Την κωμική παράσταση «Εταιρεία Θαυμάτων» του Δημήτρη Ψαθά επέλεξαν να μας παρουσιάσουν φέτος για να μας ψυχαγωγήσουν η Διεύθυνση των Φυλακών, σε συνεργασία με την ηθοποιό Ζωή Κυπριανού. Το θεατρικό έργο των κρατουμένων ολοκληρώθηκε με επιτυχία απόψε Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Λατσιών στη Λευκωσία, όπως είχε γίνει και το 2019 πριν την πανδημία.
Αγκαλιές με τα παιδιά τους
Συνολικά 13 κρατούμενοι βγήκαν για λίγες ώρες από τη φυλακή για να συναντηθούν με τον κόσμο, τις οικογένειες και τους φίλους τους και να μοιράσουν συναισθήματα χαράς και συγκίνησης επάνω στο σανίδι. Συγκεκριμένα, ένας κρατούμενος στην επιμέλεια του ήχου και 12 κρατούμενοι μέλη της θεατρικής ομάδας του Τμήματος Φυλακών, δηλαδή 11 άνδρες και μία γυναίκα σε ρόλο κωμικό εντυπωσίασαν το κοινό με το υποκριτικό τους ταλέντο, μεταδίδοντας γέλιο στους θεατές που τους παρακολουθούσαν.
«Η συμμετοχή στην ομάδα»
Νιώθουν ότι είναι μια ομάδα και θέλουν να προετοιμάζονται όλοι μαζί, παρά τις αρχικές αμφιβολίες τους για το γεγονός ότι δεν έχουν ανέβει ξανά στη σκηνή, είπε η κ. Κυπριανού ερωτηθείσα για το τι ξεχωριστό στοιχείο έχουν οι κρατούμενοι ερασιτέχνες ηθοποιοί, σε σχέση με τους επαγγελματίες ηθοποιούς.
Τη δυναμική της ομαδικότητας λένε και οι ίδιοι οι κρατούμενοι ότι ενστερνίζονται, καθώς δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους και θέλουν να βοηθάει ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια των αρκετών προβών που κάνουν μέσα στη φυλακή με τη βοήθεια της κ. Κυπριανού. Όλοι τους συμμετέχουν αφιλοκερδώς και με γνώμονα την αγάπη για υγιή δημιουργικότητα.
Θα μπορούσαν να κάθονται στα κελιά τους, όμως προτίμησαν να συμμετέχουν στη θεατρική παράσταση, λένε με υπερηφάνεια.
Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η παράσταση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος για πρώτη φορά παρακολούθησε θεατρική παράσταση κρατουμένων.
«Όταν το 2016 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου εισηγείτο κάτω από τις περιστάσεις που επικρατούσαν, που θέλουμε να τις θεωρούμε παρελθόν, την ανάληψη της Διεύθυνσης από την κα Άννα Αριστοτέλους με βοηθό την κα Αθηνά Δημητρίου, οφείλω να πω είχα κάποιες επιφυλάξεις», παραδέχτηκε.
«Χαίρομαι και περηφανεύομαι για το έργο που πραγματικά έχει επιτελεστεί τα τελευταία μόλις πέντε χρόνια. Όχι μόνο άλλαξε η εικόνα, αλλά άλλαξε πραγματικά η ζωή των ανθρώπων που στην πορεία μπορεί διαπράττοντας λάθη να βρέθηκαν στις φυλακές. Άλλαξε η νοοτροπία διαχείρισης και μεταχείρισης ανθρώπων και όχι υποτελών στην ανθρώπινη εξουσία. Είμαστε σήμερα το υπόδειγμα και αυτό κάνει τη χώρα μας περήφανη, αλλά και διαμορφώνονται οι συνθήκες εκείνες που μέσα από την αναπροσαρμογή, τον υγιή σωφρονισμό, την εμπλοκή στα καθ’ημέραν, τη μη αποξένωση από την κοινωνία, και δημιουργεί πραγματικά ανθρώπους που επανερχόμενοι στην κοινωνία θα είναι όπως όλοι οι υπόλοιποι των συνανθρώπων μας χρήσιμοι να συμβάλουν ώστε να πάμε μπροστά», συμπλήρωσε.

19 κρατούμενοι φοιτητές Πανεπιστημίων
Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο των σχολείων μέσα στις φυλακές, τα οποία αναβαθμίζουν το μορφωτικό επίπεδο των κρατουμένων και τους δίνουν την ευκαιρία να σπουδάσουν.
«Και μόνο αν αναλογιστεί κανένας ότι στα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργούν εννιά συνολικά σχολεία και ότι 19 των κρατουμένων φοιτούν σε πανεπιστήμια ή διεκδικούν μεταπτυχιακούς τίτλους, αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αποτελέσει πραγματικά έργo για όσα επιτελούνται σήμερα στις Κεντρικές Φυλακές», πρόσθεσε.

Στόχος το ηλεκτρονικό βραχιόλι
Όπως τόνισε γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία του σωφρονιστικού ιδρύματος.
«Η νυν Υπουργός προσπαθεί με κάθε τρόπο να δούμε πώς αντιμετωπίζεται η συμφόρηση στις φυλακές, είχαμε προχθές σύσκεψη και είμαι βέβαιος με τη συνεργασία της Επιτροπής Νομικών, που ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών θα δούμε πώς υπάρχει αποσυμφόρηση και πώς δημιουργούνται ακόμα πιο ανθρώπινες συνθήκες μέσα από μεθόδους μεταξύ των οποίων και το ηλεκτρονικό βραχιόλι», είπε.
Στην παράσταση παρευρέθησαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Τορναρίτης και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
Μάλιστα, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά η Επιτροπή Νομικών επισκέφθηκε το Τμήμα Φυλακών όπου συνομίλησε με τους κρατούμενους, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που θα συμβάλει στη μείωση του υπερπληθυσμού.

Χαμηλά ποσοστά υποτροπής
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους εστίασε στα θετικά αποτελέσματα των καλών πρακτικών των Φυλακών τα τελευταία επτά χρόνια.
«Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής στον κόσμο, αφού δεν ξεπερνούμε το 14-15%, και παρά το γεγονός ότι συνεχίζουμε να υστερούμε στις δομές στήριξης μετά την αποφυλάκιση, ενώ προηγουμένως το ποσοστό υποτροπής ξεπερνούσε το 50%, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής κρατουμένων σε προγράμματα εκπαίδευσης από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στα εννέα σχολεία που δημιουργήθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια και οι Φυλακές μας έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ενδοτμηματικής βίας, αυτοτραυματισμών, και αυτοκτονιών στις χώρες του ΣτΕ και γενικότερα στον κόσμο», επεσήμανε.
Πληρότητα θέσεων
Το τραγούδι του Ραφαήλ, ο οποίος συμμετείχε και στην παράσταση, αποδείχθηκε ένα αποτελεσματικό μουσικό κάλεσμα για να προσελκύσει τους θεατές. Περίπου 432 άνθρωποι (75% της αναγκαίας χωρητικότητας) προσήλθαν στη θεατρική αίθουσα για να στηρίξουν την πολιτιστική δράση των Φυλακών, φορώντας προστατευτικές μάσκες και επιδεικνύοντας κατά την είσοδό τους το υποχρεωτικό ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας κατά του κορωνοϊού.
Η δύναμη της τέχνης
Το έργο που πραγματεύεται την απληστία και τον αθέμιτο πλουτισμό συγκέντρωσε στα καθίσματα του θεάτρου πολιτικούς ηγέτες, αλλά και μικρά παιδιά. Πλήθος κόσμου, κρατικοί αξιωματούχοι, συγγενείς των κρατουμένων, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι ήταν εκεί απόψε για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που παρά τις δυσκολίες μένουν όρθιοι μπροστά μας και κερδίζουν το πιο δυνατό μας χειροκρότημα.