Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου από τη Δρα. Μαρία Χριστοφόρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Τμήμα Interactive Media and Animation.
Η διάλεξη είχε διεπιστημονικό χαρακτήρα και πραγματευόταν φεμινιστικά και γυναικεία θέματα μέσα από καλλιτεχνικά έργα τέχνης που παρουσιάστηκαν σε υβριδική έκθεση και προωθούν τις νέες καλλιτεχνικές μεθοδολογίες προσαρμοσμένες σε εικονικά και υπαρκτά περιβάλλοντα.
Η έρευνα πραγματεύεται θεωρία και πράξη. Το πρακτικό κομμάτι αφορά την συνύπαρξη τεχνολογίας, καθηλωτικής αφήγησης μέσα σε καλλιτεχνικά έργα που συνδυάζουν τον εικονικό και τον υπαρκτό κόσμο και συνδέονται με τις θεωρίες του Υψηλού που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη από την εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Στην έρευνα το Υψηλό προσδιορίζεται ως ένα δυνατό συναίσθημα που βρίσκεται αναδύεται μέσα από την ομορφιά της φύσης και της τεχνολογίας.
Το αποτέλεσμα της έρευνας συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου και ξεχωριστού Υψηλού που ενσωματώνει δυνατά συναισθήματα δέους και ομορφιάς και προσδιορίζεται ως φεμινιστικό και γυναικείο. Η Δρ. Χριστοφόρου συνέδεσε την έρευνα της με κοινωνικά φαινόμενα και στερεότυπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έτσι αναπόφευκτά όχι μόνο παρουσίασε και τεκμηρίωσε την παγκόσμια πραγματικότητα της πανδημίας, αλλά επινόησε και νέες καλλιτεχνικές μεθοδολογίες στον τομέα της ψηφιακής τέχνης, που συνδυάζουν την καθηλωτική αφήγηση με νέες τεχνολογίες αλλά και μια ποικιλία αξιών και συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα είχε μια “θεραπευτική” καθαρτική επίδραση στους συμμετέχοντες.