Υπόδικους και κατάδικους κρατουμένους για συγκεκριμένα αδικήματα θα ξεκινούν να δέχονται πλέον τα Σωφρονιστικά Καταστήματα στην Ελλάδα.
Την αρχή έκαναν τα δύο Σωφρονιστικά Καταστήματα Γρεβενών και Τρίπολης, τα οποία ορίστηκαν ως χώροι υποδοχής κρατουμένων αποκλειστικά για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σύμφωνα με τις πρώτες δύο Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν στη χώρα την Παρασκευή 19 Ιουλίου.
«Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Γρεβενών και Τρίπολης, μετατρέπονται πλέον από Γενικά Καταστήματα Κράτησης Β’ τύπου, σε Ειδικά Σωφρονιστικά Καταστήματα, όπου θα κρατούνται αποκλειστικά υπόδικοι και κατάδικοι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν θεραπευτικά ή άλλα ειδικά προγράμματα. Συνεχίζουμε την μεθοδική δουλειά και τις παρεμβάσεις εκείνες, που είναι καθοριστικές, για τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού μας Συστήματος», δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Η τρίτη κατά σειρά Υπουργική Απόφαση υπεγράφη την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας θα κρατούνται αποκλειστικά υπόδικοι και κατάδικοι που έχουν υποπέσει σε αδικήματα οικονομικής φύσεως.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και ξεχωριστή τιμή, που επί των ημερών μας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωράμε στην υπογραφή μίας ακόμη πολύ σημαντικής απόφασης. Το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας, μετατρέπεται πλέον από Γενικό Κατάστημα Κράτησης Β’ τύπου, σε Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα, όπου θα κρατούνται αποκλειστικά υπόδικοι και κατάδικοι για εγκλήματα οικονομικής φύσεως. Συνεχίζουμε την μεθοδική δουλειά και τις παρεμβάσεις εκείνες που είναι καθοριστικές, για τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού μας Συστήματος», ανέφερε ο Υφυπουργός.
Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα το 2022, με την οποία επήλθε η διάκριση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας, δόθηκε η δυνατότητα για τον διαχωρισμό των κρατουμένων βάσει των αδικημάτων που έχουν διαπράξει, στη βάση της διαφορετικής προσέγγισης που απαιτείται από τη φύση τους, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη εξειδικευμένης μεταχείρισης του πληθυσμού των κρατουμένων.