Παγκόσμια πολιτική ανησυχία έχει προκαλέσει η εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν εκτάκτως την Τρίτη (17/8) και Τετάρτη (18/8) σε συνεδρία τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών αντίστοιχα, για να συζητήσουν πώς θα διαχειριστούν αυτή την κρίση ηγεμονίας, όπως την χαρακτηρίζει η διεθνολόγος Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.
Human life needs to be protected and security and civil order restored. Afghans deserve to live in safety, security and dignity.
International community supports and calls on all parties to facilitate safe departure of foreign nationals and Afghans who wish to leave the country. https://t.co/biHeBZqYTY— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 16, 2021
Φόβο για αστάθεια, αλλά και μια ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή στην Ευρώπη γεννά η σαρωτική επιβολή του ακραίου ισλαμικού καθεστώτος στη Καμπούλ μέσα σε εννέα ημέρες. Οι Ταλιμπάν έριξαν την κυβέρνηση μετονομάζοντάς τη χώρα σε ισλαμικό εμιράτο του Αφγανιστάν την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021. Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη της πρωτεύουσας για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Καταγράφηκαν ήδη οι πρώτοι άμαχοι νεκροί στην προσπάθεια φυγής.
No Saigon moment at all pic.twitter.com/9yssEF11qP
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) August 16, 2021
Κομβική γεωγραφική θέση
Πρόκειται για μια χώρα με πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Μάλιστα, η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων μετά από 20 χρόνια από το Αφγανιστάν εγείρει ερωτήματα ως προς αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά των Αμερικανών σε θέματα διεθνούς προστασίας. Εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν κατάφερε η Αμερική τόσα χρόνια να εξολοθρεύσει το θεριό του μίσους στο Αφγανιστάν;
Στόχος ο τρόμος
Όπως φαίνεται, μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκαν οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη το 2001, ο τρόμος έχει καταβάλει ξανά τους πολίτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι αυτός ο στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων: Να σκορπίζουν παντού τον φόβο.
Τρομοκρατικά χτυπήματα
Ωστόσο, τι αντίκτυπο έχει ήδη αυτή η κατοχή ως προς τις γυναίκες του Αφγανιστάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της; Μήπως αυτή η υπεροχή των Ταλιμπάν γίνει τροφή για θρέψη και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων για να επιβληθούν ανά το παγκόσμιο; Ποιος εγγυάται την ασφάλεια των μεταναστευτικών ροών προς τις ευρωπαϊκές χώρες; Τα τελευταία 5 – 6 χρόνια, περίπου 570.000 Αφγανοί πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη. Μήπως τώρα τα δημοκρατικά μας πολιτεύματα είναι η εύκολη λεία για την αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων;
Ας μη γελιόμαστε η Δύση έφυγε από την Αφγανιστάν, όχι η εξουσία. Την ώρα της ανθρωπιστικής κρίσης, Κίνα, Ρωσία και Τουρκία φαίνεται να εκμεταλλεύονται τις “ευκαιρίες” για οικονομικό όφελος και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Ευχαριστώ τη διεθνολόγο Άννα Κουκκίδη Προκοπίου για τη συνέντευξη που μου παραχώρησε στις 16 Αυγούστου 2021 για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μου στο διαδικτυακό κανάλι Digital.