Λύπη και θυμό προκαλούν οι φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν το διατηρητέο προσφυγόσπιτο στη Σκάλα Λουτρών της Λέσβου να είναι σήμερα ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και δυστυχώς γίνεται έρμαιο στη φθορά του χρόνου.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή που μας παραχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το δελφίνι» Δημήτρης Παπαχρυσός, απαντώντας σε ερώτημα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος, επεσήμανε ότι «αυτές είναι κυρίως οικονομικές και έχουν σχέση με την συντήρηση και την εξέλιξη του Μουσείου, καθώς και των άλλων δραστηριοτήτων του Συλλόγου, όπως του κτιρίου της βιβλιοθήκης, του θερινού αμφιθεάτρου, του γηπέδου μπάσκετ και των μουσικών και χορευτικών τμημάτων που κατά περιόδους ενεργοποιούμε. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά που προσφέρουμε εθελοντικά στο χωριό μας και που αναγνωρίζονται από όλη την κοινωνία του νησιού μας, δυστυχώς δεν αναγνωρίζονται από τους περισσότερους δημόσιους φορείς και κυρίως από τον Δήμο Μυτιλήνης στον οποίο υπαγόμαστε, αφού τελευταία φορά που είχαμε δεχθεί κάποια οικονομική ενίσχυση ήταν το 2006».
«Θέμα μηνών» η συντήρηση του προσφυγόσπιτου
Σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για εμάς τους Λέσβιους και απόγονους Μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι αποτελούσαν σχεδόν τον μισό πληθυσμό του νησιού μετά το 1922, δεν θα μπορούσε να λείπει η απάντηση των επίσημων εμπλεκόμενων φορέων του τόπου.
Τη δική του απάντηση δίνει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης όσον αφορά στη κατάρρευση του προσφυγικής κατοικίας του 1922. «Ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με την κοινότητα Λουτρών κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα και προβαίνει στην αγορά της προσφυγικής κατοικίας. Αναμένουμε τη δικαστική απόφαση, κάνουμε συντονισμένες ενέργειες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία».
Όπως εξήγησε ο κ. Κύτελης, με αυτή την αγορά θα ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων του χωριού για συντήρηση της οικίας και εσωτερική διακόσμηση με τα αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.
«Πιστεύω θα ξεμπερδέψουμε» με την απαλλοτρίωση
Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Λουτρών Βασίλης Μαμώλης μας είπε ότι «η διαδικασία της απαλλοτρίωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου και το κόστος της απαλλοτρίωσης ανέρχεται στις 24.500 ευρώ για έξι κληρονόμους».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμώλης «στην αρχή οι κληρονόμοι ήταν 16 και οι περισσότεροι εκτός Λέσβου», κάτι που καθυστέρησε για «πολλά χρόνια» τη συντήρηση του προσφυγόσπιτου. «Έχει πέσει η σκεπή και ελπίζουμε να προλάβουμε να μην πέσουν και οι τοίχοι. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο. Θέλουμε να το αξιοποιήσουμε για να θυμίζει τους πρόσφυγες που ήρθαν από απέναντι και εγκαταστάθηκαν στο χωριό μας».
Ερωτηθείς για το πότε υπολογίζεται να ξεκινήσει η μελέτη και να αρχίσουν οι εργασίες επισκευής της προσφυγικής κατοικίας, απάντησε ότι «το σημαντικό είναι να ξεμπερδέψουμε με την απαλλοτρίωση και μόλις το πάρουμε θα αρχίσει η μελέτη του έργου. Στόχος μας είναι να το διαχειριστούμε ο Δήμος Μυτιλήνης, η Κοινότητα Λουτρών και δημότες, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο. Να δημιουργήσουμε κάτι ωραίο», κατέληξε.
https://crimereport.gr/katarreei-to-diatiriteo-prosfygospito-toy-1922-sti-lesvo/