει. Δεν υπάρχει περιορισμός στο όριο των εξόδων από το σπίτι. «Το πρωί θα πάω για ψώνια, μετά για περπάτημα, θα βγω δύο με τρεις φορές την ημέρα». Οι πολίτες πρέπει να φοράνε μάσκες, οι οποίες έχουν εξαντληθεί, να κρατούν δύο μέτρα απόσταση και να είναι παρέα μέχρι τρία άτομα το πολύ, σημειώνει.

Ολλανδία
Στην Ολλανδία οι νέοι κυρίως είναι ατίθασοι και απρόσεκτοι στην τήρηση των μέτρων, όπως σημειώνει η Μαρία. Διοργανώνουν πάρτι στο σπίτι και επισκέπτονται μαζικά τα coffee shops, τα οποία άνοιξαν ξανά για να αποφευχθεί η διακίνηση παράνομων ουσιών. Επικίνδυνο χαρακτηρίζει το γεγονός ότι μόλις ανεβεί η θερμοκρασία τα πάρκα γεμίζουν από κόσμο που κάνουν ηλιοθεραπεία. «Είναι φοβισμένοι και κάποιοι έχουν κατάθλιψη λόγω καραντίνας, άγχους, μειώσεων μισθών, απολύσεων. Οι φοιτητές είναι τα μεγαλύτερα θύματα της καραντίνας, γιατί έχουν υψηλά δίδακτρα και ενοίκιο, αλλά δεν εργάζονται πλέον στις καφετέριες και στα εστιατόρια. Τα μέσα μεταφοράς, όπως λεωφορεία, τραμ, μετρό έχουν μειώσει τα δρομολόγιά τους από τέσσερα σε δύο κάθε μισή ώρα, με πολύ λίγα άτομα. Μάλιστα, απαγορεύεται να εισέλθουν οι επιβάτες από την μπροστινή είσοδο για να μην κολλήσουν τον οδηγό. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά, όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, αλλά τηρώντας πάντα τις αποστάσεις. Οι παραλίες, τα αεροδρόμια και τα γυμναστήρια είναι κλειστά. Κάποιες φορές γίνεται έλεγχος από την Αστυνομία και αν είναι περισσότερα από τρία άτομα κόβουν πρόστιμα. Τα σύνορα είναι ανοιχτά μόνο για μεταφορά προϊόντων και όχι για τουρισμό. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για τους πιστούς, ενώ οι γάμοι γίνονται με τέσσερα άτομα στο δημαρχείο. Κάποια ξενοδοχεία προσφέρουν διαμονή σε ορισμένους άστεγους, απολυμένους και χωρισμένους, αφού δεν χωράνε όλοι λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων. «Τα μέτρα δεν είναι αυστηρά, μπορείς να βγεις όποτε θέλεις και όσες φορές θέλεις. Η ευθύνη είναι στους πολίτες».

Χωρίστηκαν οικογένειες
Στο Ντουμπάι και στη Σιγκαπούρη οι κάτοικοι της καραντίνας δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι αρκετά αυστηρά. Συγκεκριμένα, στη Σιγκαπούρη οι κάτοικοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν για τα απαραίτητα, όπως αγορά φαγητού και άσκηση, μόνο με μάσκες, ενώ δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν από τη μία πόλη στην άλλη, αλλά να παραμένουν στην περιοχή τους και σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με τον Μιχάλη. Όπως σημειώνει η Τζούλια, η οικογένειά της αναγκάστηκε να χωριστεί στα δύο αφού όταν έκλεισαν τα σύνορα στην Ελλάδα, τα παιδιά της εγκλωβίστηκαν και αναγκάστηκε να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να είναι μαζί τους, αφήνοντας πίσω στο Ντουμπάι τον σύζυγο και τους γονείς της.


Ισπανία
Στην Ισπανία, όπως αναφέρει ο μηχανικός πληροφορικής Παναγιώτης Καρανίκας, οι άδειοι δρόμοι της Μαδρίτης, οι εμπορικότεροι δρόμοι της πόλης και ταυτόχρονα οι ακριβότερες οδοί της Ευρώπης που έσφυζαν από ζωή 24 ώρες το 24ωρο, θυμίζουν κινηματογραφική ταινία. «Κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει κάτι τέτοιο σε μια μητροπολιτική πόλη σχεδόν επτά εκατομμυρίων ανθρώπων», τονίζει. Αμέσως μετά την Ιταλία, η Ισπανία υπήρξε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη περισσότερο από τον SARS-CoV-2. Η τηλεργασία είναι αναγκαία όπου μπορεί να γίνει, η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για τα απολύτως απαραίτητα (σουπερμάρκετ, φαρμακείο), ενώ ακόμα και η άσκηση απαγορεύεται, σημειώνει. «Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους μέτρα, όπως αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητού για την έξοδο από το σπίτι. Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 26 Απριλίου. Αναμένεται ότι θα επεκταθεί μέχρι τις 10 Μαΐου, όμως θα γίνει άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων (ελεύθερη άσκηση, άνοιγμα βιβλιοπωλείων και ίσως κομμωτηρίων)». Η καλή πορεία πλέον επιδημιολογικά επιτρέπει αισιοδοξία για περαιτέρω αποκλιμάκωση. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι έξι με επτά εκατομμύρια Ισπανών έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, ενώ κάποιες εκτιμήσεις λένε και μέχρι 20 εκατομμύρια, υπογραμμίζει ο κ. Καρανίκας.
Καναδάς
Στον Καναδά, όπως σημειώνει η διευθύντρια μάρκετινγκ Αναστασία Αντωνάκη, από τις 16 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία, τα γραφεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ο κόσμος άρχισε να εργάζεται από το σπίτι. «Τότε άρχισαν και οι πολίτες να ψωνίζουν πανικοβλημένοι». Έχουν ακυρωθεί τα πάντα μέχρι τον Αύγουστο. Οι υπεραγορές έχουν ελλείψεις σε πολλά αγαθά. Μόνο ορισμένες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν ακόμα. Η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μέχρι πέντε άτομα μαζί και μόνο από την ίδια διεύθυνση. Οι εκκλησίες είναι κλειστές και επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους προσκαλούν κόσμο στα σπίτια τους. Το κράτος έχει δώσει πολλά επιδόματα, μέχρι 2.000 δολάρια σε όσους χάσανε τη δουλειά τους λόγω κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία μέχρι στιγμής είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχουν επιβαρυνθεί. «Περνάμε τον χρόνο μας με βιντεοκλήσεις, ταινίες και φαγητό», σημειώνει.

Γιοχάνεσμπουργκ
Στο Γιοχάνεσμπουργκ τα μέτρα κατά της πανδημίας είναι πολύ αυστηρά, μας λέει η λογίστρια Βαρβάρα Λύτρα, η οποία ζει 21 χρόνια στην πόλη της Νοτίου Αφρικής. Οι κάτοικοι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες, αναφέρει. Ανοιχτές είναι μόνο οι υπεραγορές, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταστήματα είναι κλειστά. Οι πολίτες επιτρέπεται να βγουν έξω μόνο μία φορά την ημέρα για τα απαραίτητα, ενώ τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να πωλούν ποτά και τσιγάρα.
Σλοβακία
Στη Σλοβακία, όπως σημειώνει η Ελένη, οι κάτοικοι το Πάσχα απαγορεύεται να πάνε σε άλλη πόλη από αυτήν που κατοικούν. Επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο με μάσκα και μέχρι δύο άτομα μαζί. «Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στο να προμηθευτείς εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για μετακίνηση σε εξωτερικό χώρο, όπως μάσκες και αντισηπτικά». Υπάρχει απαγόρευση εισόδου στη χώρα χωρίς βεβαίωση μόνιμης διαμονής. Οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες, επιτρέπεται μόνο να πηγαίνεις σε υπεραγορές, φαρμακεία και γιατρούς. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη, γιατί δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις εταιρείες λόγω κορωνοϊού. «Έχω ακούσει ότι έγιναν αρκετές απολύσεις και μειώσεις μισθών σε διάφορες εταιρείες και φοβάμαι μην επηρεαστεί και η δική μου», λέει η Ελένη.

Αλβανία
Η Αλβανία, σύμφωνα με τη φωτορεπόρτερ Nensi Bogdani, βρίσκεται σε lockdown από τις 10 Μαρτίου. Σε κάθε πολίτη επιτρέπεται να κυκλοφορεί μόνο μία φορά την ημέρα, από τις 05:00 π.μ. έως τις 17:30 μ.μ. «Οι προϋποθέσεις για έξοδο είναι αυστηρές και γίνονται μόνο με άδεια μέσω του κυβερνητικού συστήματος, για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες». Οι μόνες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές είναι οι υπεραγορές, τα φαρμακεία και οι τράπεζες. «Τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν κλείσει από τις 9 Μαρτίου και όλες οι διαλέξεις διεξάγονται μέχρι στιγμής μέσω διαφόρων πλατφορμών, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Παιδείας, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι πολίτες της Αλβανίας είναι υπεύθυνοι, τηρούν τις αποστάσεις στους δημόσιους χώρους, και έχουν απολυμανθεί όλοι οι δρόμοι και οι υπαίθριες αγορές, καταλήγει η κ. Bogdani.



Είναι αξιοσημείωτο το πώς μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, δημοκρατικά και αυταρχικά πολιτεύματα υιοθέτησαν κοινές γραμμές άσκησης πολιτικής. Το πώς μέσα σε λίγες ημέρες υιοθετήθηκαν νέες μέθοδοι διαδικτυακής εργασίας, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν ακατόρθωτο επίτευγμα τόσο για δημόσιους όσο και για ιδιωτικούς οργανισμούς. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι κάτοικοι υπομένουν, μέχρι να ανταμώσουμε ξανά όλοι μαζί, πιο υγιείς και πιο συνειδητοποιημένοι.