Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε, απογευματινές ώρες χθες, 9 Μαρτίου 2022, σε περιοχή της Αθήνας, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου διεξάγονταν παράνομα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.
Συνελήφθησαν δύο προσωρινά υπεύθυνες και ένας πελάτης – παίκτης για, κατά περίπτωση, παραβάσεις των νομοθεσιών για τα παίγνια και τα προσωπικά δεδομένα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η ιδιοκτήτρια του καταστήματος.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι, στο κατάστημα είχαν εγκατασταθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τη διενέργεια παράνομων διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, η διαχείριση των οποίων γινόταν μέσω δύο υπολογιστών – server, καθώς και παιγνιομηχανήματα μεγάλου μεγέθους, τύπου «φρουτάκια».
Κατά την έρευνα στους χώρους του καταστήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 24 πλήρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 2 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή (server),
• 3 παιγνιομηχανήματα μεγάλου μεγέθους, τύπου «Φρουτάκια»,
• 2 οθόνες, 6 κάμερες καταστήματος και ψηφιακό καταγραφικό,
• 745 ευρώ και 19 φύλλα με χειρόγραφες σημειώσεις.
Επίσης, κατά τον έλεγχο, βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων αποτροπής και διάδοσης του κορωνοϊού, συνολικού ποσού 5.900 ευρώ και συγκεκριμένα για μη επίδειξη των απαραίτητων πιστοποιητικών ενώ επιβλήθηκε και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας στο κατάστημα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] & [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Την ίδια ώρα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας που αφορά πέντε ιστοσελίδες, μέσω των οποίων διεξάγονταν παράνομος στοιχηματισμός και τυχερά παίγνια, χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Οι εν λόγω ιστότοποι εντοπίστηκαν, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας ενώ μετά από ενδελεχή έρευνα ταυτοποιήθηκαν οι εταιρίες – διαχειριστές των ιστοσελίδων, με έδρα στο εξωτερικό.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι ιστότοποι εντάχθηκαν στον Κατάλογο Μη Αδειοδοτημένων Παρόχων Τυχερών Παιγνίων (Blacklist) που τηρεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.).
Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η παροχή μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων αποτελεί ποινικό αδίκημα, κακουργηματικού χαρακτήρα και η συμμετοχή παικτών σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια διώκεται επίσης ποινικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
· Τηλεφωνικά: 11188 · Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
· Μέσω twitter: @CyberAlertGR
· Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr )
· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Δελτία Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας