Μια πρωτότυπη διαδραστική Έκθεση ήχου και εικόνας εγκαινιάστηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία.
Το κλίμα συγκινητικό σκορπώντας στιγμές υπερηφάνειας για την καταγωγή μας και τη δύναμη των ανθρώπων που ενώ τα έχουν χάσει όλα διατηρούν καθαρή την καρδιά τους.
Η Έκθεση «Η Μνήμη επιστρέφει» Φωνές της Μικράς Ασίας στην Κύπρο 100 χρόνια μετά είναι αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες της Κύπρου και τη συμβολή τους στην εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τη μουσική, τη γαστρονομία, την παιδεία, τον χορό, τις τέχνες και τα γράμματα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή η ερευνητική ομάδα του People of Cyprus, σε επιμέλεια της ιστορικού Ιλιάνας Κουλαφέτη και του δημοσιογράφου Χρήστου Μιχάλαρου, παρουσιάζει τις φωνές της μικρασιατικής κοινότητας του νησιού.
«Μνήμες και συναισθήματα δεύτερης και τρίτης γενεάς προσφύγων της Μικράς Ασίας που μεγάλωσαν μέσα από τις ιστορίες των δικών τους ανθρώπων, έρχονται στην επιφάνεια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά υπό τη μορφή φωτογραφιών και προφορικών μαρτυριών. Η έκθεση έχει στόχο να συστήσει στους επισκέπτες ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ιστορίας μέσα από τον μαγικό κόσμο της προφορικής ιστορίας και της φωτογραφίας», αναφέρουν οι δύο δημιουργοί.
«Στην έκθεση ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφικά πορτραίτα Μικρασιατών μαζί με οικογενειακά κειμήλια ιδιαίτερου συμβολισμού, προερχόμενα από την πατρώα γη της Μικράς Ασίας και ταυτόχρονα να ακούσει την προφορική τους μαρτυρία με τη χρήση ακουστικών που θα υπάρχουν στον χώρο ή QR code, παίρνοντας έτσι την ιστορία σπίτι του».
Μέσα από τους παραδοσιακούς ήχους του σαντουριού της η μουσικός Βερόνικα Αλωνεύτου πλαισίωσε τα εγκαίνια.
Η Έκθεση λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2022, 10:00 – 19:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα.
Τα κειμήλια και το έργο του Συνδέσμου Μικρασιατών της Κύπρου
Οι γειτονιές της Λευκωσίας που φιλοξένησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες