Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης σε βάρος επιχειρηματία που ερευνούν οι αστυνομικές αρχές της Λεμεσού, έρχεται να αναδείξει τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μόνο στη Λεμεσό, από τις αρχές του 2019 έχουν καταγγελθεί 30 υποθέσεις, με τις απώλειες των θυμάτων να ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, 63χρονος επιχειρηματίας κατήγγειλε χθες ότι στις αρχές Αυγούστου είχε παραγγείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ιταλική εταιρεία με την οποίαν συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με σκοπό την αγορά συγκεκριμένου μηχανήματος, το οποίο κόστιζε 110 χιλιάδες ευρώ.
“Σε κάποιο στάδιο, του απέστειλαν μήνυμα ότι αντί να εμβάσει τα χρήματα σε λογαριασμό τον οποίον έμβαζε ως συνήθως τα χρήματα, με σκοπό να προβεί στην πληρωμή, ν` αποστείλει τα χρήματα σε λογαριασμό στην Ισπανία”, ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης.
Ο επιχειρηματίας κατέθεσε την προκαταβολή των 33.000 ευρώ και όταν επικοινώνησε με τους Ιταλούς συνεργάτες του, ενημερώθηκε πως ποτέ δεν υπήρξε η συγκεκριμένη παραγγελία, δεν εισπράχθηκε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, ούτε υπάρχει λογαριασμός της εταιρείας στην Ισπανία.
Μετά από αυτό το γεγονός, ο 63χρονος κατήγγειλε την υπόθεση στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, ΤΑΕ Λεμεσού, το οποίο θα ζητήσει τη συνδρομή της Europol και της Interpol για να ελέγξουν σε ποιον ανήκει ο λογαριασμός στον οποίον έγινε το έμβασμα, όπως σημείωσε ο κ. Σωτηριάδης.
Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού ζήτησε από τους επιχειρηματίες αλλά και τους πολίτες, που πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συναλλαγές τους και να ελέγχουν τηλεφωνικά για πιθανές αλλαγές στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή στους λογαριασμούς των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται.
Θυμίζουμε ότι οι διάφορες μορφές οικονομικής απάτης, μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως σε επίπεδο πρόληψης, μέσα από ορισμένες συμβουλές, όπως μας ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, Αυξέντης Κωνσταντίνου.
Άλλωστε, «οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα απάτης ανεξαρτήτου ηλικίας ή μόρφωσης. Για να μειώσουμε τις πιθανότητες να πέσουμε θύμα απάτης, θα πρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα», όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.
Συμβουλές για πρόληψη:
- Πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά μέσω διαδικτύου να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθείτε. Να έχετε υπόψη σας ότι όσα μέτρα ασφαλείας κι αν λάβετε δεν σας παρέχουν 100% ασφάλεια.
- Προτού πληρώσετε επιβεβαιώστε ότι τα στοιχεία του προμηθευτή είναι αληθινά ελέγχοντας την προϊστορία του.
- Οι αξιόπιστες εμπορικές ιστοσελίδες παρέχουν συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών (Secure electronic transactions). Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν καταχωρείτε πληροφορίες πληρωμής όπως οι αριθμοί τραπεζικών καρτών, να ελέγχετε πάντα αν η διεύθυνση της ιστοσελίδας που έχετε επισκεφτεί ξεκινά με “ https” και όχι με “http”. To “s” εδώ συμβολίζει την ασφάλεια/security. Αναζητήστε τη μικρή κλειδαριά σε κάποιο σημείο της σελίδας η οποία συνήθως βρίσκεται στο κάτω δεξί μέρος της σελίδας. Αυτό υποδεικνύει ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής για συναλλαγή.
- Χρησιμοποιείστε πιστωτικές κάρτες για τις πληρωμές σας κατά προτίμηση τις ειδικές κάρτες (internet card) τις οποίες προμηθεύουν οι τραπεζικοί οργανισμοί.
- Όταν σας ζητείται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η μεταφορά χρημάτων σε διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό από αυτό που χρησιμοποιούσατε προηγουμένως, επικοινωνήστε αμέσως τηλεφωνικώς με τον προμηθευτή σας για επιβεβαίωση.
- Διασφαλίστε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας/οργανισμού είναι ενημερωμένοι και γνωρίζουν την συγκεκριμένη μορφή απάτης και τον τρόπο αποφυγής της.
- Δώστε εντολή στο προσωπικό που είναι αρμόδιο για την πληρωμή τιμολογίων να προβαίνει πάντα στη διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό τυχόν παρατυπιών.
- Ελέγξτε τις πληροφορίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της επιχείρηση σας και συγκεκριμένα τα συμβόλαια και τους προμηθευτές σας.
- Διασφαλίστε ότι το προσωπικό περιορίζει την γνωστοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Σε περίπτωση που παραλάβετε μήνυμα ή επιστολή ότι έχετε κερδίσει σε κλήρωση κάποιου λαχείου στο εξωτερικό και σας ζητήσουν οτιδήποτε για να σας στείλουν δήθεν τα κέρδη, μην ανταποκριθείτε. «Απλώς διερωτηθείτε. Ποιος άνθρωπος ή οργανισμός δίδει δωρεάν μεγάλα χρηματικά ποσά; Κανείς», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.
- Τέλος, σε περίπτωση που λάβετε μήνυμα ή επιστολή ότι κληρονομήσατε περιουσία στο εξωτερικό από άγνωστο σε εσάς πρόσωπο μην το πιστέψετε. Εάν ακόμα σας ζητήσουν βοήθεια για εξαγωγή από το εξωτερικό δικής τους περιουσίας, έναντι ανταλλάγματος, μην ανταποκριθείτε ούτε ακόμα και από περιέργεια.