Η τραγική ζωή του ενέπνευσε τον καλλιτεχνικό χώρο, και όχι μόνο. Ο Δημήτρης Καλογιάννης από το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου, γνωστός διεθνώς και ως «Δήμητρα» της Λέσβου, γίνεται θεατρική παράσταση στην Κύπρο με μέγα θεσμικό χορηγό το Υφυπουργείο Πολιτισμού της χώρας.
Ο Δημήτρης ταλαιπωρήθηκε σε όλη του τη ζωή από την ίδια του την οικογένεια και την τοπική κοινωνία για το γεγονός ότι ένιωθε γυναίκα και είχε μια γυναικεία αμφίεση φορώντας χρωματιστά φορέματα και έντονα κοσμήματα. Η μητέρα του, του έδινε κρυφά χάπια για ψυχιατρικά νοσήματα θεωρώντας τον ψυχικά ασθενή, ενώ συγχωριανοί του τον κακοποιούσαν και τον κορόιδευαν.
Μετά τον εγκλεισμό του σε Ψυχιατρική Κλινική της Αθήνας, με τη συγκατάθεση των συγγενών του, ο Δημήτρης βρέθηκε νεκρός σε δρόμο της πρωτεύουσας χτυπημένος από όχημα, του οποίου ο οδηγός τον εγκατέλειψε αβοήθητο. Είχε δηλωθεί ως ελλείπον πρόσωπο για μέρες και είχε ενταφιαστεί ως πτώμα αγνώστων στοιχείων. Πέρασαν πάνω από δύο μήνες για να αναγνωριστεί η σορός του, ενώ εν ζωή δεν έγινε αποδεκτός ποτέ…
Στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Crime Report η νέα Κύπρια σεναριογράφος της παράστασης «Κολιέ από μαργαριτάρια», Μαριλένα Αχιλλέως εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να γράψει για τη συγκεκριμένη ιστορία, ποια αληθινά στοιχεία κράτησε και τι πρόσθεσε στη μυθοπλασία της, τι την δυσκόλεψε κατά την έρευνα της στη ζωή του Δημήτρη, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Τηλεμάχου, αλλά και πώς εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο έργο για να το ανεβάσει στο σανίδι.
Πώς προέκυψε η απόφαση να γράψετε και να ανεβάσετε στη σκηνή το έργο “Κολιέ από μαργαριτάρια”;
Μετά από αίτημα του θέατρου Ανεμώνα, να γράψω ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή και το άδικο τέλος του Δημήτρη από τη Λέσβο, αποδέχτηκα την πρόταση.
Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την έρευνα της ιστορίας και τη συγγραφή του κειμένου;
Η ζωή του Δημήτρη, όπως και ο θάνατος του ήταν σε δημόσια σφαίρα. Ο ίδιος είχε μιλήσει για τα βιώματά του, αρκετές φορές, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό, μου επέτρεψε να συλλέξω, αρκετές πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα πηγών. Μελετώντας όμως, τη ζωή του επηρεάστηκα αρκετά συναισθηματικά. Είναι σχεδόν απίθανο, για τον οποιονδήποτε να μην νιώσει σωρεία αρνητικών συναισθημάτων, μαθαίνοντας για τη φρικτή ζωή αυτού του βασανισμένου πλάσματος. Αυτό ήταν το δύσκολο μέρος, το όποιο με ακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια, μέχρι και την ολοκλήρωση της συγγραφής του κειμένου.
Ποια γεγονότα σας συγκλόνισαν στην ιστορία αυτού του ανθρώπου;
Ο Δημήτρης, πέρασε όλη του τη ζωή, τιμωρημένος από μια ασφυκτικά πουριτανική κοινωνία, επειδή ερχόταν σε αντίθεση με τα στερεότυπα και τα δικά τους «πρέπει». Είναι πολλά τα άσχημα γεγονότα. Το ό,τι μπήκε, παρά τη θέληση του, σε ψυχιατρική κλινική, το ό,τι έπεσε θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη και άλλα.
Ποια στοιχεία της ζωής του έχετε κρατήσει στην παράσταση;
Τα στοιχεία που κράτησα είναι, την βαθιά του πίστη στον Θεό, την ανάγκη του να ζήσει όπως ο ίδιος επιθυμούσε, αλλά και την κακοποίηση που υπέστη σωματικά αλλά και πνευματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Τι σας ενέπνευσε για το κομμάτι της μυθοπλασίας;
Ο Δημήτρης, ήταν ένας πολύ έξυπνος και μορφωμένος άνθρωπος. Τα λόγια του, έγιναν έμπνευση στο να δημιουργήσω εικόνες και καταστάσεις.
Το έργο σας έχει μέγα θεσμικό χορηγό το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά σημεία της αληθινής ιστορίας που κάνουν το έργο αυτό τόσο σημαντικό;
Η σημασία της παρουσίας της μητέρας του Δημήτρη στη ζωή του, η βαθιά του πίστη στον Θεό και η απόφασή του να ζήσει όπως εκείνος επιθυμούσε.
Φεύγοντας από το θέατρο, τι συναισθήματα θα θέλατε να νιώσουν οι θεατές σας;
Θα ήθελα να συγκινηθούν, να προβληματιστούν, να αντιληφθούν πως το διαφορετικό δεν πρέπει να το αποστρεφόμαστε αλλά να το αγκαλιάζουμε.
Σύντομο βιογραφικό
Η Μαριλένα Αχιλλέως είναι ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιήτρια. Θεατρικά της έργα και ποιήματα, έχουν βραβευτεί σε παγκύπριους, πανελλαδικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Ως ερμηνεύτρια έχει συμμετάσχει σε παραγωγές θεάτρου και κινηματογράφου.
Η «Δήμητρα» της Λέσβου γίνεται θεατρική παράσταση στην Κύπρο