Αυξήθηκε ο αριθμός των ανδρών φοιτητών που απευθύνθηκαν τη φετινή χρονιά στο κέντρο ψυχικής υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΕΨΥ), σε σχέση με πέρυσι όπως μας αναφέρει η κλινική ψυχολόγος του κέντρου ψυχικής υγείας Χαρά Δημητρίου. “Αυτή τη στιγμή 30% του συνόλου των παραπομπών και αυτό-παραπομπών στο ΚΕΨΥ αφορά άνδρες, ενώ το 70% αφορά γυναίκες“, σημείωσε. Μάλιστα, όπως σημειώνει, “τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στον αριθμό των ανδρών που απευθύνονται στο ΚΕΨΥ, χωρίς ωστόσο να έχουμε καταφέρει ακόμα να φτάσουμε ένα ίσο ποσοστό σε άνδρες και γυναίκες”. Σύμφωνα με την κα. Δημητρίου τα ποσοστά πιθανόν να αντικατοπτρίζουν τη “μεγαλύτερη άνεση των γυναικών να μιλήσουν και να μοιραστούν τις δυσκολίες τους”.
Ποσοστό 1,7% ζητά ψυχολογική βοήθεια
Συνολικά 125 φοιτητές και φοιτήτριες όλων των επιπέδων σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα συνολικά 6.988 φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών) σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε η Υπηρεσία Σπουδών του Πανεπιστημίου, απευθύνθηκαν στο ΚΕΨΥ από την αρχή του έτους μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2021, όπου μας παραχωρήθηκαν τα στοιχεία. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 18 μέχρι και 28 ετών, με μέσο όρο τα 21 έτη, ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συχνά έχουμε και μεγαλύτερης ηλικίας φοιτητές/τριες, συμπληρώνει η κα Δημητρίου.
Άγχος, θλίψη, ταυτότητα φύλου
Ερωτηθείσα για το τι απασχολεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που απευθύνονται στο ΚΕΨΥ, απαντά ότι “υπάρχει μια πληθώρα θεμάτων που αφορούν τους φοιτητές”. “Μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι η ανάγκη της διαχείρισης του άγχους ευρύτερα αλλά και σε συνδυασμό με την ανάγκη να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις. Πολλοί φοιτητές/τριες απευθύνονται στο ΚΕΨΥ για τη διαχείριση των συναισθηματικών προκλήσεων, όπως για παράδειγμα έντονη και παρατεταμένη θλίψη. Άλλες δυσκολίες είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι σχέσεις με την οικογένεια, η ανάγκη για ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η διαχείριση του χρόνου και η αποτελεσματική μελέτη, καθώς και θέματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου”, εξηγεί. “Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λίστα των αιτημάτων και των αναγκών των φοιτητών και των φοιτητριών είναι ανεξάντλητη, μιας και διανύουν μια αναπτυξιακή περίοδο με πολλαπλές αλλαγές”, τονίζει η κα. Δημητρίου.
Η καραντίνα μείωσε τα αιτήματα
“Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα για το 2021, φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική μείωση των αιτημάτων από την προηγούμενη χρονιά (2020). Μια υπόθεση σχετικά με τη μείωση αυτή είναι το γεγονός ότι το ΚΕΨΥ από το ξέσπασμα της πανδημίας και για διάστημα περίπου 15 μηνών προσέφερε τις υπηρεσίες του αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Η προσφορά υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας μέσω διαδικτύου έφερνε πολλές φορές τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που διέμεναν με τους γονείς/κηδεμόνες τους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους σε δύσκολη θέση, αφού είχαν περιορισμένη ιδιωτικότητα“, συμπληρώνει.
Ατομική και ομαδική θεραπεία
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας μόνο σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξηγεί. Αναλυτικότερα, “παρέχει κυρίως συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε ατομικό πλαίσιο, ωστόσο προσφέρει την ευκαιρία σε φοιτητές και φοιτήτριες που το επιθυμούν να λάβουν μέρος σε ομαδική θεραπεία και μια πληθώρα από διαφορετικά εργαστήρια, διαλέξεις και ομιλίες που αφορούν ευρύτερα την ψυχική υγεία”.
Επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, το ΚΕΨΥ αναλαμβάνει την αξιολόγηση φοιτητών και φοιτητριών που επιθυμούν λόγω μαθησιακών ή άλλων συναισθηματικών δυσκολιών να λαμβάνουν κάποιες διευκολύνσεις ή εύλογες προσαρμογές στο πλαίσιο της φοίτησής τους, προσθέτει.
“Να σημειώσουμε ακόμα ότι το ΚΕΨΥ προσφέρει μεταξύ άλλων και συνεργατική συμβουλευτική σε μέλη του διοικητικού ή και ακαδημαϊκού προσωπικού σε θέματα που αφορούν την ευημερία των φοιτητών/τριών“, καταλήγει.