Συγκλονίζουν τα στοιχεία με τα πιο πρόσφατα επίσημα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα που αφορούν στις γυναικοκτονίες στην Κύπρο. Την τελευταία τους πνοή άφησαν συνολικά δέκα γυναίκες από τα χέρια των ερωτικών τους συντρόφων, κατά το χρονικό διάστημα από το 2019 έως το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου. Από αυτές οι μισές γυναίκες, δηλαδή πέντε βρήκαν φρικτό θάνατο από στραγγαλισμό, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί ο δολοφόνος για να δείξει ότι ασκεί έλεγχο στο θύμα. Επίσης, μία γυναικοκτονία προκλήθηκε από πυροβόλο όπλο, δύο από αιχμηρό αντικείμενο όπως μαχαίρι και τσεκούρι, ενώ άλλες δύο σημειώθηκαν με άγνωστη αιτία δολοφονίας.
Αναλυτικότερα, το 2019 καταγράφηκαν επτά γυναικοκτονίες, ενώ το 2020 τρεις γυναικοκτονίες. Οι οκτώ από τις δέκα δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της στενής σχέσης τους από τον τρέχοντα σύντροφο τους, ενώ οι άλλες δύο από πρώην σύντροφο, στο πλαίσιο του χωρισμού καθώς είχαν προγραμματίσει τη διακοπή της σχέσης τους.
Μετανάστριες από 26 έως 45 ετών
Η ηλικία των θυμάτων κυμαίνονταν από 26 έως 55 ετών. Ειδικότερα, πέντε δολοφονημένες γυναίκες ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 26 έως 35 ετών, τέσσερις στην ηλικιακή ομάδα των 36 έως 45 ετών και μία στην ομάδα των 46 έως 55 ετών. Το 55% των θυμάτων, δηλαδή έξι γυναίκες ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών, δύο ήταν υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες δύο είχαν κυπριακή υπηκοότητα.
Το προφίλ των γυναικοκτόνων
Ωστόσο, η πλειοψηφία των δραστών ήταν Κύπριοι. Συγκεκριμένα, τέσσερις δράστες ήταν Κύπριοι, ένας ήταν υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας δράστης ήταν υπήκοος τρίτης χώρας. Σε δύο από τις δέκα περιπτώσεις οι δράστες είχαν απειλήσει ότι θα σκοτώσουν το θύμα πριν το πράξουν. Μόνο δύο στις δέκα περιπτώσεις ήταν οι γυναικοκτόνοι γνωστοί στις οικογένειες των θυμάτων. Από αυτούς μόνο ένας είχε καταγγελθεί στις αρχές για συντροφική βία. Στα 2/3 των υποθέσεων οι δράστες οδηγήθηκαν σε δίκη και καταδικάστηκαν για φόνο, καθώς κρίθηκαν ένοχοι. Σε δύο περιπτώσεις οι δράστες αυτοκτόνησαν μετά τη γυναικοκτονία, ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αποτέλεσμα της δίκης.
Απουσία αρμόδιων φορέων
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία από την έρευνα που διεξήγαγε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής ή συντροφικής βίας δεν είχαν εμπλακεί οι αρμόδιες αρχές, όπως η αστυνομία και οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας πριν τις γυναικοκτονίες.
Γεωγραφικό προφίλ εγκλήματος
Και οι δέκα γυναικοκτονίες έγιναν σε αστικό χώρο στην Κύπρο. Από αυτές οι τέσσερις έγιναν στο σπίτι του δράστη-κατά συρροή δολοφόνου, οι δύο στο σπίτι του θύματος και οι τρεις σε κάποιο άλλο σπίτι ή εξωτερικό χώρο.
Αυξήθηκαν στις 2.147 οι υποθέσεις βίας το 2020
Μάλιστα, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 καταγγέλθηκαν στο Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, 880 περιπτώσεις γυναικών με αυξημένα περιστατικά βίας. Επίσης, 129 γυναίκες κατήγγειλαν απόπειρα στραγγαλισμού, 322 γυναίκες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν βία με κάποιο αντικείμενο ή όπλο και 407 γυναίκες ότι δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους.
Πρόταση για ποινικοποίηση γυναικοκτονίας
Την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση προς την προστασία των θυμάτων αφουγκράζεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής στην Κύπρο Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπέβαλε πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας. Μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των υπουργών και βουλευτών ανταποκρίνεται θετικά στην ψήφιση του νόμου που θα επισύρει ποινή φυλάκισης δια βίου, ενώ θα είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με τροποποιημένο ποινικό κώδικα κατά των γυναικοκτόνων.