Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος προβλημάτων υγείας, σχετίζεται με αλλεργικές διαταραχές και αντικατοπτρίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρόνιας αλλεργικής φλεγμονής, μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση στα διάφορα αλλεργιογόνα.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πίτσιος, Αλλεργιολόγος και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξηγεί στο νέο επεισόδιο του podcast #ScienceTalks τι είναι οι αλλεργίες, γιατί τις έχουμε και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Ο Δρ. Πίτσιος αναλύει τους τύπους και την επικινδυνότητα των αλλεργιών και αναφέρεται στην ειδική ανοσοθεραπεία ως τη μόνη αιτιολογική αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων. Εξηγεί πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία, ποια είδη υπάρχουν και τι αποτελέσματα έχει για τους ασθενείς.
Ο Κωνσταντίνος Πίτσιος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης ‘La Sapienza’. Έχει ασκηθεί στην Πνευμονολογία, στην Παιδιατρική και στην Αλλεργιολογία-Κλινική Ανοσολογία. Ασκεί την ειδικότητα της Αλλεργιολογίας από το 2004
Το 2008 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με διατριβή σχετική με την ανοσία της HIV-λοίμωξης. Μεγάλο μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας αφορά στην τροφική αλλεργία και στην ανοσοθεραπεία της αλλεργίας. Έχει ενεργό δράση στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, όπου από φέτος είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ηωσινοφιλικής Οισοφαγίτιδας. Είναι εκδότης του περιοδικού Ελληνική Αλλεργιολογία και Κλινική Ανοσολογία, αλλά και ειδικών τευχών σε αγγλόφωνα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Cells.
Από το 2009 έως το 2016 δίδαξε Παθοφυσιολογία στην Αθήνα, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ενώ από το 2016 ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό διδάσκει Φυσιολογία, Παθοφυσιολογία, Πρώτες βοήθειες και Ανοσολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανοσοθεραπεία αλλεργικών παθήσεων, σε τροφικά αλλεργιογόνα και στην επιδημιολογία.
Για να ακούσετε το 57ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.ucy.ac.cy/services/science-talks/. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επεισόδια κάνοντας εγγραφή στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου” από τον Παύλο Χαραλάμπους.
#ScienceTalks. Μιλάμε για την Επιστήμη.
Ανακοίνωση Πανεπιστημίου Κύπρου
Άνδρες με εθισμό στο σεξ εκκρίνουν διπλάσια «ορμόνη της αγάπης»