Ελπίδα για καλύτερες συνθήκες ανάγνωσης και μελέτης χάρισε στους φοιτητές με αναπηρίες ο δημόσιος διάλογος που διεξήχθη μεταξύ φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπευθύνων της Βιβλιοθήκης του. Ειδικότερα, σε διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021 κατατέθηκαν εισηγήσεις για μια πιο λειτουργική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη από άτομα με μειωμένη κινητικότητα, ακοή ή όραση.
Βιβλιοθήκη κόσμημα
Συγκεκριμένα, ο φοιτητής Δημοσιογραφίας Δημήτρης Νικολάι, ο οποίος χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη στολίδι της Κύπρου, ζήτησε από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Έλενα Διομίδη – Παρπούνα να μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν ρυθμιζόμενα γραφεία ανάλογα με το ύψος του κάθε τροχοκαθίσματος. Επίσης, πρότεινε την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης για να είναι χρήσιμη σε όλους.
Θετική ανταπόκριση
Από την πλευρά τους η κα. Διομίδη – Παρπούνα και η βιβλιοθηκονόμος Έλενα Ανδρέου έδειξαν κατανόηση στις εισηγήσεις των φοιτητών με στόχο την υλοποίησή τους κατά προτεραιότητα, ενώ ζήτησαν από τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να απευθύνονται έγκαιρα πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου στο αρμόδιο τμήμα της Βιβλιοθήκης, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, για να διευθετούνται το συντομότερο τα αιτήματα τους, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση της βιβλιογραφίας από τους διδάσκοντες.
Όσον αφορά στο ύψος των τραπεζιών εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης, τα οποία δεν ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φοιτητή, η κα. Διομίδη – Παρπούνα συμφώνησε ότι είναι “σοβαρό μειονέκτημα και θα σημειώσουμε το αίτημα για να μιλήσουμε με τις τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να διευκολύνουν όλα τα άτομα”, συμπλήρωσε.
“Είναι σημαντικό να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας και να μην ντρέπεστε”, τόνισε η κα. Ανδρέου.
“Όσο πιο καλά συντονιζόμαστε βιβλιοθήκη, φοιτητές και διδάσκον προσωπικό θα βελτιωνόμαστε”, επεσήμανε η κα. Διομίδη – Παρπούνα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Έλενα Διομίδη – Παρπούνα, η βιβλιοθηκονόμος Έλενα Ανδρέου, η διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του Ομίλου Φοιτητών με Αναπηρίες Μιχάλης Ολύμπιος και δύο μέλη του Ομίλου: ο προπτυχιακός φοιτητής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δημήτρης Νικολάι και ο διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Λάμπρος Δρουσιώτης.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση: