Σοβαρό κίνδυνο για τη μετάδοση του κορωνοϊού στους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών αποτελεί η μαζική μετάβαση και επιστροφή τους από τα δικαστήρια. Παρά το γεγονός ότι απαγορεύθηκαν ακόμη και οι επισκέψεις από συγγενείς πρώτου βαθμού εντός των Κεντρικών Φυλακών για την προστασία των κρατουμένων και του προσωπικού από την εξάπλωση του κορωνοϊού, την ίδια ώρα κρατούμενοι και προσωπικό είναι εκτεθειμένοι από τις παρουσίες 35, 40, 45 κρατουμένων στα δικαστήρια, χωρίς να μειωθεί ο αριθμός τους, ο οποίος παραμένει ο ίδιος και πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε. Οι καθημερινές μεταφορές προς τα δικαστήρια παγκύπρια συνεχίζονται. Σήμερα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια 22 κρατούμενοι. Χθες μεταφέρθηκαν παγκύπρια στα δικαστήρια 36 κρατούμενοι αλλά οι υποθέσεις των 22 εξ αυτών αναβλήθηκαν. Προχθές μεταφέρθηκαν με τις κλούβες στα δικαστήρια 32 συνολικά κρατούμενοι παγκύπρια, από τους οποίους οι 17 πήγαν στη Λεμεσό. Ενώ τη Δευτέρα 16 Μαρτίου από τους 34 κρατούμενους που μεταφέρθηκαν παγκύπρια, οι υποθέσεις 32 εξ αυτών αναβλήθηκαν! Γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί αναγκαιότητα η λήψη αυστηρότερων μέτρων πρόληψης και στα δικαστήρια, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους οργανισμούς, μιας και στις φυλακές βρίσκονται έγκλειστοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Αυστηρά μέτρα
Επιπρόσθετα, στις φυλακές λαμβάνονται μέτρα αφού, σύμφωνα με τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου λειτουργεί θερμοκάμερα, η οποία έχει εγκατασταθεί στην είσοδο των φυλακών, για την ανίχνευση της θερμοκρασίας του σώματος όσων εισέρχονται. Επίσης, σημειώνει ότι τη Δευτέρα τέθηκε σε λειτουργία και το μηχάνημα, το οποίο επίσης τοποθετήθηκε στην είσοδο, με κάρτα που εκδόθηκε ονομαστικά στον καθένα που εισέρχεται στις φυλακές (εξαιρουμένων των κρατουμένων οι οποίοι φορούν χειροπέδες) για να μην υπάρχει συνωστισμός.
Τρεις κρατούμενοι ανά οκτώ τετραγωνικά
Ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο θέτει σε κίνδυνο και απειλεί την υγεία των κρατουμένων και του προσωπικού των φυλακών, είναι το θέμα του υπερπληθυσμού. Παρά τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που έχει λάβει η διεύθυνση των φυλακών, ο υπερπληθυσμός εντός των φυλακών αποτελεί επίσης απειλή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε, αυτήν τη στιγμή η χωρητικότητα των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές υπερβαίνει κατά 162% την επιτρεπόμενη. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα κελί των 7 και 8 τ.μ. μένουν τρεις κρατούμενοι, με τον έναν να κοιμάται σε στρώμα στο πάτωμα. Δεν αναλογεί στον κάθε κρατούμενο ο αντίστοιχος προσωπικός χώρος των 4 τ.μ., όπως προβλέπεται. Μάλιστα, αναφέρεται ότι υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και στα στρώματα. Αυτήν τη στιγμή στις Κεντρικές Φυλακές μένουν 820 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 540 κρατούμενους. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξήγγειλε αυστηρά, υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης παγκύπρια σε μέρη όπου υπάρχει συνάθροιση. Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών έθιξε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται να παρθούν και γι’ αυτήν την περίπτωση δραστικά μέτρα πρόληψης. «Στην κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν μπορούμε να έχουμε υπερπληθυσμό στις φυλακές», υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννης.
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων ανάρτησε επίσης στα κοινωνικά δίκτυα ότι αναμένει να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση τις προτάσεις που υπέβαλε προς επίλυση του υπερπληθυσμού, «ώστε να αποφύγουμε την τραγωδία». Αναλυτικότερα, ο σύνδεσμος με επιστολή προς τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και προς τον γενικό εισαγγελέα εισηγήθηκε να μην μεταφέρονται στα δικαστήρια κρατούμενοι που δεν θα δικαστούν, όσοι μεταφερθούν να μην έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα, να προφυλακίζονται μόνο οι άκρως απαραίτητες περιπτώσεις και η ποινή φυλάκισης να επιβάλλεται ως μέτρο έσχατης ανάγκης.