Περισσότερα από 100 νεογέννητα μωρά πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στη Ζάμπια, καθώς και δέκα με 15 έγκυες εξαιτίας των λαθών που γίνονται κατά τη διάρκεια του τοκετού, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας Sylvia Masebo, η οποία σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τονίζει ότι η πλειονότητα αυτών των θνησιγενών γεννήσεων, θανάτων μητέρων και νεογνών θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω της παροχής ασφαλούς και ποιοτικής περίθαλψης από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.
Hundred newborns die every week in Zambia – Minister | Africanews https://t.co/6ossq6hoA2#Zambia
— africanews 😷 (@africanews) January 26, 2022
Η θνησιγένεια παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στην δημόσια υγεία της Αφρικής, καθώς το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει καταγγελίες για διαφθορά, οι οποίες περιλαμβάνουν την προμήθεια ληγμένων φαρμάκων και ελαττωματικών προφυλακτικών, ενώ η παιδική πτέρυγα του νοσοκομείου της Ζάμπια χρωστάει περισσότερα από τρία εκατομμύρια κουάτσα σε τοπικές εταιρείες για φάρμακα που παρασχέθηκαν το 2019, έτος κατά το οποίο το ίδρυμα έλαβε μόνο τρεις από τις 12 μηνιαίες επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση.
Την ώρα που το υπουργείο Υγείας της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση των χορηγών για τον προϋπολογισμό του, οι επαγγελματίες υγείας αμείβονται ελάχιστα και οι συνθήκες θεωρούνται τόσο κακές που είναι δύσκολο να διατηρηθεί το προσωπικό, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, ενώ τον Ιανουάριο η κ. Masebo είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι καταγράφονται 2,6 εκατομμύρια θνησιγένειες παγκοσμίως, με ποσοστό έως και 98% να συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επίσης, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 99% όλων των μητρικών θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ περίπου 830 γυναίκες πεθαίνουν από αιτίες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν και σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Breast milk bank is saving babies in Uganda https://t.co/Qb1l35ZNjX
— africanews 😷 (@africanews) January 27, 2022
Η τράπεζα μητρικού γάλακτος σώζει μωρά στην Ουγκάντα
Απάντηση στις αυξανόμενες περιπτώσεις επιπλοκών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και των πρόωρων τοκετών δίνει η τράπεζα μητρικού γάλακτος στην Ουγκάντα, η οποία αποθηκεύει με ασφάλεια έως και 250 λίτρα γάλα μέχρι και έξι μήνες.
Το γάλα προσφέρεται από δωρήτριες σε πρόωρα νεογέννητα μωρά που το χρειάζονται για να επιβιώσουν, των οποίων οι μητέρες πέθαναν. Πριν την παστερίωση του ελέγχεται για βακτήρια, ενώ πριν την παροχή του γάλακτος η μητέρα υπογράφει έντυπα συγκατάθεσης και στη συνέχεια υποβάλλεται σε έλεγχο για λοιμώξεις όπως ο HIV, η σύφιλη και η ηπατίτιδα Β.
Την τράπεζα μητρικού γάλακτος διευθύνει η παιδίατρος και νεογνολόγος Dr. Victoria Nakibuuka, σε συνεργασία με εξειδικευμένες νοσοκόμες και διάφορα νοσοκομεία στην Καμπάλα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πολύ νωρίς κάθε χρόνο.