Την αλλαγή της κουλτούρας των Φυλακών με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ των εγκλείστων και του προσωπικού, εξήγησε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών της Κύπρου, Άννα Αριστοτέλους.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε 17 Μαρτίου από τη Σοσιαλιστική Έκφραση στο Καφενείο της Πέμπτης, η κ. Αριστοτέλους τόνισε ότι «στο σωφρονιστικό ίδρυμα αντιμετωπίζουμε σοβαρή έλλειψη προσωπικού πρώτης γραμμής».
«Ο σκοπός μας είναι ο σωφρονισμός στις φυλακές, και όχι η τιμωρία, ώστε οι κρατούμενοι να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες».
Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς όπως είπε η κ. Αριστοτέλους σήμερα στις Φυλακές υπάρχουν «840 κρατούμενοι από 68 διαφορετικές χώρες». Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι «στην κλειστή Φυλακή διαμένουν 820 κρατούμενοι για 424 θέσεις από 68 διαφορετικές χώρες, άνδρες, γυναίκες, ανήλικοι, υπόδικοι, κατάδικοι, ισοβίτες, ψυχικά ασθενείς. Ο λόγος που ζουν όλοι μαζί αρμονικά, είναι ο σεβασμός που τους προσφέρουμε, ωστόσο ο υπερπληθυσμός επιβαρύνει την ομαλή συμβίωση».
«Ποτέ να μην σταματάμε να κάνουμε το καλό, επειδή κάποιοι κατακρίνουν».
Επίσης, η μαζική συλλογή αλλοδαπών εδώ και δύο χρόνια από το 2020 λόγω παράνομης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενισχύει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. «Οι περισσότεροι έχουν καταδικαστεί με ποινές λιγότερες των δώδεκα μηνών και θα μπορούσαν να τις εκτίσουν χωρίς τον εγκλεισμό», συμπλήρωσε. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αντί να δούμε τους λόγους, βάζουμε την ταμπέλα. Όσο μορφωμένος και αν είναι ένας άνθρωπος, ο τρόπος που συμπεριφέρεται δείχνει την παιδεία του και το ποιος είναι».
«Σημασία για εμάς έχει η εξέλιξη, να εξελίσσονται θετικά οι κρατούμενοι, να έχουν θετικές σκέψεις και όραμα».
Όπως εξήγησε, «στους κρατούμενους καλλιεργούμε να έχουν θέληση για να αλλάξουν, μέσα από απλά πράγματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα να ολοκληρώνουμε ό,τι αρχίζουμε και να κάνουμε λίγο περισσότερο από αυτό που νομίζουμε ότι μπορούμε. Περισσότερη προσπάθεια, σημαίνει θέληση».
Σήμερα στις Φυλακές, σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους, λειτουργούν εννέα σχολεία, τα οποία έχουν το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα με αυτό της χώρας, ενώ 19 κρατούμενοι σπουδάζουν, προωθώντας τη δια βίου μάθηση.
Επίσης, ανέφερε ότι έχει δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού ως προς τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει «ομαλή προσαρμογή τις πρώτες 48 ώρες, οι οποίες είναι οι πιο κρίσιμες».
Όπως υπενθύμισε η κ. Αριστοτέλους, «κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την κανονικότητα μέσα από διάφορες δραστηριότητες, χωρίς να εκδηλωθούν περιστατικά βίας μεταξύ των κρατουμένων και του προσωπικού, ενώ δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα κορωνοϊού για 19 μήνες».
«Δεν ανταγωνίζεσαι τους άλλους, ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα όταν αναλάβαμε τη Διεύθυνση των Φυλακών, όμως όταν έχεις ένα θετικό μυαλό σε βοηθά να βρίσκεις λύση σε όλα. Οι ώρες εργασίας ήταν ατέλειωτες, πολλές φορές εις βάρος της προσωπικής μας ζωής, όμως δεν το μετανιώνουμε», πρόσθεσε, καθώς μιλούσε με τόση αγάπη για τον οργανισμό που υπηρετεί μαζί με τους συνεργάτες της, τους οποίους ευχαρίστησε για την συνεργασία από τα πρώτα χρόνια ανάληψης των καθηκόντων τους.
«Και έτσι το ακατόρθωτο, παραμένει κατορθωτό», κατέληξε η Διευθύντρια των Φυλακών.