Οκτώ εκατ. ευρώ λιγότερα περίπου υπολογίζεται να εισπράξει φέτος η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αναλυτικότερα, το 2020 αναμένεται να εισπράξει 54 εκατ. ευρώ από το κυπριακό και ξένο στοίχημα, ενώ το 2019 εισέπραξε 62 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, όπως σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας, Γιώργος Χατζημηνάς. “Υπολογίζεται τα έσοδα της Λέσχης το 2020 να ανέλθουν από το κυπριακό στοίχημα σε 27 εκατ. ευρώ και ισάξιο περίπου ποσό στα στοιχήματα σε ξένες ιπποδρομίες”, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά. Όσον αφορά το 2019 προσθέτει ότι “τα έσοδα της Λέσχης από το κυπριακό στοίχημα ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ και από το ξένο στοίχημα σε ισάξιο περίπου ποσό. Πρέπει να σημειωθεί ότι, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Λέσχης επιστρέφεται ως κέρδος σε αυτούς που στοιχηματίζουν”, υπογραμμίζει.
Ζημιές αξίας 800.000 ευρώ
Ζημιές της τάξεως των 800.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα καταγράψει φέτος η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας και προβλέπεται ότι και το 2021 θα είναι ζημιογόνα χρονιά, όπως σημειώνει ο κ. Χατζημηνάς. “Σίγουρα το 2020 λόγω του ότι η Λέσχη διέκοψε τις ιπποδρομίες από τις 16 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 3 Ιουνίου 2020 καθώς επίσης και του μερικού περιορισμού από τις 13 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου είχε μείωση στα έσοδα της”, εξηγεί. Δυστυχώς, το 2020 η Λέσχη όπως και αρκετές εταιρείες και οργανισμοί στην Κύπρο ήρθαν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού”, τονίζει ο κ. Χατζημηνάς.
Στήριγμα τα ξένα στοιχήματα
“Η Λέσχη από τον Σεπτέμβριο του 2012, ύστερα από σχετική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, άρχισε να δέχεται στοιχήματα σε ιπποδρομίες του εξωτερικού που ουσιαστικά μαζί με τις περικοπές στήριξε οικονομικά τη Λέσχη και διασφάλισε τη βιωσιμότητα της. Με τη νέα κρίση που επέφερε η πανδημία η Λέσχη προχωρεί σε πρόσθετες καινοτομίες και εισαγωγή νέων προνοιών για να στηρίξει τα εισοδήματα της και κατ’ επέκταση την ιππική βιομηχανία”, εξηγεί. Ο ιππόδρομος αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά. “Αλλά το μέλλον είναι ευοίωνο διότι το άθλημα του ιπποδρόμου είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που προσελκύει ένθερμους οπαδούς τόσο όσον αφορά το στοίχημα, αλλά κυρίως όσον αφορά τα άτομα που αγαπούν το άλογο και επενδύουν σε αυτό είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως ιπποπαραγωγοί”, τονίζει.
Καινοτομία το στοίχημα σε ιπποδρομίες Γερμανίας και Γαλλίας
Τέσσερις καινοτομίες εισήγαγε η Λέσχη για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Στοίχημα σε ιπποδρομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, είναι μία από τις καινοτομίες που εισήγαγε η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας και αναμένεται να υλοποιήσει πολύ σύντομα, αφού επιλυθούν κάποια τεχνικά προβλήματα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Χατζημηνάς. Μάλιστα, “η Γαλλία θεωρείται μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες αναφορικά με τις ιπποδρομίες, χώρα όπου το άθλημα είναι πολύ δημοφιλές και χαίρει εκτίμησης”, υπογραμμίζει. “Όσον αφορά την Γερμανία, η Λέσχη συμφώνησε επίσης με τον αντίστοιχο ιπποδρομιακό οργανισμό να εξάγει το στοίχημα σε κυπριακές ιπποδρομίες στην Γερμανία”, συμπληρώνει.
Προσεχώς στοιχήματα και μέσω διαδικτύου
Η δεύτερη καινοτομία που υλοποιεί η Λέσχη είναι η εισαγωγή του διαδικτυακού στοιχήματος σε ιπποδρομίες, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά. “Η Λέσχη προχώρησε επίσης στην εξεύρεση εταιρειών κατάλληλων για την προμήθεια και λειτουργία πλατφόρμας διαδικτυακού ιπποδρομιακού στοιχήματος και αναμένει να υπερπηδηθούν κάποια νομικά θέματα, ούτως ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην εισαγωγή του διαδικτυακού στοιχήματος σε ιπποδρομίες”, εξηγεί.
“Χαλινάρι” ο κορωνοϊός στην προσέλευση ηλικιωμένων φιλίππων
“Αρκετοί φίλιπποι, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι, δεν προσέρχονται είτε στον ιππόδρομο είτε στα πρακτορεία στοιχημάτων, λόγω φόβου μετάδοσης του κορωνοϊού”, όπως σημειώνει ο κ. Χατζημηνάς. Αναμφισβήτητα, η εμφάνιση του ιού, καθώς και η αρχική μείωση στο στοίχημα που αγγίζει το 30%, οδήγησε τη Λέσχη στην προσπάθεια να αυξήσει την προβολή των ιπποδρομιών, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά.
Ελπίδα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η προσέλκυση νεαρών χρηστών και παικτών μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η τρίτη καινοτομία. Αυτή τη στιγμή η Λέσχη βρίσκεται στη “διαδικασία ενίσχυσης της προβολής μέσω πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, ούτως ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ιπποδρομιών σε μέσα που απευθύνονται περισσότερο σε κοινό νεότερης ηλικίας”, σημειώνει ο κ. Χατζημηνάς. “Έχει συμφωνήσει επίσης και με πλατφόρμα ιπποδρομιακού περιεχομένου να προβάλει τις ιπποδρομίες και τα ιπποδρομιακά θέματα εκτενέστερα”, αποκαλύπτει.
Επίδομα ύψους 800-1.500 ευρώ για κάθε άλογο που γεννιέται
Τέταρτη καινοτομία της Λέσχης είναι η οικονομική παρότρυνση προς τους ιδιοκτήτες αλόγων, με την παραχώρηση επιδόματος ύψους 800 με 1.500 ευρώ για κάθε άλογο που γεννιέται, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το ενδιαφέρον για παραγωγή αλόγων και αγορά αλόγων που είχε μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζημηνάς.
“Παράλληλα για να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των φιλίππων ιδιοκτητών να αγοράζουν και να διατηρούν νεαρά άλογα, η Λέσχη έχει τροποποιήσει τους Κανονισμούς συμμετοχής σε ιπποδρομίες, ούτως ώστε να δώσει ώθηση στα νεαρά άλογα και μαζί με το αυξημένο βραβείο που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες σε ιπποδρομίες για άλογα νεαρά, να καθίσταται περισσότερο ελκυστική η αγορά νεαρών αλόγων”, συμπληρώνει.
Οι παραπάνω ενέργειες, όπως αναφέρει ο κ. Χατζημηνάς, βοήθησαν τη Λέσχη να παρουσιάσει ανάκαμψη και αύξηση των εσόδων καθιστώντας την σε θέση να στηρίξει οικονομικά την ιππική βιομηχανία και να καλύψει τις ζημιές που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
300.000 ευρώ σε δημοτικές εισφορές
Στις 300.000 ευρώ ανήλθε το χρηματικό ποσό που πλήρωσε η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας για την ετήσια φορολογία στο Δήμο Αγίου Δομετίου το 2019, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά. Επίσης, “με την παρουσία της στο Δήμο δημιουργεί οικονομική δραστηριότητα με δραστηριοποίηση δορυφορικών επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες στον ιππόδρομο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η οικονομία στην ακριτική περιοχή όπου βρίσκεται ο ιππόδρομος”, προσθέτει ο Γενικός Διευθυντής της Λέσχης. Ειδικότερα, “στην ιππική βιομηχανία πέραν από το προσωπικό της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας και της Ιπποδρομιακής Αρχής Κύπρου δραστηριοποιούνται άμεσα προπονητές, αναβάτες, ιπποκόμοι, αντιπρόσωποι ιπποδρομιακών στοιχημάτων και άλλοι επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πεταλωτές και προμηθευτές τροφών”, εξηγεί ο κ. Χατζημηνάς. “Στην Κύπρο υπάρχει επίσης και αρκετά μεγάλος αριθμός ιπποφορβείων όπου εργοδοτείται σημαντικός αριθμός ατόμων” προσθέτει. “Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που εργοδοτούνται στην ιππική βιομηχανία, αριθμεί σε μερικές χιλιάδες”, υπογραμμίζει. “Με την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στον τόπο και με τις καινοτομίες που έχει εισάγει η Λέσχη πιστεύεται ότι το άθλημα θα αναπτυχθεί ανάλογα”, συμπληρώνει. “Στα 19 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του ιπποδρόμου και περιλαμβάνουν κυρίως βραβεία, επιδόματα, φορολογία και προμήθειες προς τους αντιπροσώπους ιπποδρομιακών στοιχημάτων”, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά.
Πρόβλημα στις ιπποδρομίες το στοίχημα, η ιπποπαραγωγή και η ζήτηση
Χαμηλό χαρακτηρίζεται το επίπεδο των ιπποδρομιών, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον επτά φορές πρωταθλητή, επαγγελματία αναβάτη, Μάριο Μηνά. “Σε πάρα πολλές χώρες οι ιπποδρομίες είναι πολύ προηγμένες, αλλά δυστυχώς στην Κύπρο αυτό δεν ισχύει”, σημείωσε ο κ. Μηνάς. “Φταίνε ότι μειώθηκε η ιδιοκτησία των αλόγων και το γεγονός ότι δεν αγοράζουν άλογα, αφού έχει μειωθεί η ιπποπαραγωγή. Με αποτέλεσμα εκεί που είχαμε 1.500 άλογα, τώρα έχουμε 700 άλογα. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να έχουμε λιγότερες ιπποδρομίες. Είναι περίπλοκο το ζήτημα με τις δυσκολίες στον ιππόδρομο. Εξαρτάται από πολλά. Από το στοίχημα, την ιπποπαραγωγή και τη ζήτηση”, εξηγεί ο κ. Μηνάς. “Υπάρχει κρίση στον ιππόδρομο”, υπογραμμίζει ο κ. Μηνάς. “Έχει φύγει αρκετός κόσμος. Ο ιππόδρομος, αναμφισβήτητα, εξαρτάται από τους ιδιοκτήτες και το στοίχημα”, συμπληρώνει.
400 άλογα λιγότερα
“Ο χώρος του ιπποδρόμου είναι σχετικά μικρός για τις σημερινές ανάγκες, αλλά το μέγεθος του και η εγγύτητα του κοινού με το άλογο, τον καθιστά ένα συναρπαστικό ιππόδρομο, σε σχέση με μεγαλύτερους ιπποδρόμους του εξωτερικού”, σημειώνει ο κ. Χατζημηνάς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 άλογα λιγότερα για προπόνηση. “Ο αριθμός των αλόγων υπό προπόνηση μειώθηκε από 1.300 σε 900 σήμερα”, διευκρινίζει. “Η Λέσχη είναι σε συνεχή επαφή τόσο με το κράτος όσο και με άλλους παράγοντες, ούτως ώστε να εξεύρουν τρόπους προώθησης και ανάπτυξης των ιπποδρομιών”.
Μεγάλη απήχηση θεατών και παικτών καθημερινά
Περίπου 300 θεατές, παρακολουθούν καθημερινά τις ιπποδρομίες, σύμφωνα με τον αθλητικογράφο, Πάνο Παναγιώτου, ο οποίος είναι ειδικός στην περιγραφή ιπποδρομιών στην Κύπρο. Όσον αφορά το ξένο στοίχημα, αυτό περιλαμβάνει ιπποδρομίες στην Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Νότιο Αφρική, εξηγεί ο κ. Παναγιώτου. Αναφορικά με το έπαθλο των νικητών, ο κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι “πάντα εξαρτάται από το επίπεδο της ιπποδρομίας. Ξεκινάνε από 3.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και τέσσερις ιπποδρομίες τον χρόνο που το έπαθλο είναι 20.000 ευρώ”.
Εγείρουν ερωτήματα οι συνθήκες διαβίωσης των αλόγων
Όμως, παρά τη μεγάλη συμμετοχή των θεατών, των παικτών και τα οικονομικά μεγέθη των στοιχημάτων, “οι συνθήκες διαβίωσης των αλόγων δεν είναι και οι καλύτερες. Μικροί και πολύ παλιοί στάβλοι με πολλά προβλήματα”, σημειώνει ο κ. Παναγιώτου. “Στον ιππόδρομο ζούνε περίπου 600 με 650 άλογα”, προσθέτει. Ενώ, “στις διάφορες φάρμες, εκτός ιπποδρόμου ζούνε ακόμη περίπου 250 άλογα για τις ανάγκες των ιπποδρομιών”. Τι κάνουν όμως με τα άλογα προχωρημένης ηλικίας; “Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τα αποσύρουν σε κάποια φάρμα εκτός ιπποδρόμου μέχρι τα βαθιά τους γεράματα”, απαντά ο κ. Παναγιώτου.
“Ανθρωπιστικοί λόγοι” θανάτωσης
Ερωτηθείς για το τί γίνεται σε περίπτωση που ένα άλογο τραυματιστεί στον αγώνα, εξηγεί ότι “κάποιοι όταν το άλογο τους έχει κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών και υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά τότε το υποβάλλουν σε ευθανασία για ανθρωπιστικούς λόγους”.
Ποιός έχει την ευθύνη του αλόγου;
Αντίθετα, ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης αλόγων Παύλος Θεοχάρους αναφέρει ότι οι συνθήκες ζωής των αλόγων είναι “καλές. Η φροντίδα του αλόγου οφείλεται στον προπονητή του. Πρέπει η διατροφή του να αποτελείται από στερεά τροφή 6-8 κιλά ημερησίως συν δύο κιλά σανό από τριφύλλι και άλλη ξηρά τροφή. Τα άλογα πρέπει να διαθέτουν στρώμα και να δέχονται καθημερινή περιποίηση από τους φροντιστές”, εξηγεί ο κ. Θεοχάρους. “Το άλογο είναι αθλητής και ένας αθλητής για να αποδώσει χρειάζεται σωστή φροντίδα, διατροφή και εκγύμναση. Όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η απόδοση του αλόγου”, υπογραμμίζει ο κ. Θεοχάρους.
Επικίνδυνες και ακριβές οι ιπποδρομίες
Οι ιπποδρομίες είναι μια επικίνδυνη ενασχόληση. Άλλωστε, σε κάθε αγώνα πάντα ασθενοφόρο ακολουθεί τα αγωνιζόμενα άλογα, τονίζει ο κ. Μηνάς. Οι τραυματισμοί των αναβατών είναι μεγάλοι. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όταν κουτσωθεί το άλογο και πέσει ο αναβάτης. Τότε μπορεί να ποδοπατηθεί από το πίσω άλογο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. “Είναι καθαρά θέμα τύχης ο θάνατος. Παίζεις με τη λεπτομέρεια, με το χιλιοστό”, υπογραμμίζει ο κ. Μηνάς. Η επαγγελματική ενασχόληση με τις ιπποδρομίες στοιχίζει αρκετά, σημειώνει ο κ. Μηνάς. Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής αλόγων, ο κ. Μηνάς εξηγεί ότι “συνεργαζόμαστε με προπονητές και ιδιοκτήτες αλόγων και η επιλογή γίνεται ανάλογα με την απόδοση του ζώου”.
Ανεπανόρθωτες ζημιές οδηγούν στην ευθανασία
Κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών μπορεί να υποστεί το αγωνιζόμενο άλογο ανεπανόρθωτες ζημιές, σύμφωνα με τον κ. Μηνά. Για παράδειγμα, “εάν κοπεί το πόδι του αλόγου, αναγκάζονται να το θανατώσουν, διότι παθαίνει αρρώστιες, όπως γάγγραινα”. Εάν ο τραυματισμός δεν είναι ανεπανόρθωτος, τότε μεταφέρουν τα άλογα σε χώρο, ώστε να ξεκουράζονται και έπειτα επανέρχονται στον ιππόδρομο. Κατά τη διάρκεια μιας πιθανούς βλάβης την ώρα του αγώνα, “προσπαθείς να σταματήσεις το άλογο για να προστατέψεις τον εαυτό σου από μια πτώση και ταυτόχρονα να προστατέψεις το άλογο, ώστε να υποστεί όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά”, υπογραμμίζει ο κ. Μηνάς.
Εισαγωγές από Αγγλία
“Οι επιβήτορες έρχονται από το εξωτερικό, και κυρίως από την Αγγλία”, σύμφωνα με τον κ. Μηνά. “Στόχος είναι να αναβαθμίζουν το αίμα, για να κάνουν άλογα με τις φοράδες της Κύπρου, οι οποίες αγωνίζονται. Καθοριστικό ρόλο για το ποιά φοράδα θα επιλεγεί για την αναπαραγωγή ίππων διαδραματίζουν τα αγωνιστικά της αποτελέσματα, καθώς και τα αποτελέσματα των παιδιών της στους αγώνες”, σημειώνει ο κ. Μηνάς. “Τα άλογα ηλικίας δύο έως τριών ετών τρέχουν σε πιο ακριβές κούρσες, γιατί έχουν μεγαλύτερη αξία. Τα άλογα αγωνίζονται μέχρι και την ηλικία των δέκα ετών. Αλλά, μετά τα πέντε έτη ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Μετά αγωνίζονται μεταξύ τους τα γέρικα. Όταν πια δεν μπορούν να τρέξουν, τα δίνουν σε φάρμες μέχρι το τέλος της ζωής τους”, συμπληρώνει.
Άλογα αξίας έως 25.000 ευρώ
“Οι τιμές αγοράς των αλόγων ξεκινάνε από τις 4.000 ευρώ περίπου και φτάνουν μέχρι και τις 25.000 ευρώ”, σύμφωνα με κ. Παναγιώτου. Ο κ. Παναγιώτου σημειώνει ότι ο ιππόδρομος προμηθεύεται τα άλογα “από τους διάφορους ιπποπαραγωγούς, δηλαδή ιδιοκτήτες που παράγουν άλογα αφού διαθέτουν επιβήτορες και φοράδες-τοκάδες. Επίσης, υπάρχει αγοραπωλησία αλόγων ανάμεσα στους ιδιοκτήτες”, καταλήγει ο κ. Παναγιώτου.
Ανάγκη για αντιμετώπιση των ιπποδρομιών ως αγώνων ιππασίας και όχι ως τζόγο
Οι περιπτώσεις παράνομων στοιχημάτων, ο εθισμός και ο προβληματικός τρόπος που αντιμετωπίζουν ορισμένοι παίκτες τις ιπποδρομίες, αποτελούν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ιπποδρόμου. Είναι γεγονός ότι, όπου υπάρχει χρήµα και στοίχηµα, υπάρχει και προσπάθεια κάποιων να χρησιµοποιήσουν αθέµιτα µέσα για να επωφεληθούν, σημειώνει ο κ. Χατζημηνάς. Όπως διευκρινίζει, η ιππική βιομηχανία παρουσίασε ανάκαμψη και η Λέσχη την περίοδο 2017–2019 κατέγραψε κέρδη ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, μετά τις ζημιές των 8,3 εκατ. ευρώ της περιόδου 2011-2016.
*Η δημοσιογραφική έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο φοίτησης της συντάκτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου