Σε κατάμεστη αίθουσα διεξήχθη στις 7.12.2022 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η Πρώτη Παγκύπρια Ημερίδα με θέμα «Ο άνθρωπος πίσω από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού και των αρμόδιων θεσμικών οργάνων για τις επιπτώσεις των Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων (ΚΕΚ) στην Κύπρο, τις δυνατότητες για βελτίωση της λειτουργικότητας μέσα από τα προγράμματα αποκατάστασης που διεξάγονται στο ΚΕΝ και για τις διαθέσιμες κρατικές παροχές από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία του Υπουργείου Εργασίας. Στο πλαίσιο της Ημερίδας διεξήχθησαν, για πρώτη φορά στην Κύπρο, ομάδες συζήτησης με ασθενείς και οικογένειες που έχουν βιώματα ΚΕΚ.
Μέσα από τις έρευνες του ΚΕΝ και από τη συζήτηση που ακολούθησε με ασθενείς και οικογένειες, διαφάνηκαν σημαντικά κενά τόσο στο σύστημα αποκατάστασης όσο και στο σύστημα κοινωνικών παροχών και κοινωνικής ευημερίας των ασθενών και των οικογενειών τους. Όπως δήλωσε η Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ), Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου και συντονίστρια των ερευνητικών προγραμμάτων, «Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις έρευνές μας στο ΚΕΝ είναι ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο εδώ και αρκετά χρόνια. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δηλώνουν σημαντική κοινωνική περιθωριοποίηση, δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ελλιπή αποκατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία δευτερογενών προβλημάτων υγείας με σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία των οικογενειών και αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η βελτίωση των υπηρεσιών αποκατάστασης, σε εύρος, ποσότητα και ποιότητα, όσο και η ικανοποίηση της ανάγκης για συνεχή επιτήρηση των ασθενών και των οικογενειών τους».
Η εκδήλωση ήταν μία σημαντική δράση για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την κοινωνία. Επιπρόσθετα, συνάδει με την αποστολή του ΚΕΝ να συμβάλλει ουσιαστικά, μέσω των ερευνών του στη διαμόρφωση πολιτικής για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Όπως τόνισε η Καθηγήτρια Κωνσταντινίδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, «Η ερευνητική μας ομάδα, διερευνά τις επιπτώσεις των ΚΕΚ και μεθόδους αποτελεσματικής αποκατάστασης στην Κύπρο εδώ και 10 χρόνια. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να
συμβάλουμε στο μέγιστο, ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός μεταξύ κομβικών θεσμικών οργάνων, όπως είναι το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΥΠΥ, ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου το δίκτυο υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς και οι οικογένειες να αποσκοπεί στην αποτελεσματική αποκατάσταση, επανένταξη με επαρκείς κοινωνικές παροχές.»
Σημειώνεται πως κάθε χρόνο πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα ανά το παγκόσμιο τραυματίζονται στον εγκέφαλο και περίπου 2% του πληθυσμού ζει με τις επιπτώσεις των ΚΕΚ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τις ΚΕΚ ως μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας παραγωγικών χρόνων. Για τα άτομα κάτω των 40, οι ΚΕΚ αποτελούν την κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας και εξάρτησης στο σύστημα υγείας και κοινωνικών παροχών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του ΚΕΝ, 69% των ατόμων που επιβιώνουν από μέτρια-σοβαρή ΚΕΚ, βιώνουν σημαντική αναπηρία αρκετά χρόνια μετά τον τραυματισμό τους.
Συνδιοργανωτές της Ημερίδας είναι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, ο Σύνδεσμος Cyprus Stroke Association, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Kings College London και το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ.
H εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων Brain-Rehab (EXCELLENCE/1216/0411) και ΑCESO (EXCELLENCE/0918/0117) που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Η ημερίδα τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνείτε: τηλ. 22 894437, email. [email protected], www.cancyprus.org
Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Κύπρου