Συνεργασία για διάθεση αγροτικών προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων αναζητούν το Υπουργείο Γεωργίας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα, για τα μέτρα στήριξης των μικρών παραγωγών του αγροτικού τομέα, ο οποίος πλήγηκε αναπόφευκτα από την πανδημία του κορωνοϊού, μας μίλησε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Όπως σημειώνει, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για διάθεση των προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων.
«Ήδη με το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, λόγω των περιοριστικών μέτρων, αρκετοί αγρότες έπρεπε να διαθέσουν τα προϊόντα τους με άλλους τρόπους και έγιναν σχετικές ενέργειες για προώθηση των προϊόντων αυτών στην αγορά. Για άμβλυνση του προβλήματος, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα», υπογραμμίζει.
Μέτρα στήριξης
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Καδή, ήδη ένα πακέτο μέτρων έχει εξαγγελθεί και υλοποιείται, μέσω του οποίου αποφασίστηκαν τα εξής:
Πρώτον, η παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς ίσης με το 20% της ποσότητας που θα έχει καταναλωθεί την τετραμηνία Μαρτίου-Ιουνίου.
Δεύτερον, η διευκόλυνση αποπληρωμής των τιμολογίων των αγροτών για το νερό. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατανάλωσης της πιο πάνω περιόδου προς τους γεωργούς, αντί να εκδοθούν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανά διμηνία (Μάρτιος – Απρίλιος και Μάιος – Ιούνιος), θα κατανεμηθούν στις χρεώσεις κατανάλωσης των επόμενων τριών διμήνων, μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι, η αποπληρωμή των τιμολογίων προβλέπεται να γίνεται σε 90 μέρες από την έκδοσή τους και ως εκ τούτου με αυτή τη διευκόλυνση δίδεται στους αγρότες ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για συμμόρφωση.
Τρίτον, η μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης για το 2019 και η μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών, μέχρι τον Αύγουστο του 2020.
Επίσης, σε συνεργασία με τον Έφορο ΦΠΑ αποφασίστηκε η επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλεται σε αγροτικές επιχειρήσεις και η αυτόματη ανανέωση των αδειών για εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, προσθέτει ο κ. Καδής.
Απώλεια ζήτησης
«Η παντελής απώλεια ζήτησης από εστιατόρια και ξενοδοχεία έχει ως αποτέλεσμα, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνεργάζονταν αποκλειστικά με επιχειρήσεις εστίασης και δεν έχουν αγορές διάθεσης των προϊόντων τους να βιώνουν την απώλεια προϊόντων και εισοδήματος», σημειώνει ο κ. Καδής.
Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τους επόμενους μήνες ως προς τη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων δημιουργεί τεράστια ρίσκα στους αγρότες, υπογραμμίζει. «Στην περίοδο την οποία διανύουμε και μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι γεωργοί φυτεύουν τα εποχιακά προϊόντα (λαχανικά, καρπούζι κ.τ.λ.) για κάλυψη των αυξημένων αναγκών από τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον τόπο μας». Σε περίπτωση που η τουριστική περίοδος δεν καταγράψει αφίξεις, θα υπάρχει κατακόρυφη μείωση στη ζήτηση όλων των γεωργικών και ζωικών προϊόντων σε ποσοστό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα, τονίζει ο κ. Καδής.
Στήριξη αγροτών
Πρώτιστη έγνοια του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με τον κ. Καδή, είναι η παροχή στους αγρότες κάθε δυνατής βοήθειας. Οι Κύπριοι αγρότες θα στηριχτούν τόσο μέσω των οριζόντων μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση όσο και μέσω ειδικών μέτρων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, υπογραμμίζει ο κ. Καδής. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουν οι γεωργοί μας να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, ώστε αυτά να φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας».
Αποζημιώσεις 11,2 εκατ. ευρώ
«Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν υποστεί συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών κατά την προηγούμενη περίοδο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Αν και οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τον μέσο όρο αποζημιώσεων της τελευταίας εικοσαετίας όσο και τις αρχικές εκτιμήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποφασίστηκε η καταβολή ολόκληρου του ποσού, που φτάνει τα 11,2 εκατ. ευρώ», τονίζει ο κ. Καδής.
Επαφή με ΕΕ
Επιπλέον, προσθέτει ότι «ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τους Ευρωπαίους Εταίρους μας για παρακολούθηση της κατάστασης και λήψη μέτρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη σύνταξη ενός νομοθετικού κειμένου για επίσπευση των πληρωμών διαφόρων μορφών επιδοτήσεων στους αγρότες μας, το οποίο πρόθεσή μας είναι να το υιοθετήσουμε ενισχύοντας την χρηματοοικονομική ροή των γεωργικών επιχειρήσεων».
Καλλιέργειες και κτηνοτροφία
Επίσης, για τις πολυετείς καλλιέργειες, των οποίων ο παραγωγικός κύκλος βρίσκεται σε εξέλιξη (π.χ. φυλλοβόλα, σταφύλια κ.ά.), αναμένεται να υπάρξει, πέραν της απώλειας εισοδήματος από τη μη διάθεση των προϊόντων, ζημιά από τα καλλιεργητικά έξοδα που καταβάλλουν / θα έχουν καταβάλει οι αγρότες για την ολοκλήρωση των προϊόντων, υπογραμμίζει ο κ. Καδής.
Τέλος, «επιπτώσεις καταγράφονται και στην κτηνοτροφία, αφού η μη λειτουργία εστιατορίων και ξενοδοχείων έχει μειώσει την ευρύτερη ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων», προσθέτει.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε νέα διορθωτικά μέτρα αν και όταν κριθεί απαραίτητο», καταλήγει ο κ. Καδής.