Η Ζιζέλ Πελικό έκανε την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, την παρακάτω δήλωση μετά την ετυμηγορία της γαλλικής δικαιοσύνης που καταδίκασε τον πρώην σύζυγό της στη μέγιστη ποινή 20 ετών κάθειρξης και έκρινε ενόχους και όλους τους 50 συγκατηγορουμένους του έπειτα από μια ιστορική δίκη για τους εν σειρά βιασμούς στη Γαλλία:
«Με βαθιά συγκίνηση μιλάω σήμερα ενώπιόν σας. Αυτή η δίκη ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Και αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι πρώτα απ΄όλα τα τρία παιδιά μου, τον Νταβίντ, την Καρολίν και τον Φλοριάν.
Σκέφτομαι επίσης τα εγγόνια μου, γιατί είναι το μέλλον, και είναι και γι΄αυτά που έδωσα αυτή τη μάχη, καθώς και τις νύφες μου, την Αουρόρ και τη Σελίν.
Σκέφτομαι επίσης όλες τις άλλες οικογένειες που επηρεάστηκαν από αυτό το δράμα. Σκέφτομαι τέλος τα θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί, οι ιστορίες των οποίων μένουν συχνά στη σκιά. Θέλω να ξέρετε ότι μοιραζόμαστε την ίδια μάχη.
Θα ήθελα να εκφράσω την πιο μεγάλη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που με υποστήριξαν σε όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας. Οι μαρτυρίες σας με συγκλόνισαν και άντλησα από αυτές τη δύναμη να έρχομαι κάθε μέρα για να αντιμετωπίζω αυτές τις ατέλειωτες ώρες και μέρες στο ακροατήριο.
Ευχαριστώ επίσης την Ένωση βοήθειας στα θύματα, η αδιάπτωτη υποστήριξη της οποίας ήταν για μένα ανεκτίμητη.
Σε όλους τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν αυτή την υπόθεση από την αρχή, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την πιστή, με σεβασμό και ευπρέπεια καθημερινή σύνοψη αυτών των ακροάσεων.
Στους δικηγόρους μου τέλος, ξέρουν όλη την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση που τους έχω καθώς με συνόδευσαν σε κάθε στάδιο αυτής της επώδυνης διαδρομής.
Θέλησα, με την έναρξη αυτής της δίκης στις 2 Σεπτεμβρίου, η κοινωνία να μπορεί να μάθει αυτές τις συζητήσεις που γίνονταν. Δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτή την απόφαση.
Έχω εμπιστοσύνη τώρα στην ικανότητά μας να κατακτήσουμε συλλογικά ένα μέλλον στο οποίο ο καθένας, κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας, θα μπορεί να ζει σε αρμονία, με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την ετυμηγορία που είχε ανακοινωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα από το κακουργιοδικείο της Βοκλίζ (νοτιοανατολική Γαλλία), η κ. Πελικό πρόσθεσε απλώς: «Σέβομαι το δικαστήριο και την απόφαση».
Η ετυμηγορία
Το Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 51 κατηγορουμένους σε μια υπόθεση νάρκωσης και βιασμού που προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο και μετέτρεψε το θύμα, τη Ζιζέλ Πελικό, σε σύμβολο θάρρους και δύναμης ψυχής.
Ο πρώην σύζυγος της Πελικό επί 50 χρόνια, ο Ντομινίκ Πελικό, είχε δηλώσει ένοχος για την κατ΄επανάληψη νάρκωση και τον βιασμό της επί σχεδόν μία δεκαετία, και για το ότι προσέφερε το αναίσθητο σώμα της για σεξ σε δεκάδες ξένους που είχε συναντήσει στο διαδίκτυο, ενώ επίσης βιντεοσκοπούσε την κακοποίηση.
Πάνελ πέντε δικαστών τον καταδίκασαν στη μέγιστη ποινή των 20 ετών κάθειρξης, όπως είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς.
Οι εισαγγελείς ζητούν επίσης ποινές από τέσσερα έως 18 έτη για τους άλλους κατηγορουμένους, σχεδόν όλοι από τους οποίους κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό ενόσω βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Η ανακοίνωση των ποινών συνεχίζεται.
Ζητωκραυγές ακούστηκαν έξω από το δικαστήριο στην πόλη Αβινιόν της νότιας Γαλλίας από τους υποστηρικτές του θύματος όταν έφθασαν τα νέα από τις πρώτες ετυμηγορίες ενοχής.
Ο 72χρονος Ντομινίκ Πελικό δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες στη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες, και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του. Είπε επίσης πως όλοι οι ξένοι που προσκαλούσε στο σπίτι του ήξεραν πως η πρώην, πλέον, σύζυγός του, δεν είχε συνείδηση του τι της συνέβαινε.
Πολλοί από τους κατηγορουμένους είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι νόμιζαν πως έπαιρναν μέρος σε ένα παιχνίδι συναινετικού σεξ που είχε οργανώσει το ζευγάρι και υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν βιασμός εφόσον ο σύζυγος είχε δώσει την έγκρισή του.
Η Ζιζέλ, που είναι επίσης 72 ετών, αποποιήθηκε το δικαίωμά της στην ανωνυμία στη διάρκεια της δίκης και ζήτησε να προβληθούν στο δικαστήριο τα αποτροπιαστικά βίντεο της κατά συρροή κακοποίησής της, τα οποία τραβούσε ο πρώην σύζυγός της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούσε άλλες γυναίκες να μιλήσουν δημόσια.
Η δίκη οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία υπέρ της Ζιζέλ και προκάλεσε μεταξύ άλλων δημόσια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον ο νόμος περί βιασμού στη Γαλλία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί καθώς τώρα δεν κάνει καμία αναφορά στο ότι το σεξ θα πρέπει να περιλαμβάνει συναίνεση.
Η Ζιζέλ κάρφωνε με το βλέμμα της τους κακοποιητές της με την ατσαλένια αποφασιστικότητά της στο γεμάτο κόσμο δικαστήριο μέρα τη μέρα, αποκρούοντας κάθε ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να είχε συμμετάσχει με τη θέλησή της στην κακοποίησή της.
“Αποφάσισα να μην αισθάνομαι ντροπή, δεν έκανα κάτι λάθος”, είπε στην κατάθεσή της τον Οκτώβριο. “Εκείνοι είναι που πρέπει να ντρέπονται”, είπε.
Τα παιδιά των Πελικό, ο Νταβίντ, η Καρολίν και ο Φλοριάν, είχαν φθάσει στο δικαστήριο για να ακούσουν την ετυμηγορία μαζί με τη μητέρα τους. Τα παιδιά έχουν μιλήσει δυνατά κατά του πατέρα τους.
Ευχαριστίες Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε την Παρασκευή τη Ζιζέλ Πελικό για το «θάρρος» της, εκτιμώντας ότι «άνοιξε τον δρόμο» για τις επόμενες γυναίκες, μετά την καταδίκη του πρώην συζύγου της σε 20 χρόνια κάθειρξη επειδή επί σχεδόν μία δεκαετία τη νάρκωνε και τη βίαζε, ενώ προσκαλούσε και ξένους να τη βιάσουν.
«Ευχαριστούμε, Ζιζέλ Πελικό. Για τη δικαιοσύνη στο όνομα της οποίας αντιμετωπίσατε αυτή τη δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά», έγραψε ο Μακρόν στο Χ.
«Για όλους εμάς, διότι η αξιοπρέπεια και το θάρρος σας συγκίνησαν και ενέπνευσαν τη Γαλλία και τον κόσμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος, ευχαριστώντας τη Ζιζέλ Πελικό και «για τις γυναίκες, οι οποίες θα έχουν πάντα κάποια που τους άνοιξε τον δρόμο για να μιλήσουν και να αγωνιστούν».
Σύσσωμοι οι πολιτικοί της Γαλλίας χαιρέτισαν την Πέμπτη, το «θάρρος» της Ζιζέλ Πελικό, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου της Αβινιόν με την οποία ολοκληρώθηκε η δίκη για μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς.
Η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό έχει αναχθεί σε σύμβολο του γυναικείου θάρρους και προσωπικότητα του φεμινισμού, αφού αρνήθηκε να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, όπως έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τα θύματα βιασμού.
Στόχος της, όπως είχε δηλώσει, «να αλλάξει στρατόπεδο η ντροπή».
ΑΠΕ ΜΠΕ