Ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας το 2022 αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) που δόθηκε χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η IFJ επισημαίνει ότι 67 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής φέτος εν ώρα εργασίας σε στοχευμένες επιθέσεις, με την αύξηση του αριθμού αυτού από 47, που είχαν χάσει τη ζωή τους το 2021, να δείχνει αντιστροφή της μείωσης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.
“Η αύξηση των φόνων δημοσιογράφων κι άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί σοβαρή αιτία ανησυχίας κι επιπλέον μια προειδοποίηση για αφύπνιση των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο για να δράσουν ώστε να υπερασπιστούν την δημοσιογραφία, έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας”, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της IFJ Άντονι Μπελάνγκερ στην ανακοίνωση που εξέδωσε η IFJ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πολιτική αναταραχή στην Αϊτή, όπως και η δράση εγκληματικών οργανώσεων στο Μεξικό αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του αριθμού αυτού, διευκρινίζει η IFJ, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί περίπου 600.000 δημοσιογράφους σε 146 χώρες.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προειδοποιεί επίσης για αύξηση της βίας κατά των δημοσιογράφων στην Κολομβία, κάτι το οποίο απειλεί να καταστήσει τη νοτιοαμερικανική αυτή χώρα “μια ζώνη θανάτου για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους σε μέσα ενημέρωσης για άλλη μια φορά και καταστρέφει τις προοπτικές για ελευθερία του Τύπου μετά την πολιτική διευθέτηση για τον τερματισμό δεκαετιών αιματηρού εμφυλίου πολέμου”.
Συνολικά φέτος, σύμφωνα με την IFJ, η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού των μέσων ενημέρωσης ήταν η Ουκρανία, όπου έχουν αναφερθεί 12 θάνατοι, ενώ η Βόρεια και Νότια Αμερική ήταν η πιο θανατηφόρα περιοχή με 29 θανάτους.
Η έκθεση της IFJ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τιμάται σήμερα από τον ΟΗΕ, δείχνει επίσης ότι “η πολιτική καταστολή θέριευσε απειλητικά” το 2022, καθώς τουλάχιστον 375 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης –10 περισσότεροι από πέρυσι– βρίσκονται σήμερα στη φυλακή επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Κίνα, τη Μιανμάρ, την Τουρκία, το Ιράν και τη Λευκορωσία.
“Οι αριθμοί αυτοί συνιστούν μια ζοφερή είδηση και εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την πολιτική θέληση από την πλευρά των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τόσο σοβαρές απειλές στην ελευθεροτυπία”, υπογραμμίζει ο Μπελάνγκερ.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αξιώνει ως εκ τούτου την ανάληψη “άμεσα δράσης” από τη διεθνή κοινότητα για να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο.
“Η αποτυχία ανάληψης δράσης θα ενισχύσει μόνο αυτούς που επιδιώκουν να καταστείλουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών και να υπονομεύσουν την δυνατότητα των ανθρώπων να καταλογίζουν ευθύνες στους ηγέτες τους, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτοί που έχουν εξουσία και επιρροή δεν στέκονται εμπόδιο στις ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες”, καταλήγει ο Μπελάνγκερ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ