Η κληρονομικότητα του καρκίνου είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους. Μάλιστα, οι φόβοι περί κληρονομικότητας γιγαντώνονται όταν πρόκειται για συγγένεια πρώτου βαθμού με τον ασθενή.
Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μας δίνει ο Διευθυντής της Παιδοογκολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, Δρ Λοΐζος Λοΐζου. Ο Δρ Λοΐζου μέσω μια ανάρτησής σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει ότι “το ζήτημα είναι επίκαιρο και σημαντικό. Τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται και οι καρκινογόνοι παράγοντες μάς απειλούν όσο ποτέ άλλοτε. Όλοι θέλουν να ξέρουν τις αιτίες και το τι μπορούν να κάνουν για πρόληψη”.
Έγκαιρη διάγνωση
“Η κληρονομικότητα εντάσσεται στους παράγοντες πρόκλησης καρκίνου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες η κληρονομικότητα μπορεί να προκαλεί καρκίνο”, εξηγεί. Ο Δρ Λοΐζου τονίζει ότι “η πρόληψη και το πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης, συνοδευόμενο όπου χρειάζεται, με ειδικά ανιχνευτικά τεστ και προδραστικές αγωγές, σώζουν ζωές σε άτομα που έχουν κίνδυνο για κληρονομικό καρκίνο!”
Πότε ο καρκίνος είναι κληρονομικός
Όπως υπογραμμίζει “όλοι οι καρκίνοι αρχίζουν από γονιδιακές ανωμαλίες σε επίπεδο DNA. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι καρκίνοι κληρονομικοί. Κληρονομικοί είναι μόνο, όταν μεταδίδονται από τους γονείς στα παιδιά“. Γι’ αυτό “είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά βασικά σημεία, σχετικά με την κληρονομικότητα και τον καρκίνο” και μας παραθέτει τα ακόλουθα:
1. Οι καρκίνοι που οφείλονται στην κληρονομικότητα, που οφείλονται δηλαδή σε ανωμαλίες μοναδικών γονιδίων που κληρονομούνται από γενεά σε γενεά, αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% έως 10%. Σε άλλες περιπτώσεις, η οικογενειακή προδιάθεση παίζει ρόλο, χωρίς όμως να ενοχοποιούνται συγκεκριμένα γονίδια.
2. Τα παθολογικά κληρονομικά γονίδια του καρκίνου καθιστούν τα άτομα, που τα φέρουν, επιρρεπή στο να αναπτύξουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Η σημασία της πρόληψης
3. Εάν κάποιος κληρονομήσει γονίδιο που προκαλεί καρκίνο, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα πάθει καρκίνο. Τα άτομα αυτά, όπως επίσης εκείνα που έχουν ιστορικό οικογενειακής προδιάθεσης για καρκίνο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Τα ανιχνευτικά τεστ για τον καρκίνο, όπως η μαστογραφία και οι εξετάσεις του παχέος εντέρου, δεν πρέπει να παραμελούνται.
4. Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, λόγω κληρονομικότητας ή οικογενειακής προδιάθεσης, πρέπει να ζητούν συμβουλή γιατρού, που, σε συνεργασία με ειδικούς σε θέματα γενετικής του καρκίνου, θα μπορούν να δώσουν τις πλέον κατάλληλες συμβουλές για την κάθε περίπτωση.
Μη αναγνωρίσιμα αίτια
5. Το 20% έως 25% των κρουσμάτων καρκίνου πιθανόν να οφείλεται σε συνδυασμό γονιδιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων ή ακόμη σε μηχανισμούς, που ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί</strong