Μεγάλο ποσοστό των επίσημων καταγγελιών στην Αστυνομία αποτελούν υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Οι πιο συχνές μορφές οικονομικού εγκλήματος στην Κύπρο είναι η κλοπή χρημάτων ή περιουσίας από διευθυντές ή υπαλλήλους εταιρειών ή οργανισμών, η εξασφάλιση χρημάτων ή αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, η απάτη μέσω διαδικτύου, η επενδυτική απάτη και η απάτη σε σχέση με κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Παλιότερα οι οικονομικές απάτες όπου δράστες ήταν άτομα στο εξωτερικό, γίνονταν μέσω του ταχυδρομείου, έπειτα μέσω κινητού και πλέον σήμερα μέσω των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων», μας ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, Αυξέντης Κωνσταντίνου.
Όσον αφορά τον εντοπισμό των δραστών που εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης μέσω διαδικτύου, είναι αρκετά δύσκολος διότι συνήθως βρίσκονται σε άλλη χώρα και απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι η ξένη Αρχή να διαβιβάσει τις ζητούμενες πληροφορίες στην Κυπριακή Αστυνομία. «Συνήθως ο εντοπισμός γίνεται μέσω της τακτικής ‘follow the money’», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.
«Οι απάτες μέσω διαδικτύου αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή απάτης στην Κύπρο, λόγω της έντονης και καθημερινής επίδρασης του διαδικτύου στις ζωές των ανθρώπων», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.
Άλλωστε, το γεγονός ότι το διαδίκτυο έχει εισβάλει στην καθημερινότητα των ανθρώπων, η ευκολία ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί εύκολα κάποιος να μεταφέρει χρήματα ή να εξοφλήσει έναν λογαριασμό, φέρνει τις απάτες μέσω διαδικτύου στην πρώτη θέση.
Ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει τιμηθεί και με έπαινο για τη διάκρισή του κατά τη διερεύνηση οικονομικού εγκλήματος στην Κύπρο, μίλησε στον «Π» για οικονομικές απάτες εις βάρος επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων.
Το διαδίκτυο
Την πιο συχνή μορφή απάτης μέσω διαδικτύου αποτελεί η αγορά προϊόντων από το διαδίκτυο, μέσα από διάφορες ιστοσελίδες. Στην περίπτωση αυτή οι ανυποψίαστοι αγοραστές πληρώνουν το προϊόν που επιθυμούν να αποκτήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας. Όμως, με το πέρασμα των ημερών οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι αγνοείται τόσο το προϊόν που πλήρωσαν όσο και οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας με την οποία έκαναν τη συναλλαγή.
Η δεύτερη πιο συχνή μορφή απάτης μέσω διαδικτύου είναι οι «απάτες από εταιρικό email, όπου γίνεται παράνομη πρόσβαση (hacking) και παραπλάνηση μέσα από την αλλαγή του τραπεζικού λογαριασμού του παραλήπτη για την αποστολή χρημάτων από τον αποστολέα», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνου. Για παράδειγμα, ο δράστης ζητάει από τον υπάλληλο να μην στείλει τα χρήματα για την αγορά των εμπορευμάτων στον λογαριασμό που ήδη γνωρίζει, αλλά σε έναν νέο, άγνωστο λογαριασμό.
Επίσης, πολύ συχνή μορφή οικονομικού εγκλήματος είναι η υπεξαίρεση, δηλαδή η κλοπή χρημάτων μιας εταιρείας από τον διευθυντή ή από υπάλληλο. Η κλοπή χρημάτων μιας εταιρείας ή τράπεζας, από κάποιον υψηλόβαθμο υπάλληλο, είναι αρκετά συνηθισμένη υπόθεση στην Κύπρο και αποτελεί μία από τις κλασικές μορφές οικονομικού εγκλήματος, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.
Παραδείγματα
Επιπλέον, μεγάλη συχνότητα παρουσιάζουν και οι «επενδυτικές απάτες». Ένα πρόσφατο παραδείγματα επενδυτικής απάτης είναι η περίπτωση γυναίκας τραπεζικής υπαλλήλου, η οποία εξαπάτησε 17 πρόσωπα αποσπώντας τους συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ περίπου με την πρόφαση ότι θα επένδυε τα χρήματά τους σε καταθετικά ή επενδυτικά σχέδια δύο τραπεζών με υψηλές αποδόσεις.
Άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση επιχειρηματία ο οποίος παραπλανούσε επενδυτές υποσχόμενος να επενδύσει τα χρήματά τους σε πλατφόρμες FOREX στο εξωτερικό. Συνολικά, εξαπάτησε 26 άτομα και τους απέσπασε με ψευδείς παραστάσεις το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ.
Τέλος, «οι απάτες σε σχέση με κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια» αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές απάτης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Κωνσταντίνου. Για παράδειγμα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν διάφορα έργα που γίνονται και συνήθως οι δράστες παρουσιάζουν για πληρωμή ψεύτικα ή παραφουσκωμένα τιμολόγια. «Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμπλέκονται και δημόσιοι υπάλληλοι», συμπλήρωσε.