Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στην ιστορία του πλανήτη μας, κάτι που μας οδηγεί σε προβληματισμό για πού οδεύει η κλιματική αλλαγή, αλλά και τί δυσκολίες θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας ζώντας σε ένα περιβάλλον πιο θερμό από ποτέ.
Και ενώ ανέβαινε η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες, ταυτόχρονα αυξάνονταν και η χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων και των ανεμιστήρων για να χαρίσουν λίγη πρόσκαιρη δροσιά στα σπίτια και τους χώρους εργασίας. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι πολίτες με προβλήματα υγείας που επέλεξαν να μείνουν στο σπίτι τους για να αποφύγουν τον καύσωνα.
Η αυξημένη ζήτηση αύξησε την προσφορά
Δυστυχώς, όμως μαζί με την αύξηση του υδράργυρου αυξήθηκαν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι λογαριασμοί των καταναλωτών “πήραν φωτιά”. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, “ετοιμάζει σχέδιο εξόφλησης σε δόσεις“, όπως μας είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Χριστίνα Παπαδοπούλου. Προϋπόθεση, όπως τόνισε, είναι “το χρεωστικό υπόλοιπο του πελάτη να μην αυξάνεται”. Μάλιστα διευκρίνισε ότι ήδη “διευκολύνσεις γίνονται καθημερινά για τους πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”. Ερωτηθείσα για το τι μέτρα θα ληφθούν για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα ποσά των λογαριασμών τους, απάντησε ότι “τα μέτρα που θα ληφθούν θα αποφασιστούν από την Πολιτεία”.
Στοχεύουν στην ηλιακή ενέργεια
Επιδίωξη της Αρχής είναι “η σταδιακή απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από τα υγρά καύσιμα, έτσι ώστε η επίδραση του κόστους τους να είναι όσο το δυνατό μικρότερη στη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος”. Μάλιστα σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η “παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπου ήδη γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης αδειών”.
Ανοίγει η αγορά ρεύματος
“Περί τα τέλη του 2022 αναμένεται το πλήρες άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς του ηλεκτρισμού”, όπως μας είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Βραχίμης Κουτσόλουκας στην οποία, “εκτός από την ΑΗΚ, θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες προμηθευτές και ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από ανανεώσιμες πηγές όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα βιομάζας, όσο και από συμβατικές πηγές, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο.”
Όπως επεσήμανε “επί του παρόντος η αγορά λειτουργεί με βάση τους Κανονισμούς Μεταβατικής Ρύθμισης, οι οποίοι εκδόθηκαν από την ΡΑΕΚ και εφαρμόζονται από το ΔΣΜΚ και σε αυτή δραστηριοποιούνται 16 ιδιώτες παραγωγοί με φωτοβολταϊκά συστήματα και δύο ιδιώτες προμηθευτές”.
Παρόλο που το μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας θα περιοριστεί, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί εάν μέσα από την ανταγωνιστική αγορά θα υπάρξει μείωση τους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς και “οι τιμές αλλάζουν κάθε μισή ώρα”, εξήγησε.
Καταληκτικά να αναφέρουμε ότι “στις 4 Αυγούστου 2021 το σύστημα κατέγραψε τη μεγαλύτερη στιγμιαία ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανήλθε στα 1.239 MW“, σύμφωνα με τον κ. Κουτσόλουκα.