Η δημοσίευση της υπόθεσης βιασμού 12χρονης στην Ελλάδα, δημιούργησε στην Κύπρο το ερώτημα κατά πόσο επιτρέπεται ή όχι να δημοσιεύεται η φωτογραφία του βιαστή, με στόχο την προστασία των παιδιών.
Εγκληματολόγοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δημοσιεύονται τα στοιχεία του βιαστή, όπως και ο τόπος διαμονής του, ώστε να γνωρίζουν οι γείτονες την ύπαρξή του κοντά τους και να προστατεύουν τα παιδιά τους.
Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σε σχέση με τη δημοσίευση φωτογραφιών υποδίκων και προσώπων που τελούν υπό σύλληψη, σε γραπτή της δήλωση διευκρινίζει τα εξής:
Ενόψει του ειδεχθούς εγκλήματος που διερευνάται από τις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές για βιασμό ανήλικης, τέθηκε ερώτημα από αριθμό δημοσιογράφων κατά πόσο η Κυπριακή νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων επιτρέπει στην Αστυνομία να δημοσιεύει φωτογραφίες υπόπτων, καταζητούμενων αλλά και ελλειπόντων προσώπων.
Η απάντηση είναι καταφατική. Ασφαλώς και η νομοθεσία επιτρέπει στην Αστυνομία να δημοσιεύει τέτοιες φωτογραφίες και υπάρχουν σχετικές Αστυνομικές Διατάξεις που ρυθμίζουν ειδικά το θέμα αυτό.
Το ερώτημα που προκύπτει, με βάση τα όσα δημοσιεύονται για το έγκλημα στην Ελλάδα, είναι κατά πόσο η Κυπριακή Αστυνομία μπορεί να δημοσιεύει και φωτογραφίες υποδίκων και προσώπων που τελούν υπό σύλληψη.
Η απάντηση είναι ότι, τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κρίνονται κατά περίπτωση. Αν οι περιστάσεις είναι τέτοιες, και κρίνεται ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αναγκαίο και αναλογικό μέτρο, που θα βοηθήσει το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, τότε μπορεί να δικαιολογηθεί και η δημοσίευση φωτογραφιών υποδίκων και προσώπων που τελούν υπό σύλληψη.
Σε κάθε περίπτωση, τα ΜΜΕ δικαιούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες ακόμη και φωτογραφίες, όταν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και το τεκμηριωμένο δημόσιο συμφέρον το απαιτεί.
Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται διάφοροι παράγοντες υπόψιν, όπως η ανθρώπινη διάσταση του θέματος, οι επιπτώσεις στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και πρωτίστως η προστασία του θύματος.
Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η δημοσίευση πληροφοριών οι οποίες μπορεί να μολύνουν ποινική διαδικασία σε εξέλιξη.
Το Γραφείο μου έδωσε το πράσινο φως αρκετές φορές είτε στην Αστυνομία, είτε σε ΜΜΕ, εκεί και όπου χρειαζόταν και μετά από σχετική διαβούλευση, για τη δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών, για την εξυπηρέτηση και προστασία του κοινωνικού συνόλου, η οποία υπερέχει ξεκάθαρα του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
https://crimereport.gr/vraveio-dimosiografias-se-reportaz-kata-tis-paidikis-kakopoiisis/