Το Ισραήλ και το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά αντάλλαξαν νέες απειλές χθες Κυριακή, με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσά τους από την περασμένη εβδομάδα, ενώ η διεθνής κοινότητα κάλεσε εκ νέου να ασκηθεί αυτοσυγκράτηση καθώς απειλείται περιφερειακή ανάφλεξη.
Αλλά, ώρες μετά τις παροτρύνσεις αυτές, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι εξαπέλυσε «εκτενείς» βομβαρδισμούς σε θέσεις του προσκείμενου στο Ιράν σιιτικού κινήματος στον νότιο Λίβανο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ανήσυχος για τον κίνδυνο ο Λίβανος να μετατραπεί σε δεύτερη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που διανύει την 353η ημέρα του κι είχε έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος εξέφρασε φόβο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών του Ισραήλ και της Χεζμπολά θα υπονομεύσει τις προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακο.
Πλέον, η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συμπεριλαμβάνει στους στόχους του πολέμου την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων με τη Χεζμπολά, στα σπίτια τους.
Η Χεζμπολά, ισχυρός πολιτικός και στρατιωτικός παράγοντας στον Λίβανο, άνοιξε μέτωπο με το γειτονικό Ισραήλ προς «υποστήριξη» της Χαμάς την 8η Οκτωβρίου κι ορκίζεται πως θα συνεχίσει τη δράση της «μέχρι το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».
«Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε οι κάτοικοι του βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν με κάθε ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμιά χώρα δεν θα μπορούσε να ανεχθεί πυρά εναντίον κατοίκων της, πόλεών της», τόνισε ο κ. Νετανιάχου.
«Καταφέραμε στη Χεζμπολά σειρά πληγμάτων που δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ», πρόσθεσε, προφανώς αναφερόμενος υπαινικτικά -για πρώτη φορά- στις εκρήξεις παγιδευμένων βομβητών και γουόκι-τόκι την περασμένη εβδομάδα, που αποδόθηκαν στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, και στον αεροπορικό βομβαρδισμό της Παρασκευής που αποκεφάλισε μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του λιβανικού κινήματος.
«Θα πλήξουμε οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ», προειδοποίησε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, στέλνοντας «μήνυμα στη Χεζμπολά, στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα».
«Αν η Χεζμπολά δεν το κατάλαβε, θα δεχτεί κι άλλο χτύπημα, μετά και άλλο» και ούτε καθεξής, «μέχρι να καταλάβει», πρόσθεσε.
«Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν: είμαστε έτοιμοι για όλα τα στρατιωτικά σενάρια» στη σύγκρουση με το Ισραήλ, είπε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολά, ο Ναΐμ Κάσεμ, στην κηδεία του Ιμπραήμ Ακίλ, του επικεφαλής της δύναμης Ραντουάν, που σκοτώθηκε την Παρασκευή. Ανήγγειλε πως η σύγκρουση με το Ισραήλ εισέρχεται σε «νέα φάση».
«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για τον Χασάν Νασράλα», τον ηγέτη της Χεζμπολά, έλεγε χθες η εξηντάρα Αμίρα Μάκι, παρούσα στην κηδεία, κρατώντας πορτρέτα συγγενών της που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.
Στα πλήγματα που ανακοίνωσε πως έκανε ο ισραηλινός στρατός χθες εναντίον θέσεων του λιβανικού κινήματος σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο μαχητές, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.
Από την άλλη η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως στοχοποίησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ. Πύραυλοι που εξαπέλυσε έφθασαν κοντά στη Χάιφα, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Περίπου «150 ρουκέτες, πύραυλοι και drones» εξαπολύθηκαν εναντίον του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν «σοβαρές ζημιές», σύμφωνα με τον στρατό.
Κατά την ίδια πηγή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χρειάστηκε να πάνε στα καταφύγια, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως και σήμερα.
Οι εχθροπραξίες εντάθηκαν μετά το θεαματικό κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά -απολογισμός: 39 νεκροί, 2.931 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- την περασμένη Τρίτη και την περασμένη Τετάρτη σε οχυρά της στον Λίβανο.
Την Παρασκευή, βομβαρδισμός σε πολυκατοικία σε νότιο προάστιο της Βηρυτού αποκεφάλισε την δύναμη Ραντουάν. Δεκαέξι μέλη της σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ, σύμφωνα με την παράταξή του. Ανάμεσα στα υπόλοιπα θύματα -τουλάχιστον 45 νεκροί κατά το υπουργείο Υγείας- ήταν γυναίκες και παιδιά.
Με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση, οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, «παρότρυναν» προχθές Σάββατο τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο.
«Κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να αποφύγουμε το να ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος», είπε χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λονδίνο κάλεσαν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Η περιφέρεια βρίσκεται στο χείλος άμεσα επικείμενης καταστροφής», τόνισε η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.
Δεν μοιάζει να υπάρχει πάντως τέτοια προοπτική. Χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου φέρεται να συζήτησε με κοινοβουλευτική επιτροπή σχέδιο για τη χρήση «τακτικών πολιορκίας» εναντίον της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Στην ίδια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, εκτίμησε πως περίπου οι μισοί από τους 97 ομήρους οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο είναι ακόμη ζωντανοί.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει να κηρυχθεί και πάλι «κλειστή ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων» η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, να διαταχθούν οι άμαχοι να την εγκαταλείψουν εσπευσμένα και να επιβληθεί εκ νέου πολιορκία στους μαχητές της Χαμάς ώσπου να παραδοθούν ή να εξοντωθούν.
Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 θεωρούνται νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική κυβέρνηση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41.431 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.
ΑΠΕ ΜΠΕ