«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»
Βολταίρος
Η δημοσιογραφία και η πολιτική αποτελούν δύο επαγγέλματα, τα οποία δέχονται επικρίσεις ως προς την αξιοπιστία και την διαφάνεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Πρόκειται για δύο επαγγέλματα με αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας, καθώς αμφότεροι έχουν ανάγκη την ανταλλαγή πληροφοριών για την δημοσίευση της δουλειάς τους.
Ωστόσο, κυρίαρχη θέση σε αυτή τη σχέση, όπως και σε κάθε σχέση, πρέπει να έχει ο σεβασμός. Ο σεβασμός στην υποβολή μιας ερώτησης και ο σεβασμός στη λήψη της απάντησής της. Σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, «ο σεβασμός του δικαιώματος έκφρασης και του δικαιώματος του δημοσιογράφου για απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές ειδήσεων και η διαφάνεια, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για ορθή ενημέρωση».
«Ως εκ τούτου, παρεμβάσεις στο έργο των λειτουργών των ΜΜΕ και εκφοβισμός ή απόπειρα εκφοβισμού ή επηρεασμού τους, με δηλώσεις ή άλλως πως, είναι ανεπίτρεπτες».
Σε αυτό το σημείο, όμως, η χθεσινή φράση που ξεστόμισε ο Πλανητάρχης προς δημοσιογράφο, δεν είναι τιμητική τόσο για τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και για τους ελεύθερους σκεπτόμενους πολίτες, που έχουν δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις, μέσω των δημοσιογράφων, και να παίρνουν απαντήσεις από αυτούς που με τη ψήφο τους, τους τοποθέτησαν στην καρέκλα της Προεδρίας της χώρας τους.
Ο Joe Biden ενοχλημένος από την ερώτηση του νεαρού δημοσιογράφου, έδωσε με υπεροπτικό ύφος μια προσβλητική απάντηση στο τέλος της ομιλίας του, αποκαλώντας τον «Stupid son of a bitch», όπως φαίνεται στο παρακάτω απόσπασμα.
Την ίδια αντίληψη για τα κλειστά μικρόφωνα, φαίνεται να είχε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν κάνει δηλώσεις, τους είπε: «Μην μου αναφέρετε για το Al jazeera για να μην σαν πάρει ο δαίμονας», σχετικά με την αποκάλυψη του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων και των κυπριακών διαβατηρίων.
Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εν γνώση του σε δημοσιογραφική διάσκεψη αμφισβήτησε τα λεγόμενα της Ολλανδής δημοσιογράφου για το εάν πήγε στη Σάμο και αν έχει επίγνωση της κατάστασης των προσφύγων στο νησί, ξεκινώντας ένα παραλήρημα.
Διάλογοι, μονόλογοι που δημιουργούν μια θλίψη για την ποιότητα της δημοσιογραφίας, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας διεθνώς. Επίδειξη δύναμης και από τις δύο πλευρές ή εντυπωσιασμού και χλευασμού της επικαιρότητας; Ποια είναι η σχέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των δημοσιογράφων; Έχουμε την δημοσιογραφία που μας αξίζει ή μας αξίζει η δημοσιογραφία που έχουμε; Όσο για την πολιτική, μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις ή θα θεωρηθεί άσκηση κριτικής;
Είναι προτιμότερη μια ευγενική απάντηση ενός πολιτικού ηγέτη, από μια αναπάντητη ερώτηση ενός «αγενή» δημοσιογράφου. Γιατί κάθε φορά που προσβάλλεται ένας δημοσιογράφος σε έναν δημόσιο διάλογο, στο πλαίσιο της εργασίας του, προσβάλλεται η ελευθερία του λόγου, ο απλός πολίτης.