Την αρωγή του κράτους για στήριξη και ενίσχυση της δημοσιογραφικής κοινότητας στο σύνολό της ζήτησε το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Απριλίου στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η όλη συζήτηση υπήρξε παραγωγική και γόνιμη, με τον ΠτΔ να επιδεικνύει κατανόηση και βούληση να στηριχθούν περισσότερο οι λειτουργοί του Τύπου προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Από πλευράς ΕΣΚ, ανάμεσα σε άλλα ηγέρθησαν ζητήματα όπως:
α) Η πολύχρονη εκκρεμότητα εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας περί Τύπου. Η ανάγκη τήρησης της αρχής της αυτορρύθμισης για τα του δημοσιογραφικού κλάδου στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Η δημοσιογραφική ταυτότητα που πρέπει να εκδίδεται από τις ή την δημοσιογραφική ένωση όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι από μια κρατική υπηρεσία.
β) Το εργασιακό τοπίο στο δημοσιογραφικό κλάδο που είναι δυσχερές όσο ποτέ προηγουμένως. Δημοσιογράφοι απολύονται, υποβιβάζονται από καθεστώς πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς συνεργάτη, υπό αμείβονται, υποχρεώνονται να ετερο-απασχολούνται προς εξασφάλιση των προς το ζην. Κυβέρνηση και αρμόδιο Υπουργείο να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΣΚ για διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Από την ποιότητα των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο εξαρτάται και η ποιότητα της κυπριακής δημοσιογραφίας, ενός βασικού πυλώνα για το δημοκρατικό γίγνεσθαι στον τόπο.
γ) Η Ένωση Συντακτών προασπίζεται τη δημόσια εικόνα της κυπριακής δημοσιογραφίας πανευρωπαϊκά και διεθνώς σε όλα τα φόρουμ στα οποία συμμετέχει. Αυτά είναι η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, η Οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και άλλοι συναφείς φορείς. Η κρατική χορηγία πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με αυτή την πλούσια δράση.
Στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα το οποίο θα μελετηθεί αρμοδίως και θα υπάρξει συνέχεια στον διάλογο με την συντεχνία.
Ανακοίνωση Ένωσης Συντακτών Κύπρου